Nassera Al-Attiyaha nezastavil ani kolaps zavěšení

Rubrika: Zajímavosti  
/ Aktualizováno:

Ani poškozené zavěšení a následné provizorní řešení nepřipravila Nassera Al-Attiyaha a Mathieua Baumela o vítězství v Jordánské rally. Katarsko-francouzská posádka má po dvou podnicích letošní sezony blízkovýchodního šampionátu v rally (MERC) stoprocentní bilanci a suverénně vede průběžné hodnocení.

Stejně jako na domácí Qatar International Rally usedl Nasser Al-Attiyah i při Jordan Rally za volant Volkswagenu Polo GTI R5, který pro něj připravil tým Autotek Motorsport.

Ovšem cesta k triumfu tentokrát nebyla úplně přímočará. Už v pátek musel Katařan zvolnit, když mu ukazatel stavu paliva na krátké závěrečné speciálce hlásil prázdnou nádrž. Jak se později ukázalo, tým skutečně málo natankoval a leader soutěže měl štěstí, že úvodní etapu vůbec dokončil. Nicméně s výjimkou tohoto měřeného úseku byl po celý den nejrychlejší.

V sobotu dopoledne dokázal čtrnáctinásobný šampion MERC zvýšit svůj náskok na pět a půl minuty, jenže na čtvrté z deseti sobotních rychlostních zkoušek mu zatrnulo podruhé. Zničené zavěšení dalo šanci průběžně druhému Abdulazizi Al-Kuwarimu (Škoda). Před poledním servisem totiž byla na programu ještě jedna 9kilometrová „erzeta“, po které se rozestup mezi vedoucí dvojicí zmenšil na dvě a půl minuty.

Nasser Al-Attiyah, Jordan Rally 2019
Nasser Al-Attiyah, VW Polo R5. Jordan Rally 2019. © Jordan Rally Media

„Zavěšení nás potrápilo. Měli jsme na autě tři šotolinové tlumiče a jeden asfaltový, takže vyvážení vozu bylo úplně jiné. Stále se jedná o velice nové auto, proto ještě nemáme k dispozici dostatečný počet všech náhradních dílů,“ vysvětloval po soutěži Nasser Al-Attiyah.

Přesto po opravě vyhrál všechny odpolední erzety a do cíle dorazil s více než čtyřminutovým náskokem před Al-Kuwarim. Sestavu na stupních vítězů zkompletoval domácí Marouf Abu Samra s Fordem Fiesta R5.

Nepřekvapí, že také v Jordánsku drží Al-Attiyah rekord v počtu vítězství. Zdejší soutěž ovládl už potřinácté, z toho poosmé v řadě. V MERC, v jehož rámci se od roku 1984 jelo 212 soutěží, jich Al-Attiyah vyhrál 71. Mathieu Baumel triumfoval podevatenácté.

Třetí podnik MERC 2019 se pojede až na přelomu srpna a září v Libanonu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu