Riverside Baja: Zapletal prodloužil vítěznou šňůru, Pořízek stříbrný

Rubrika: Auto  
/ Aktualizováno:

Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou pokračují v suverénním tažení letošním Šampionátem středoevropské zóny FIA v cross-country (FIA CEZ). Po triumfech v Bugaci a Drawsku vyhrála česko-slovenská posádka i třetí podnik sezony, jímž byla maďarská Riverside Baja.

Severozápad Maďarska zasáhly v posledních týdnech silnější deště. Proto museli pořadatelé Riverside Baji na poslední chvíli přistoupit ke zkrácení jednotlivých rychlostních zkoušek. V rámci sedmi testů se nakonec na čas jelo 254 místo původně plánovaných 313 kilometrů. Na posádky čekaly rychlé tratě a nakonec i příjemně teplé jarní počasí bez srážek.

Zapletal se Sýkorou (Hummer) diktovali tempo od prvních kilometrů. Po třech krátkých pátečních rychlostních zkouškách vedli v kategorii T1 s více než minutovým náskokem před Poláky Włodzimierzem Grajkem (BMW) a Pawłem Molgem (Ford).

Zdeněk Pořízek, Riverside Baja 2019
Zdeněk Pořízek / Pavel Vaculík, Ford F-150. Riverside Baja 2019. © DAKAR MANIA / Lukáš Pour

Dvojice týmu Offroadsport nezaváhala ani v sobotu, kdy byly na programu čtyři 56kilometrové testy. Díky dalším třem nejrychlejším časům a jednomu druhému místo (po výměně defektu) obhájila na Riverside Baje loňské vítězství. V rámci středoevropského šampionátu převzal Zapletal trofej pro vítěze kategorie T1 už popáté v řadě, když nenašel přemožitele také na dvou závěrečných podnicích předchozí sezony.

Úspěch českých barev podtrhli druhým místem v T1 Zdeněk Pořízek s Pavlem Vaculíkem (Ford). Díky získaným bodům a po Molgově odstoupení ze sobotní etapy se Pořízek v průběžném hodnocení FIA CEZ v kategorii T1 posunul na druhé místo, právě na úkor polského závodníka.

Boris Vaculík, Riverside Baja 2019
Boris Vaculík / Rudolf Lhotský, Ford F-150 Evo II, 3Rcz.com. Riverside Baja 2019. © DAKAR MANIA / Lukáš Pour

Magyargencs si pro svou soutěžní premiéru vybral nově zformovaný český tým 3Rcz.com. Boris Vaculík s bývalým motorkářem Rudolfem Lhotským figurovali po pátku na pátém místě a po první sobotní erzetě se posunuli na třetí příčku. Naděje na umístění na stupních vítězů však zhatila porucha elektroniky, kvůli níž Vaculíkův Ford neodjel před dalším testem z uzavřeného parkoviště.

V nejpočetněji obsazené kategorii SxS se z českých posádek nejlépe umístili Ladislav Zavrtálek s Ivem Ševčíkem (Can-Am). Posádka týmu Thor Riders skončila sedmá. V průběžné klasifikaci kategorie SxS klesl Zavrtálek ze druhé na třetí pozici.

Ladislav Zavrtálek, Riverside Baja 2019
Ladislav Zavrtálek / Ivo Ševčík, Can-Am Maverick X3, Thor Riders. Riverside Baja 2019. © DAKAR MANIA / Lukáš Pour

Českého závodníka bodově přeskočil Tomasz Białkowski (Can-Am), který na Riverside Baje vyhrál hodnocení SxS a v celkovém pořadí obsadil druhou příčku. Se Zapletalem prohrál o pouhých 24 sekund.

Čtvrtým podnikem FIA CEZ 2019 bude Terep Rally Gyula, která se ve dnech 7. až 9. června jede opět v Maďarsku.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu