Hvězdy Kamazu vyrazí místo Silk Way na Rally Kazakhstan

Rubrika: Kamiony, Rally Kazakhstan  
/ Aktualizováno:

Po loňské premiéře se Kamaz podruhé vrací na Rally Kazakhstan. Stejně jako před rokem vysílá do Aktau dvojici svých vozů. Po Sergeji Kuprjanovovi a Andreji Karginovovi si náročnou soutěž v kazašských stepích a pouštích vyzkouší piloti, kteří pro ruský tým vybojovali double v kategorii kamionů na Dakaru 2019.

Při dubnové rally Zoloto Kagana v Astrachani sahal Kamaz po celkovém vítězství ve společném hodnocení automobilů a kamionů. Příští týden poměří své síly s absolutní špičkou Světového poháru FIA v cross-country rally.

Rally Kazakhstan bude důležitou součástí přípravy na Dakar 2020 pro Eduarda Nikolajeva a Dmitrije Sotnikova, kteří se kvůli jiným povinnostem nemohou zúčastnit červencové Silk Way Rally. Oba se v Kazachstánu představí s kamiony Kamaz 43509, s nimiž vybojovali první a druhé místo jak na lednovém Dakaru, tak před měsícem v Rusku.

Andrej Karginov, Rally Kazakhstan 2018
Andrej Karginov/Dmitrij Nikitin/Ruslan Achmadějev, Kamaz 4326, Kamaz-Master. Rally Kazakhstan 2018. © Kamaz-Master

„Tratě v Kazachstánu jsou velice zajímavé. Jedná se hlavně o stepi, nezpevněné cesty, a co je pro nás důležité, jsou písky,“ vysvětluje manažer týmu Sergej Savostin. „Ze závodů, které se jedou v podmínkách, jaké potřebujeme, máme Kazachstán nejblíž. Můžeme si tu vyzkoušet, jak jsou naše stroje připravené na náročné písky. Navíc je šestidenní kazašská rally dostatečně dlouhá i pro ověření odolnosti komponentů.“

Test nejnovějších vylepšení

„Dakar 2020 se pojede v Saúdské Arábii. Dívali jsme se do map a víme, že to bude hlavně o dunách a písku. Proto je nezbytné, abychom v podobných podmínkách potrénovali, vyzkoušeli naše auta a úpravy, které jsme udělali. Rally Kazakhstan je pro to ideální,“ míní Eduard Nikolajev.

„Od Andeje Karginova víme, že navigace není při Rally Kazakhstan úplně jednoduchá, což bude užitečná zkušenost pro naše navigátory,“ pokračuje jednička ruského týmu, kterou bude už tradičně navigovat Jevgenij Jakovlev.

Eduard Nikolajev, Zoloto Kagana 2019
Zleva: Bogdan Karimov, Jevgenij Jakovlev a Eduard Nikolajev. Zoloto Kagana 2019. © Kamaz-Master

„Naše posádka bude mít několik úkolů. V první řadě budeme ověřovat veškeré inovace, které chceme využít při následujících soutěžích. Podrobnosti o technických novinkách pro další Dakar závodníci obyčejně nesdělují, ale obecně mohu říct, že dál pracujeme na ovladatelnosti auta, na zavěšení, snížení hmotnosti, jejím rozložení a celkovém zlepšení vlastností vozu.“

„Druhý úkol je spojen s naším novým mechanikem Bogdanem Karimovem, pro něhož to bude teprve druhý závod kariéry a první na mezinárodní úrovni. Pro něj to bude důležitá zkouška. Pokusíme se mu předat své zkušenosti a prověříme si jeho fyzickou a psychickou formu.“

Ukažte, co umíte

Složení druhé trojice je také stejné jako na Zoloto Kagana, ovšem v porovnání s lednovým Dakarem v ní zůstal pouze pilot.

„V kalendáři nezůstalo mnoho podobně dlouhých soutěží. Přitom právě je potřebujeme, abychom vyzkoušeli techniku a získali praxi před takovými závody, jako je Dakar a Silk Way,“ připomíná Dmitrij Sotnikov. „Naším úkolem je jet na hranici svých možností, předvést svou úroveň a otestovat auto.“

Dmitrij Sotnikov, Zoloto Kagana 2019
Zleva: Ilgiz Achmetzjanov, Ruslan Achmadějev a Dmitrij Sotnikov. Zoloto Kagana 2019. © Kamaz-Master

S navigátorem Ruslanem Achmadějevem absolvoval Sotnikov od roku 2016 už několik soutěží, ale mechanik Ilgiz Achmetzjanov má jen nepatrně větší závodnické zkušenosti než kolega z Nikolajevovy posádky. Po loňské Rally Amul-Chazar a letošním startu v Astrachani jde o jeho teprve třetí závod.

„Z nás tří má nejmenší zkušenosti Ilgiz. V Kazachstánu bude závodit poprvé a nemůže se dočkat. Myslím si, že to pro něj bude dobrá zkušenost a že se díky ní posune zase dál. Délka závodu mu pomůže lépe pochopit, o čem cross-country rally doopravdy je,“ věří Sotnikov. „Ale snadné to nebude mít ani Ruslan. Kazašské tratě jsou pro navigátory obzvlášť zákeřné. Jsou rychlé, ve stepi je spousta cest, někdy není snadné rozhodnout, kam jet.“

Nicméně Sotnikovův navigátor Achmadějev může jako jediný z obou posádek využít předchozích zkušeností. Loni se Rally Kazakhstan zúčastnil jako palubní mechanik Andreje Karginova.

První etapa Rally Kazakhstan startuje v pondělí 27. května. Během šesti dnů na účastníky čeká celkem 2520 kilometrů, z nichž se 1859 pojede v rámci rychlostních zkoušek.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu