Silk Way: Tucet továrních jezdců i česká průkopnice

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Při devátém ročníku Silk Way Rally otevřeli pořadatelé soutěž také pro motocyklisty a čtyřkolkáře. Do závodu, který provede účastníky Ruskem, Mongolskem a Čínou, je přihlášeno 25 motocyklů a tři quady.

Organizátorům Silk Way Rally 2019 se podařil husarský kousek: hned napoprvé prosadili svou soutěž do kalendáře Mistrovství světa FIM v cross-country rally. Jedná se navíc o jediný maraton sezony, při kterém se bude bojovat o mimořádnou porci bodů. Zisk za celkové umístění se násobí koeficientem 1,5 a jezdci získají také po bodu za každou další etapu, do níž odstartují. I to je důvod, proč červencovou rally nevynechá prakticky žádný z předních továrních týmů.

Absentující rekonvalescenti

V sestavě týmu Red Bull KTM Factory Racing nadále chybí Toby Price a Matthias Walkner, kteří stále rehabilitují po operacích zlomených zápěstních kůstek, resp. kotníku. Přesto rakouská stáj nastoupí na start v roli hlavního favorita. Spoléhat bude na Sama Sunderlanda a Luciana Benavidese. Při úvodním podniku sezony v Abu Dhabi vybojovali zkušený Brit s argentinským juniorem pro KTM double a první dvě příčky jim tudíž patří i v průběžném hodnocení šampionátu.

Tovární stroj bude mít už tradičně od KTM k dispozici také Laia Sanz. Španělka je favoritkou na vítězství v kategorii žen, v níž bude mít tři soupeřky.

Laia Sanz, Dakar 2019
Laia Sanz, KTM 450 Rally, KTM Factory Racing. Rally Dakar 2019. © KTM

Bez své hlavní hvězdy se bude muset na Silk Way obejít i sesterský Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Po zlomenině nohy, kterou utrpěl při pádu v závěrečné etapě lednové Rally Dakar, není stále stoprocentně fit Chilan Pablo Quintanilla. Barvy Husqvarny tak bude hájit pouze Andrew Short. Na Abu Dhabi Desert Challenge začal Američan dobře, ale z boje o medailové pozice jej vyřadily technické problémy.

Yamaha a Honda s trojlístkem jezdců

U Yamahy rádi vzpomínají na vítězství Stéphana Peterhansela na Rally Paříž-Moskva-Peking v roce 1992 a chtěli by na něj při dalším velkém asijském závodě navázat. Yamalube Yamaha Official Rally Team spoléhá především na Francouze Adriena Van Beverena, který v dubnu vyhrál marockou Merzouga Rally a v posledních měsících absolvoval několik endurových podniků a také ve Francii populárních závodů na plážích.

Kvalitní dvojkou už dnes je Van Beverenův krajan Xavier de Soultrait a vysoko může pomýšlet také Franco Caimi. Argentinec sice nedokončil dva poslední Dakary, ale při premiéře v roce 2017 byl osmý absolutně a nejlepší z nováčků.

Kevin Benavides, ADDC 2019
Kevin Benavides, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © HRC

Respekt budí sestava Monster Energy Honda Teamu. Joan Barreda a Kevin Benavides podali heroické výkony na přelomu března a dubna v Abu Dhabi. Španěl jel se třemi zlomenými žebry a poraněnou klíční kostí, přesto se v hodnocení etap třikrát prosadil mezi trojici nejlepších.

Zlomené žebro a vykloubené rameno limitovalo také Argentince. O šest let starší bratr Luciana Benavidese (závodícího za KTM) přesto dokončil soutěž na čtvrtém místě. Oba jezdci Hondy by nyní měli být víceméně v pořádku a rozhodně chtějí útočit na příčky nejvyšší. Stejně vysoko míří i jejich týmový kolega José Ignacio Cornejo, jenž v cíli ADDC slavil premiérové umístění na stupních vítězů v závodě mistrovství světa.

Gonçalves poprvé v nových barvách

Tábor Hondy na jaře po letech opustil Paulo Gonçalves. Portugalcových zkušeností hodlá využít ambiciózní Hero MotoSports Team Rally. Indicko-německé uskupení o sobě dává v posledních třech letech celkem hlasitě vědět. Při premiéře na Dakaru v roce 2017 dojeli do cíle oba jeho jezdci, o rok později vybojoval debutující Oriol Mena sedmé místo absolutně a letos byl devátý. Na letošní Merzouze se Španěl radoval z prvního pódiového výsledku od přestupu do světa cross-country rally. A právě Mena bude Gonçalvesovým parťákem i na Hedvábné stezce.

Gabriela Novotná, Dakar 2019
Gabriela Novotná, Husqvarna FE 450, Indigo Racing. Rally Dakar 2019. © Indigo Racing

Další poprvé Gabriely Novotné

Gabriela Novotná už navždy zůstane první českou motocyklistkou, která do Rally Dakar odstartovala (2018) a také soutěž dokončila (2019). Primát ji bude patřit i v případě Silk Way Rally. Té se zúčastní s osvědčenou Husqvarnou FE 450, ale poprvé zcela v režii vlastního týmu Indigo Racing. Dosud při závodech využívala spolupráce s týmem Klymčiw Racing.

Své síly poměří nejen s Laiou Sanz na tovární KTM, ale také s Ruskou Anastasijí Nifontovou (Husqvarna), jež letos v lednu jako první žena dokončila Dakar v kategorii malle moto (bez asistence), a s Mongolkou Bat-undral Byambasuren (KTM).

Silk Way Rally 2019 oficiálně odstartuje v sobotu 6. července v ruském Irkutsku. V následujících deseti dnech musí závodníci zvládnout deset etap o celkové délce 5009 kilometrů, z nichž se 2593 km pojede v rámci rychlostních zkoušek. Do cíle v čínském Tun-chuangu mají dorazit v úterý 16. července.

Silk Way Rally 2019: SEZNAM PŘIHLÁŠENÝCH
MOTO
#4 Paulo Gonçalves Hero 450 Rally Hero MotoSports Team Rally
#6 Sam Sunderland KTM 450 Rally Red Bull KTM Factory Racing
#7 Kevin Benavides Honda CRF450 Rally Monster Energy Honda
#9 José Ignacio Cornejo Honda CRF450 Rally Monster Energy Honda
#10 Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally Yamaha Rally Team
#11 Joan Barreda Bort Honda CRF450 Rally Monster Energy Honda
#13 Franco Caimi Yamaha WR450F Rally Yamaha Rally Team
#16 Xavier de Soultrait Yamaha WR450F Rally Yamaha Rally Team
#25 Oriol Mena Hero 450 Rally Hero MotoSports Team Rally
#29 Andrew Short Husqvarna 450 Rally Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing
#30 Max Hunt Husqvarna FR 450 RR HT Rally Raid Husqvarna Racing
#31 Adam Tomiczek Husqvarna 450 HT Rally Raid
#32 Maciej Giemza Husqvarna 450 HT Rally Raid
#33 Guillaume Martens KTM 450 Rally Replica Boucou
#44 Laia Sanz KTM 450 Rally KTM Factory Racing
#51 Boldbaatar Damdinkhorloo KTM 450 Rally Replica Team Mongolia Number One
#52 Battur Baatar KTM 450 Rally Replica Shariin Gol Racing
#56 Anastasija Nifontova Husqvarna F450RR Team Toyota Russia
#58 Gabriela Novotná Husqvarna FE 450 Indigo Racing
#77 Luciano Benavides KTM 450 Rally Red Bull KTM Factory Racing
#80 Amgalan Enkhtuvshin KTM 450 Rally Replica Team Mongolia Number One
#81 Bat-undral Byambasuren KTM 350 EXC-F NAMSC
#82 Unurbayar Batsaikhan KTM 450 Rally Replica Yakraid
#83 Enkhsaruul Davaa KTM 450 Rally Replica Yakraid
#90 Carlo Seminara Husqvarna FR 450 Team Crossparts
QUAD
#101 Rafał Sonik Yamaha Raptor 700 Sonik Team
#102 Alexandr Maximov Yamaha YFM700R Mari Team
#103 Arkadiusz Lindner Can-Am Renegade Lindner 91 Team

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu