Italian Baja: Martin Prokop mezi hlavními favority

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Italian Baja  
/ Aktualizováno:

Martin Prokop patří před startem Italian Baja 2019 do skupiny největších favoritů. Proti sobě však bude mít velmi kvalitní soupeře. Nechybí mezi nimi předchozí vítězové italského závodu, ani hlavní protagonisté letošní sezony.

Italian Baja je třetím podnikem Světového poháru FIA v cross-country bajách, ale započítává se také do středoevropského a italského šampionátu. Díky tomu je do soutěže přihlášeno 56 posádek.

Prokop s Tománkem po čase opět spolu

České barvy mezi nimi budou hájit Martin Prokop s Janem Tománkem. Dvojice týmu MP-Sports před rokem vybojovala v okolí Pordenone druhé místo a do skupinky hlavních uchazečů o nejvyšší příčky náleží i letos. V cross-country závodě se Prokop s Tománkem společně představí poprvé od lednového Dakaru, ovšem po důkladné rozcvičce. Týden před italskou bajou odstartovali s Fiestou WRC do soutěže mistrovství světa v rally na Sardinii.

Jihlavský závodník hned po Dakaru deklaroval, že letos pojede pouze vybrané závody a tým se bude hlavně soustředit na další vývoj Fordu F-150 Evo. Ve světovém poháru v bajách startoval zatím jen jednou. Se zaskakujícím navigátorem Davidem Křípalem získali v Dubaji bronz.

Kuba Przygoński, Italian Baja 2018
Kuba Przygoński/Tom Colsoul, Mini JCW Rally, Orlen Team/X-raid. Italian Baja 2018. © X-raid

Souboj o vedení ve světovém poháru

Favoritem číslo jedna je Kuba Przygoński. Na severovýchodě Itálie se opět představí s Mini JCW Rally, za jehož volantem ovládl dva předchozí ročníky soutěže. V roce 2014 zde vítězství slavil také spolujezdec Timo Gottschalk z Německa, jenž letos po Polákově boku vystřídal Belgičana Toma Colsoula.

Posádka Orlen Teamu vynechala úvodní ruskou baju, ale v Dubaji zvítězila. Zatímco ve Světovém poháru FIA v cross-country rally už Przygoński o obhajobu loňského titulu usilovat nemůže, v seriálu kratších soutěží je na tom velmi dobře: na leadera průběžného pořadí ztrácí pouhé tři body.

Díky bodům za druhé místo na Baja Russia a čtvrté na Dubai International Baja přijíždí ke třetímu podniku sezony jako vedoucí muž světového poháru Vladimir Vasiljev. Rus se představí s Toyotou Hilux a pokusí se navázat na svůj triumf, který na Italian Baja slavil v roce 2012. Před rokem skončil čtvrtý, když se před něj kromě Przygońského a Prokopa prosadil ještě Miroslav Zapletal.

Vladimir Vasiljev, Dubai International Baja 2019
Vladimir Vasiljev/Konstantin Žilcov, Toyota Hilux, VRT. Dubai International Baja 2019. © Overdrive Racing

Černí koně

Na Toyotu spoléhá také Benediktas Vanagas. Litevec letos ve světovém poháru v bajách startuje zatím pravidelně a průběžně je čtvrtý se sedmibodovým odstupem od Vasiljeva.

A zapomenout bychom neměli na Argentince Orlanda Terranovu, který se poprvé od lednového Dakaru vrací za volant Mini JCW Rally z dílen německého X-raidu, ani na Andreje Novikova. Ruský jezdec bodoval se speciálem G-Force Bars při obou úvodních podnicích světového poháru a v tabulce světového poháru figuruje na šesté pozici.

Petr Hozák, Baja Portalegre 2018
Petr Hozák/Marek Sýkora, Hummer H3 RS, Pubblicita Racing. Baja Portalegre 2018. © Violent Storm

Petr Hozák restartuje svůj cross-country projekt

Jméno Petra Hozáka je dobře známé fanouškům klasických rally. Západočeský závodník loni sbíral první zkušenosti při mezinárodních bajách v Polsku a Portugalsku. Teď se do kolotoče světového poháru vrací. Marka Sýkoru, který je letos vytížen starty s mimořádně aktivním Miroslavem Zapletalem, nahradí na místě spolujezdce René Kilian, jenž má na svém kontě kromě jiného několik startů na Dakaru po boku Martina Kolomého. Italská baja bude pro posádku Hummeru H3 RS hlavně o hledání prvotní souhry a testování všech stránek nově reorganizovaného týmu.

Italian Baja 2019 odstartuje krátkou superspeciálkou v pátek 21. června. V sobotu a v neděli je na programu dalších pět rychlostních zkoušek. Celkem soutěž měří 827 kilometrů, z nichž by se 431 mělo jet na čas.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu