Baja Aragón: Prokop zatím druhý, suverénní Terranova

Rubrika: Auto, Baja Aragón, FIA SP baja  
/ Aktualizováno:

Po červnovém vítězství v Itálii rozjel Orlando Terranova s Mini výtečně i následující podnik světového poháru ve Španělsku. Argentinec se po prvním dnu Baji Aragón usadil v čele průběžného hodnocení. Navíc s komfortním náskokem.

Úvodní etapu čtvrtého dějství Světového poháru FIA v cross-country bajách tvořily dvě rychlostní zkoušky. Nejlépe do soutěže vstoupili Orlando Terranova a Ronnie Graue. Argentinci vyhráli dlouhou dopolední erzetu (165 km), přestože ještě zhruba v její polovině zaostávali o více než dvě minuty. Pak ale zaútočili a ujali se vedení před Przygońskim a Romou.

Orlando Terranova, Baja Aragón 2019
Orlando Terranova/Ronnie Graue, Mini JCW Rally, X-raid. Shakedown před Baja Aragón 2019. © X-raid

Posádka týmu X-raid nenašla přemožitele ani na kratším odpoledním testu (87 km). Díky tomu má před sobotní závěrečnou etapou k dobru tři minuty a 17 sekund.

Martin Prokop s Janem Tománkem byli po prvním měřeném úseku čtvrtí (+2:13 min), ale odpoledne dokázali trojblok pilotů X-raidu rozbít. S Fordem týmu MP-Sports prolétli RZ2 ve třetím nejrychlejším čase a díky tomu v průběžné klasifikaci přeskočili oba Terranovovy týmové kolegy.

Kuba Przygoński s Timem Gottschalkem (Mini) klesli na třetí příčku, ovšem jen s pětisekundovým odstupem od české dvojice.

Kuba Przygoński, Baja Aragón 2019
Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Mini JCW Rally, Orlen Team/X-raid. Shakedown před Baja Aragón 2019. © X-raid

Nani Roma ráno potvrzoval své odhodlání bojovat na španělské baje už o desáté vítězství. Přestože za volantem soutěžního vozu neseděl od lednového Dakaru. S navigátorem Àlexem Harem vedli od prvního mezičasu a 34 km před cílem úvodního testu měli k dobru 66 sekund. V závěru však nikoliv vlastní vinou dvě minuty prohospodařili a zařadili se na třetí místo (+ 1:01 min).

„Ráno jsme si vedli dobře, ale padesát kilometrů před cílem jsme dojeli ten Brinkeho, který měl problémy s brzdami a nepustil nás před sebe. To nás stálo spoustu času,“ popsal Nani Roma.

Nani Roma, Baja Aragón 2019
Nani Roma/Àlex Haro, Mini JCW Rally, X-raid. Baja Aragón 2019. © X-raid

Odpoledne Španělé sice medailové pozice po problémech s převodovkou opustili, ale také jejich ztráta na druhého Prokopa zůstává nepatrná.

„Vůz dostal zabrat, ale vydržel, ačkoliv jsem musel z prvního stupně řadit rovnou na třetí. Zatáčky jsem projížděl velmi rychle na trojku, dokud jsme se na jednom místě nedostali mimo trať,“ rekapituloval Španěl. „Zkrátka příliš mnoho problémů za jediný den. Důležité je, že pořád jedeme. Těšíme se na zítřek. Myslím, že navzdory sedmiměsíční přestávce nám rychlost nechybí. Pokusím se vydat ze sebe to nejlepší. Závod je stále otevřený.“

Obhájce loňského vítězství a vedoucí muž průběžného hodnocení světového poháru Vladimir Vasiljev (Toyota) v pátek do boje o nejvyšší příčky nezasáhl. Po RZ1 figuroval s více než čtyřminutovou ztrátou na sedmé pozici. Pokud jde o pořadí, nezměnila se situace ruského jezdce ani po další speciálce. Jen jeho ztráta na leadera závodu se zdvojnásobila.

Petr Hozák, Baja Aragón 2019
Petr Hozák/René Kilian, Hummer H3 RS, Rockstar Energy AVE Team. Baja Aragón 2019. © Rockstar Energy AVE Team

Pouze krátce se dnes v ostrém tempu svezli Petr Hozák a René Kilian. Na vině bylo vadné ložisko pravého zadního kola, které se zadřelo už po patnácti kilometrech. Pro Rockstar Energy AVE Team je situace o to smutnější, že po předchozí italské baje došlo na soutěžním Hummeru k výměně všech ložisek za nová. V rámci získávání dalších zkušeností, testování vozu a přípravy na následující závody nastoupí Hozák s Kilianem do sobotní etapy, byť s výraznou penalizací, a tudíž bez naděje na dobrý výsledek.

Původně přihlášená česko-slovenská posádka Miroslav Zapletal, Marek Sýkora dala nakonec přednost startu na 4V Rally Raidu, který se ve stejném termínu jede v rumunské Constanțě.

Baja Aragón pokračuje v sobotu 27. července druhou etapou. Závodit se bude na stejných tratích jako v pátek. Měřené úseky však budou v programu následovat v opačném pořadí. Soutěž tak uzavře 165kilometrová RZ Notre.

Baja Aragón 2019
AUTOMOBILY
po 1. etapě (RZ2)
1. Terranova / Graue Mini JCW Rally 3:14:41
2. Prokop / Tománek Ford F-150 Evo +3:17
3. Przygoński / Gottschalk Mini JCW Rally +3:22
4. Roma / Haro Mini JCW Rally +3:37
5. Ten Brinke / Colsoul Toyota Hilux +4:19
6. Ramos / Jesus Toyota Hilux +5:50
7. Vasiljev / Žilcov Toyota Hilux +8:11
8. Recuenco / Alijas Mini +10:31
9. Vanagas / Rozwadowski Toyota Hilux +14:35
10. Alvarez / Monasterolo Volkswagen Amarok +16:10

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu