Baja Aragón: Zářil Metge i zelenáč Michek

Rubrika: Baja Aragón, FIM SP baja, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Povzbudivý premiérový den ve světě cross-country rally prožil v pátek ve Španělsku Martin Michek. Nováček týmu Moto Racing Group figuruje po první etapě Baji Aragón na sedmé příčce průběžného pořadí jezdců bodujících do Světového poháru FIA v bajách.

Michael Metge se před rokem radoval z vítězství na Baje Aragón poprvé a je pochopitelné, že by si tento zážitek rád zopakoval. Na cestu za obhajobou vykročil opravdu rázně. 40letý jezdec továrního týmu Sherco TVS se po první rychlostní zkoušce (87 km) ujal vedení s výrazným náskokem dvou minut a 40 sekund před domácím Joanem Pedrerem (KTM).

„Dobře jsem zajel první erzetu, na motorce jsem se cítil perfektně. V uplynulých dnech jsme testovali a našli jsme opravdu dobré nastavení,“ bilancoval páteční dění Michael Metge. „Dlouhou erzetu jsme jeli až po autech a kamionech, proto byla trať poněkud rozbitá. V závěru jsem měl nehodu, upadl jsem na levý bok, ale nebylo to nic vážného. Závodil jsem až do konce.“

Francouzův týmový kolega Lorenzo Santolino figuroval před odpolední dlouhou speciálkou na třetí pozici s více než tříminutovým odstupem. Odpoledne ztratil více než jedenáct minut a klesl na šestou pozici.

Do druhé etapy tak Metge vyrazí s náskokem dvou minut a 44 sekund před Pedrerem.

Michael Metge, Baja Aragón 2019
Michael Metge, Sherco, Sherco TVS Rally Factory. Baja Aragón 2019. © Baja Aragón Media

Podařený začátek

Výtečně vstoupil na scénu cross-country soutěží Martin Michek. Úspěšný motokrosař byl na úvodním kratším testu mezi motocyklisty bodujícími do Světového poháru FIM v bajách třináctý nejrychlejší, přestože musel zaplatit nováčkovskou daň.

„Martin nechal tři minuty v jednom brodu. Poprvé v kariéře přejížděl řeku, vletěl do toho jako motokrosař a motorku ‚utopil‘,“ popsal s úsměvem šéf týmu MRG Ervín Krajčovič. „Ale jinak to byl dobrý začátek. Nicméně hodnotit cokoliv by bylo předčasné. To si řekneme až zítra. Martin si zvyká, učí se, kde si má nechat dát jaké razítko, připravoval si roadbook a poznává spoustu dalších věcí. Přesně takový byl cíl účasti na této baje.“

Martin Michek & Milan Engel, Baja Aragón 2019
Martin Michek (vpravo) si připravuje roadbook pod dozorem zkušeného Milana Engela. © MRG

A odpoledne to bylo ještě lepší. Sedmý čas na druhém testu znamenal posun na stejnou pozici i v průběžné klasifikaci. Český jezdec tak za sebou nechal celou plejádu nesrovnatelně zkušenějších závodníků, včetně leadera světového poháru Benjamina Melota (KTM) z Francie nebo Poláka Macieje Giemzy (Husqvarna), který se před necelými dvěma týdny radoval z umístění v elitní desítce při Silk Way Rally.

Následná minutová penalizace sice odsunula Michka za Giemzu a dalšího jezdce továrního týmu Sherco Harith-Noaha Koitha-Veettila, ale i deváté místo po prvním dnu bylo vynikajícím výsledkem.

Program Baja Aragón 2019 uzavře sobotní druhá etapa. Závodit se bude na stejných tratích jako v pátek, jen jednotlivé rychlostní zkoušky absolvují účastníci v opačném pořadí. Motocyklisté začnou delším testem Notre a skončí 87kilometrovou speciálkou Sur.

Baja Aragón 2019
MOTOCYKLY (SP FIM)
po 1. etapě (RZ2)
1. Michael Metge Sherco 3:15:56
2. Joan Perdero KTM +2:44
3. Tosha Schareina Husqvarna +3:51
4. Adam Tomiczek Husqvarna +11:20
5. Cristian España KTM +13:07
6. Lorenzo Santolino Sherco +13:28
7. Harith-Noah Koitha-Veettil Sherco +17:20
8. Maciej Giemza Husqvarna +17:53
9. Martin Michek KTM +17:58
10. Benjamin Melot KTM +21:46

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu