Tři mušketýři zahajují uherskou misi

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Hungarian Baja  
/ Aktualizováno:

Podobně jako v případě Dumasových hrdinů jsou vlastně čtyři. Na rozdíl od členů královy gardy se však rozhodně nedrží hesla Všichni za jednoho, jeden za všechny. Vladimir Vasiljev, Orlando Terranova, Kuba Przygoński i Martin Prokop budou o víkendu bojovat na severozápadě Maďarska každý sám za sebe a proti všem.

První polovina Světového poháru FIA v cross-country bajách 2019 rozdala karty, s nimiž teď musí uchazeči o celkové vítězství při zbývajících čtyřech podnicích sezony hrát. Poprvé při maďarské baje, která se jede z velké části ve vojenském prostoru nedaleko Veszprému.

Vladimir Vasiljev, Rally Kazakhstan 2019
Vladimir Vasiljev, Mini JCW Rally, VRT Team. Rally Kazakhstan 2019. © VRT

Pořadatelé připravili největší počet měřených kilometrů v historii soutěže. Velmi náročnou prověrkou budou především dva průjezdy sobotní dlouhou speciálkou.

„Jsem připraven čelit této výzvě a budu bojovat o body do světového poháru, protože tento závod je s ohledem na celkové vítězství velmi důležitý,“ uvědomuje si Vladimir Vasiljev (Toyota). „Maďarské rychlostní zkoušky mám rád a vůbec mi nevadí, že delší z nich měří 208 kilometrů. Vždycky je sladší vítězství po těžkém boji, snadnou práci nemám rád.“

Orlando Terranova, Baja Aragón 2019
Orlando Terranova, Mini JCW Rally, X-raid. Baja Aragón 2019. © X-raid

Orlando Terranova (Mini) ztrácí na vedoucího Rusa v průběžném pořadí světového poháru jen čtyři body. Argentinec triumfoval na dvou předchozích bajách v Itálii a Španělsku a rád by po Maďarsku vystřídal Vasiljeva na první příčce tabulky.

„Hodně bude záležet na počasí, ale teď se zdá, že by velký vliv na souboj mít nemělo,“ spoléhá Orlando Terranova na předpověď meteorologů. „Kromě správné rychlosti musíte jet i chytře, protože tady každou chybu draze zaplatíte. Vasiljev, Prokop a Przygoński budou těžcí soupeři, přesto se určitě pokusíme vyhrát.“

Kuba Przygoński, Baja Aragón 2019
Kuba Przygoński, Orlen Team/X-raid. Baja Aragón 2019. © X-raid

A se stejným záměrem se na tratě vydá také Kuba Przygoński (Mini). Polák absolvoval dva předchozí ročníky Hungarian Baja a pokaždé se prosadil na stupně vítězů.

„Je to velice obtížný závod, hlavně úseky ve vojenském prostoru, kde lze udělat chybu kdykoliv. Je to pěkná oblast, ale také nebezpečná, protože cesty jsou poškozené a nerovné se spoustou blátivých brodů a skoků,“ popisuje Kuba Przygoński. „Očekávám bitvu o každou sekundu. Celkově to na těchto dlouhých erzetách nebude snadné. Rozhodně do toho musíme jít naplno. S Timem [Gottschalkem] se budeme snažit jet dobře, snad budeme mít i trochu štěstí.“

Martin Prokop, Italian Baja 2019
Martin Prokop, MP-Sports. Italian Baja 2019. © MP-Sports

Zatímco každý ze zmíněné trojice v uplynulých měsících deklaroval svůj záměr bojovat o světový pohár, Martin Prokop (Ford) na začátku sezony vyhlásil, že se zúčastní pouze vybraných podniků. Ovšem pokud jde o baji, vynechal jen úvodní podnik v Rusku. Na třech dalších neskončil nikdy hůř než čtvrtý a stejná příčka patří jihlavskému jezdci i v průběžné klasifikaci SP. Na třetího Przygońského ztrácí dva body, nicméně ani dvacetibodový odstup od vedoucího Vasiljeva rozhodně není nepřekonatelný. V druhé polovině sezony je ve hře ještě 120 bodů.

Hungarian Baja 2019 odstartuje dnes odpoledne sedmikilometrovou superspeciálkou. V sobotu a v neděli čekají na posádky další čtyři měřené úseky. Celkem pořadatelé připravili 588 kilometrů rychlostních zkoušek.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu