Hungarian Baja: Nejlépe začal Prokop. Prolog zastavila nehoda

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Hungarian Baja  
/ Aktualizováno:

Martinu Prokopovi se vstup do Hungarian Baja 2019 vydařil. Se svým Fordem prolétl jihlavský závodník páteční speciálkou ze všech nejrychleji. Úvod soutěže však poznamenala vážná havárie.

Martin Prokop s Janem Tománkem potřebovali ke zdolání rychlé sedmikilometrové trati o šest a půl sekundy méně než vítěz loňského světového poháru Kuba Przygoński s Mini. O dalších sedm setin sekundy zaostal Orlando Terranova s dalším vozem z dílen týmu X-raid.

„První část byla zrádná a uskákaná. Měli jsme jednu velkou krizovku, ale naštěstí jsme znali terén, protože jsme si erzetu dopoledne mohli projít,“ oddechl si Martin Prokop. „Užili jsme si to, ale je to jen začátek. Opravdová bitva vypukne zítra.“

Kuba Przygoński, Hungarian Baja 2019
Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Mini JCW Rally, Orlen Team/X-raid. Hungarian Baja 2019. © Hungarian Baja Media

„Prolog byl velmi rychlý, jeli jsme až 170 km/h. Trať byla docela náročná se spoustou skoků,“ popsal Kuba Przygoński. „S druhým místem jsem spokojený. Bojovali jsme s Martinem Prokopem a těsně jsme porazili Orlanda Terranovu. Jak se zdá, zítra nás čeká zajímavý závod. Díky dnešnímu druhému místu budeme mít dobrou startovní pozici a pokusíme se ji využít. Před námi jsou dva dlouhé úseky, celkem téměř 420 kilometrů, takže to bude velká výzva. Musíte jet velmi rychle, ale zároveň dávat pozor, abychom nezničili pneumatiky.“

Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou (Ford) strávili na prologu o dvanáct sekund více než Prokop a po prvním dnu jsou čtvrtí. Až za česko-slovenskou posádku týmu Offroadsport se v pátek zařadil Vladimir Vasiljev s Toyotou. Leadera průběžného hodnocení světového poháru dělí už po krátkém úvodu patnáct sekund od medailových pozic, a tudíž i od rivalů v boji o titul.

„Čistili jsme trať, což se odrazilo na našem čase. Museli jsme se spokojit s pátou pozicí. Ale všichni víme, že je to jen začátek,“ doufal Vladimir Vasiljev.

Vladimir Vasiljev, Hungarian Baja 2019
Vladimir Vasiljev/Konstantin Žilcov, Toyota Hilux, VRT. Hungarian Baja 2019. © Hungarian Baja Media

Jenže Rus bude trať otevírat i v sobotu. Při večerním ceremoniálu proměnil Prokop svou první volbu ve čtvrtou startovní pozici, Przygoński pojede třetí, Terranova druhý. Zapletal, jenž vybíral před Vasiljevem, se do rychlostních zkoušek vydá jako pátý.

Von Zitzewitzova havárie zastavila soutěž

Kromě Prokop a Zapletala do dění v prologu další Češi nezasáhli. Zdeněk Pořízek (Ford) nakonec stejně jako Petr Hozák do Maďarska nedorazil a na trať se nedostali ani jejich krajané, kteří měli jet ve druhé polovině startovního pole.

Důvodem byla nehoda posádky Dirk von Zitzewitz, Ola Fløene. Německo-norská dvojice vyrážela na trať jako osmnáctá, ale hned v úvodní pasáži havarovala. Von Zitzewitzův Maverick šel po dopadu na přední kolo do kotrmelců. Zraněný jezdec musel být vrtulníkem transportován do nemocnice. Následná vyšetření potvrdila zlomeniny žeber a klíční kosti.

Ola Fløene, Hungarian Baja 2019
Ola Fløene, Hungarian Baja 2019. © Hungarian Baja Media

Pořadatelé nejprve superspeciálku pozastavili a následně pro zbytek posádek s automobily i všechny motocyklisty a čtyřkolkáře zrušili.

Sobotní etapu Hungarian Baja tvoří rychlostní zkouška dlouhá 208 kilometrů, která se pojede dvakrát. V neděli soutěž uzavřou dva průjezdy kratším 82kilometrovým testem.

Hungarian Baja 2019
AUTOMOBILY
pořadí po RZ1
1. Prokop / Tománek Ford Raptor RS 4:48,5
2. Przygoński / Gottschalk Mini JCW Rally +6,5
3. Terranova / Graue Mini JCW Rally +7,2
4. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +12,0
5. Vasiljev / Žilcov Toyota Hilux +22,5
6. Navarro / Oliveras Can-Am Maverick X3 +42,6
7. Dorossinskij / Upěrenko Can-Am Maverick X3 +43,9
8. Al Zubair / Al Raisi Can-Am Maverick X3 +44,1

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu