Hungarian Baja: Vítěství posunulo Vorobjova do čela poháru

Rubrika: FIA SP baja, Hungarian Baja, S×S  
/ Aktualizováno:

Fjodor Vorobjov může být spokojen. Ruský závodník o víkendu v Maďarsku rázně vykročil do druhé poloviny Světového poháru FIA v cross-country bajách. Jako první dokázal v kategorii T3 vyhrát dva závody a díky tomu se ujal vedení v průběžné klasifikaci poháru.

Fjodor Vorobjov, Hungarian Baja 2019
Fjodor Vorobjov/Kirill Šubin, Can-Am Maverick X3, Zavidovo Racing Team. Hungarian Baja 2019. © South Racing

Dosavadní leader Michele Cinotto odjížděl z Várpaloty zklamaný. Italův Polaris vypověděl službu v úvodu druhé rychlostní zkoušky.

„Hned po třinácti kilometrech se objevily problémy s transmisemi. Nejdřív odešly na předku, pak i na zadku. Museli jsme opravovat a bohužel jsme při tom překročili maximální povolený čas,“ vysvětlil Michele Cinotto důvod svého odstoupení ze sobotní etapy.

Michele Cinotto, Hungarian Baja 2019
Michele Cinotto/Maurizio Dominella, Polaris RZR 1000 Turbo, CR Racing. Hungarian Baja 2019. © Hungarian Baja Media

Fjodor Vorobjov navigovaný Kirillem Šubinem byl po krátkém pátečním prologu čtvrtý. Ovšem hned v sobotu ráno poskočil po prvním průjezdu dlouhou speciálkou (208 km) na první pozici. A tu už neopustil. S Maverickem, který pro Zavidovo Racing Team připravuje renomovaný South Racing, byl nejrychlejší na dvou testech, dvakrát skončil třetí a do cíle dorazil jako vítěz.

„Fjodor jel chytře, během závodu používal hlavu. Díky tomu zvítězil a nyní také vede šampionát. Zdejší podmínky byly záludné, ale on si počínal skvěle. Nedostal se do problémů ani ve chvílích, kdy se soupeři snažili útočit,“ ocenil šéf týmu South Racing Can-Am Scott Abraham.

Santiago Navarro a Daniel Oliveras (Can-Am) navázali na předchozí triumf na domácí Baje Aragón druhým místem. V neděli ráno dosáhli na RZ4 naprosto shodného času jako Vorobjov a podělili se s ním o dílčí úspěch. Třetí příčku obsadil Vorobjovův krajan Alexandr Dorossinskij s lotyšským navigátorem Olegem Upěrenkem (Can-Am), Cinotto si po restartu připsal body alespoň za čtvrté místo.

Santiago Navarro, Hungarian Baja 2019
Santiago Navarro/Daniel Oliveras, Can-Am Maverick X3, FN Speed Team. Hungarian Baja 2019. © Hungarian Baja Media

Díky tučnému bodovému přídělu z Hungarian Baja přeskočil Vorobjov v tabulce světového poháru Cinotta i Navarra. Španěl udržel druhou příčku se šestibodovým odstupem od nyní vedoucího Rusa, Ital ztrácí osm bodů a je třetí. Ve zbývajících třech podnicích sezony zůstává k dispozici stále ještě 75 bodů.

Světový pohár FIA v cross-country bajách 2019 pokračuje za tři týdny šestým podnikem v okolí polského Štětína. Třídenní Baja Poland startuje v pátek 30. srpna.

Hungarian Baja 2019
AUTOMOBILY
konečné výsledky
1. Vorobjov / Šubin Can-Am Maverick X3 7:57:19
2. Navarro / Oliveras Can-Am Maverick X3 +18:57
3. Dorossinskij / Upěrenko Can-Am Maverick XRS +1:00:03
4. Cinotto / Dominella Polaris RZR 1000 Turbo +7:25:42

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu