Atacama Rally: Nejlépe začal Quintanilla

Rubrika: Atacama Rally, FIM MS CCR, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Po krátkém pondělním prologu se v úterý rozjela Atacama Rally naplno. Úvodní etapu se startem i cílem v Copiapu zdolal nejrychleji Pablo Quintanilla s Husqvarnou.

Třetí podnik letošního Mistrovství světa FIM v cross-country rally je pro Pabla Quintanillu prvním závodem od lednového Dakaru, v jehož závěrečné etapě utrpěl zlomeninu holenní kosti. Po více než sedmiměsíční přestávce Chilan hned v první dlouhé etapě potvrdil, že je na Atacama Rally znovu ve formě a připraven usilovat o rekordní šesté vítězství.

Po pondělním prologu si patnáctka nejrychlejších vybírala startovní pořadí pro úterní etapu, jejíž speciálka měřila 232 kilometrů a jela se severně od Copiapa. Nejúspěšnější jezdci bezvýhradně vsadili na pozdější start, takže vítěz prologu Toby Price (KTM) vyrážel na trať jako patnáctý, Quintanilla desátý.

Pablo Quintanilla, Atacama Rally 2019
Pablo Quintanilla, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Atacama Rally 2019. © Husqvarna

V úvodu soutěže využila domácí hvězda jak výhodné pozice, tak znalosti prostředí. Ke zdolání velmi rychlé speciálky potřeboval Quintanilla téměř o tři minuty méně než nejlepší z jeho soupeřů a ujal se vedení v průběžném hodnocení.

„Jet znovu v závodním tempu bylo skvělé,“ pochvaloval si Pablo Quintanilla. „Necítím nijak velký tlak, důležité je, abych si závod užil a znovu se dostal do tempa. Dnešní výsledek mě trochu překvapil. Snad dokážu podávat vyrovnané výkony a jet stejně rychle až do konce.“

Druhý čas v úterý zaznamenal Sam Sunderland (KTM). Leader průběžného hodnocení světového šampionátu ztratil na Quintanillu dvě minuty a 50 sekund.

Sam Sunderland, Atacama Rally 2019
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Atacama Rally 2019. © KTM

„Pokaždé chvilku trvá, než se přizpůsobíte specifickému chilskému terénu. Speciálky jsou nesmírně rychlé. Jen těžko můžete spustit zrak z cesty, abyste si zkontrolovali roadbook,“ popsal Sam Sunderland. „Není snadné najít správný rytmus, protože chcete jet rychle, ale na trati je spousta kamení a dalších nebezpečí. Starosti mi dnes trochu dělaly problémy s GPS, ale nakonec jsem neztratil příliš. Je to dlouhý závod, který vždycky přinese nějaká překvapení. Takže jdu den za dnem.“

Třetí je po první etapě obhájce loňského vítězství Kevin Benavides s tovární Hondou: „Byla to velmi malebná a různorodá speciálka. Duny, údolí, rychlé úseky, řečiště, prostě od všeho trochu. Startovní pozice nebyla ideální, ale Nacho [Cornejo] brzy předjel pomalejší závodníky, otevíral trať a já byl hned za ním. Jel rychle, takže jsme do cíle dorazili ve skvělém tempu.“

Benavidesův týmový kolega Ricky Brabec se dosud připravoval na domácí americké půdě a v Chile startuje v rámci světového šampionátu letos poprvé. Zatím je čtvrtý.

Ricky Brabec, Atacama Rally 2019
Ricky Brabec, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Atacama Rally 2019. © HRC

Podobně jako Quintanilla se po zranění do šampionátu vracejí také jezdci KTM Matthias Walkner a Toby Price. Rakušan figuruje před druhou etapou na páté pozici, Australan hned za ním.

„Cítil jsem, že jsem trochu mimo svou komfortní zónu, protože trať byla velice rychlá a já ještě tak rychlý nejsem,“ připustil Matthias Walkner. „Celkově to však byl dobrý první den po návratu do sedla. Snad dokážu jít krok za krokem a postupně zrychlovat.“

Ve středu soutěž pokračuje druhou okružní etapou, jejíž rychlostní zkouška měří 294 kilometrů a zavede účastníky jižně od Copiapa.

Rally Atacama 2019
MOTOCYKLY
průběžné pořadí po 1. etapě
1. Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 Rally 2:33:16
2. Sam Sunderland KTM 450 Rally +2:58
3. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +4:43
4. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally +5:09
5. Matthias Walkner KTM 450 Rally +7:01
6. Toby Price KTM 450 Rally +7:20
7. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +7:29
8. José Ignacio Cornejo Honda CRF450 Rally +8:43
9. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +8:47
10. Luciano Benavides KTM 450 Rally +12:21

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu