Atacama Rally: Etapové vítězství vyneslo do čela Benavidese

Rubrika: Atacama Rally, FIM MS CCR, Moto/Quad  

Obhájce loňského vítězství Kevin Benavides vyhrál druhou etapu a ujal se vedení v průběžném hodnocení Atacama Rally 2019. Úspěch Hondy podtrhl druhým místem Joan Barreda.

S 375 kilometry byla druhá etapa jednou z nejdelších z letošního ročníku Atacama Rally. Jezdci museli ve středu zdolat rychlostní zkoušku dlouhou 295 kilometrů, jejíž start byl kvůli mlze o hodinu odložen.

Etapové vítězství vyneslo ze třetího na první místo celkové klasifikace Kevina Benavidese s tovární Hondou.

„Byla to nádherná technická speciálka, jaké mám rád,“ pochvaloval si Kevin Benavides. „Byla také rychlá, ale nechyběla ani řečiště se spoustou kamení nebo klikatá horská pasáž na tvrdém povrchu. Myslím, že jsem odvedl dobrou práci. Dostihl jsme Sunderlanda a Quintanillu, ale kvůli prachu jsem si až do konce držel odstup. Předjíždění by znamenalo příliš velký risk kvůli příliš malé odměně.“

Sam Sunderland, Atacama Rally 2019
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Atacama Rally 2019. © KTM

Sam Sunderland (KTM) sice přišel o jednu pozici, ale zároveň snížil odstup od vedoucího závodníka. Zatímco po úvodní etapě zaostával Brit za tehdy prvním Pablem Quintanillou (Husqvarna) téměř o tři minuty, nyní jej od druhého Chilana dělí jen 20 sekund a na vedoucího Argentince ztrácí necelou minutu.

Díky druhému místu v etapě si polepšil také Benavidesův týmový kolega Joan Barreda. Španěl poskočil ze sedmé na čtvrtou pozici.

„První část byla velmi rychlá s několika úseky s feš-fešem. Pak se jelo v horách, což bylo zrádné, protože na trati byla spousta kamení a další feš-feš. Byla to opravdu nebezpečná etapa,“ hodnotil Joan Barreda. „Ale řekl bych, že jsem speciálku zajel dobře. Postupně jsem se v jejím průběhu zlepšoval. Jsem spokojený, že jsem ji zvládl bez problémů.“

Joan Barreda, Atacama Rally 2019
Joan Barreda, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Atacama Rally 2019. © HRC

Opačným směrem, tedy ze čtvrtého na sedmé místo průběžného pořadí, putoval Ricky Brabec. Americký jezdec Hondy měl ve druhé etapě menší pád, který se obešel bez vážnějších následků.

„Druhá etapa nebyla zrovna můj šálek kávy,“ připustil Ricky Brabec. „S dnešními rychlými tratěmi a navigací jsem se nepopasoval zrovna dobře. Udělal jsem dvě chyby a měl jsem malou nehodu. Nejsem spokojený. Musím se přenastavit a těšit na zítřek.“

Rozdílný den prožili Toby Price a Matthias Walkner (oba KTM), kteří po operacích a následné rekonvalescenci absolvují v Chile svůj první motocyklový závod od lednového Dakaru. Zatímco Australan se díky čtvrtému času posunul na páté místo, Rakušan po dvou etapách uzavírá první desítku.

Matthias Walkner, Atacama Rally 2019
Matthias Walkner, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Atacama Rally 2019. © KTM

„Po většinu speciálky to bylo dobré, ale pak přišla opravdu kamenitá pasáž, kde jsem měl menší pád,“ vysvětlil příčinu Matthias Walkner. „Naštěstí se mi nic nestalo, ale poškodil jsem GPS. Musel jsem zastavit a opravit to. Od té chvíle až do cíle to bylo těžké. Musel jsem GPS podpírat a řídit jen jednou rukou. Na papíře to vypadá, že to nebyl dobrý den, ale až do nehody jsem se cítil skutečně dobře a těším se, že se do toho zítra zase pořádně opřu.“

Ve čtvrtek zamíří závodníci směrem na Diego de Almagro, resp. do bivaku v Chañaralu. Jedná se o první část maratonské etapy, po které se jezdci budou muset postarat o závodní techniku pouze vlastními silami. Rychlostní zkouška měří 194 kilometrů.

Rally Atacama 2019
MOTOCYKLY
průběžné pořadí po 2. etapě
1. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally 5:41:08
2. Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 Rally +0:37
3. Sam Sunderland KTM 450 Rally +0:57
4. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +3:42
5. Toby Price KTM 450 Rally +5:25
6. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +8:47
7. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally +9:40
8. José Ignacio Cornejo Honda CRF450 Rally +11:52
9. Luciano Benavides KTM 450 Rally +16:01
10. Matthias Walkner KTM 450 Rally +17:42

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu