Atacama Rally: Zářil Price, Quintanilla zaváhal

Rubrika: Atacama Rally, FIM MS CCR, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Toby Price vyhrál náročnou předposlední etapu Atacama Rally a v průběžném hodnocení se posunul na medailové pozice. Australan se prosazuje hned při svém prvním startu na motocyklu od lednového Dakaru, po kterém musel podstoupit operaci zlomeného zápěstí.

Páteční etapa (427 km) i její speciálka (353 km) byly nejdelší z celého letošního ročníku Atacama Rally, navíc se jednalo o druhou část maratonské etapy.

Z bivaku v Diego de Almagro se Toby Price (KTM) vydal na trať jako čtvrtý a výhodné startovní pozice naplno využil. Přestože stav jeho zápěstí zatím ani zdaleka nelze označit jako stoprocentní, dvojnásobný dakarský vítěz znovu demonstroval svou rychlost a vytrvalost. Díky etapovým vavřínům předstihl v celkovém pořadí Benavidese a Barredu s Hondami a poskočil z pátého na třetí místo.

Toby Price, Atacama Rally 2019
Toby Price, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Atacama Rally 2019. © Red Bull Content Pool

„Hoši přede mnou udělali pár drobných chyb, já se jim dokázal přiblížit a v prachu za nimi jsem dojel až do cíle,“ shrnul Toby Price. „Pablo [Quintanilla] si úplně vepředu počínal hodně dobře, takže dostihnout kluky nebylo snadné. Navíc jsem jel s kotoučem, který včera ohnul Sam [Sunderland], proto jsem si musel dávat pozor na brzdy. Přesto jsem dokázal vyhrát etapu, což mě těší. Zítřek chci zvládnout bez problémů a pak už nás čeká Maroko.“

Sam Sunderland s další tovární KTM zaváhal hned v úvodu a Price jej dojel. Do cíle dorazili společně. Brit na týmového kolegu ztratil dvě minuty a devět sekund. Přesto byl klasifikován jako druhý a výrazně snížil svůj odstup od vedoucího Quintanilly, který dnes obsadil pátou příčku (+ 5:41 min).

„Byla to druhá část maratonské etapy, proto jsme všichni brali ohledy na své motorky i poněkud ojeté pneumatiky. Navíc se jednalo o opravdu dlouhou speciálku. Užil jsem si ji, i když jsme museli před vjezdem do dun zdolat spoustu kamenitých technických úseků,“ popsal Sam Sunderland. „Udělal jsem chybu, když jsem hned v úvodu nejel přímo po železniční trati, a Toby mě docela brzy dojel. Ale díky tomu jsme pak společně nasadili dobré tempo a dojeli si pro první a druhé místo.“

Pablo Quintanilla, Atacama Rally 2019
Pablo Quintanilla, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Atacama Rally 2019. © Husqvarna

Zatímco ještě ráno měl Pablo Quintanilla (Husqvarna) před Sunderlandem k dobru skoro čtyři a půl minuty, do závěrečné etapy půjde s méně než minutovým náskokem. Také však z výhodnější startovní pozice.

„Po maratonské etapě jsem s dosavadním průběhem závodu spokojený,“ pochvaloval si Pablo Quintanilla. „Dnes to bylo vážně těžké. Jel jsem první od startu až do cíle a nebylo snadné udržet stoprocentní koncentraci tak dlouho. Na motorce se cítím každý den zase o něco lépe.“

Z jezdců Hondy se nejlépe dařilo tentokrát třetímu (+2:30 min) Joanu Barredovi. Španěl v průběžném pořadí předstihl týmového kolegu Kevina Benavidese a je čtvrtý.

Joan Barreda, Atacama Rally 2019
Joan Barreda, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Atacama Rally 2019. © HRC

„Dnes jsem se necítil dobře. Chtěl jsem útočit, ale bylo to velmi nebezpečné. Tratě byly hodně rozbité, proto jsem raději dával pozor na sebe a motorku. Nebyl jsem uvolněný,“ přiznal Kevin Benavides, který byl s téměř šestiminutovou ztrátou v etapě klasifikován jako šestý. „Není to zrovna výsledek, v jaký jsem dnes doufal, ale do poslední etapy dám všechno. Snad pro nás závod skončí dobře.“

Čtvrtý čas v etapě je dosud nejlepším dílčím výsledkem Matthiase Walknera (KTM), který se v Chile stejně jako Price a Quintanilla po zranění vrátil do kolotoče Mistrovství světa FIM v cross-country rally.

„Zatím mi chybí rychlost, proto se snažím o perfektní navigaci. Dnešní etapu jsem si užil, ale vím, že je tu pár věcí, na nichž musím zapracovat, abych byl opět tak rychlí jako ti nejlepší,“ připustil Matthias Walkner.

Sobotní závěrečná etapa měří 260 kilometrů, z nichž se 183 pojede na čas v rámci rychlostní zkoušky.

Rally Atacama 2019
MOTOCYKLY
průběžné pořadí po 4. etapě
1. Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 Rally 13:17:56
2. Sam Sunderland KTM 450 Rally +0:54
3. Toby Price KTM 450 Rally +5:20
4. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +6:42
5. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +8:59
6. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally +16:02
7. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +21:34
8. Matthias Walkner KTM 450 Rally +24:10
9. José Ignacio Cornejo Honda CRF450 Rally +27:28
10. Luciano Benavides KTM 450 Rally +29:49

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu