Atacama Rally: Vítězem Quintanilla, šampionem Sunderland

Rubrika: Atacama Rally, FIM MS CCR, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

V táborech sesterských značek KTM a Husqvarna se dnes slaví. Pablo Quintanilla pošesté vyhrál domácí Atacama Rally, zatímco Samu Sunderlandovi a KTM stačilo i druhé místo k předčasnému triumfu v letošním světovém šampionátu.

Sam Sunderland vyhrál jarní Abu Dhabi Desert Challenge i letní Silk Way Rally a do Chile dorazil s velkým bodovým náskokem před průběžně druhým Andrewem Shortem (Husqvarna). Při Atacama Rally se Brit v hodnocení každé z pěti etap prosadil mezi trojici nejlepších a díky tomu své konto obohatil o body za druhé místo absolutně. A to rozhodlo: říjnová Rallye du Maroc bude pro všechny zainteresované čistě přípravou na Dakar 2020. O vítězích Mistrovství světa FIM v cross-country rally 2019 v hodnocení jezdců i značek je jasno už před závěrečným podnikem sezony.

Sam Sunderland, Atacama Rally 2019
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Atacama Rally 2019. © KTM

„Ze zisku titulu mám velkou radost. Nedokázal bych to bez svého týmu KTM a musím poděkovat také Tobymu [Pricovi]. Během maratonské etapy jsem ohnul kotouč a Toby byl tak laskavý a souhlasil, že si je na další den prohodíme,“ připomněl vítěz Rally Dakar z roku 2017, který se světovým šampionem stal poprvé. „Uvědomoval jsem si, že mohu tady v Chile získat titul, ale v průběhu závodu jsem se snažil na to příliš nemyslet. Chtěl jsem každou další etapu zdolat bezpečně a s dobrým výsledkem. I tentokrát byl chilský závod skutečně drsný, proto je moc příjemné slavit v jeho cíli zisk titulu světového šampiona. V letech 2015 a 2016 jsem byl velmi blízko. Teď se konečně všechna tvrdá práce zúročila.“

Pablo Quintanilla (Husqvarna) si v sobotu připsal třetí etapové vítězství a po roční přestávce se na domácí soutěži vrátil na trůn, přestože po zranění v závěrečné etapě lednové Rally Dakar více než sedm měsíců nezávodil.

Pablo Quintanilla, Atacama Rally 2019
Pablo Quintanilla, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Atacama Rally 2019. © Husqvarna

„Vůbec jsem nečekal, že bych závod mohl vyhrát. Bylo to pět velice tvrdých dnů, ale dal jsem to a teď jsem v sedmém nebi. V lepší návrat jsem doufat ani nemohl,“ radoval se Pablo Quintanilla.

Díky druhému času v závěrečné etapě se na třetí příčku konečného hodnocení posunul Joan Barreda s Hondou. Španěl si tak připsal zatím nejlepší výsledek sezony.

„Jsem spokojený. Dnes jsem musel zabrat a dal jsem do toho opravdu všechno,“ tvrdil Joan Barreda. „Byla to etapa se spoustou písku, ale zároveň velice rychlá. Pro úspěch bylo nezbytné riskovat.“

Joan Barreda, Atacama Rally 2019
Joan Barreda, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Atacama Rally 2019. © HRC

Barredův týmový kolega a loňský vítěz Kevin Benavides dokončil letošní ročník na pátém místě.

Stejně jako Quintanilla se v Chile na světovou scénu po zranění vrátili také Toby Price a Matthias Walkner (oba KTM). Australan skončil čtvrtý, Rakušan se blýskl třetím časem v závěrečné etapě.

„Celkově jsem spokojený, byl to dobrý návrat. Vím, že na svém zápěstí musím ještě zapracovat, protože pořád ještě není úplně v pořádku,“ bilancoval Toby Price. „Podle plánu by to však mělo být zase o něco lepší v Maroku, pak přijde na řadu trénink ve Španělsku a pak už nás čeká Dakar v Saúdské Arábii.“

„Dneska jsem si to opravdu užil. Pablo mě dojel kolem 90. kilometru a já se ho ve druhé polovině speciálky dokázal držet. Byl to pro mě dobrý závod, ale zároveň vím, kde se potřebuju trochu zlepšit,“ připustil Matthias Walkner.

José Ignacio Cornejo, Atacama Rally 2019
José Ignacio Cornejo, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Atacama Rally 2019. © HRC

Z jezdců bojujících o trofej v hodnocení juniorů byl tentokrát úspěšnější domácí José Ignacio Cornejo s Hondou. Chilan obsadil devátou příčku. Desátá příčka patří jeho argentinskému soupeři Lucianu Benavidesovi (KTM), který na Atacama Rally startoval poprvé.

Sezonu světového šampionátu uzavře ve dnech 3. až 9. října Rallye du Maroc.

Rally Atacama 2019
MOTOCYKLY
konečné výsledky
1. Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 Rally 15:15:59
2. Sam Sunderland KTM 450 Rally +3:56
3. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +8:21
4. Toby Price KTM 450 Rally +11:24
5. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +15:41
6. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally +21:21
7. Matthias Walkner KTM 450 Rally +27:11
8. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +27:54
9. José Ignacio Cornejo Honda CRF450 Rally +33:17
10. Luciano Benavides KTM 450 Rally +38:52

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu