Dakar 2020: V Teamu De Rooy zůstal jen „šéf“

Rubrika: Dakar 2020, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Novou saúdskoarabskou kapitolu svého angažmá na Rally Dakar začne nizozemský Team De Rooy psát v početnější a zásadně pozměněné sestavě. Z pilotů, kteří s kamiony Iveco závodili letos v lednu v Peru, se za volant vrátí pouze majitel společnosti Gerard de Rooy.

Petronas Team de Rooy Iveco už na konci července informoval o příchodu Januse van Kasterena a Michiela Beckxe. O víkendu potvrdil dohodu se dvěma dalšími novými jezdci, Nizozemcem Vickem Versteijnenem a Andořanem Albertem Lloverou.

„Versteijnen pojede s Powerstarem Evo2. Původně jsme tento vůz drželi pro Federica Villagru, který však na příštím Dakaru nemůže startovat kvůli krizi panující v Argentině,“ vysvětlil manažer týmu Henk van Leuven.

Kromě Villagry tým opustili také Nizozemci Ton van Genugten a Maurik van den Heuvel.

Ton van Genugten, Morocco Desert Challenge 2019
Ještě v dubnu pracoval Ton van Genugten při Morocco Desert Challenge na vývoji Powerstaru s nezávislým zavěšením. © Team de Rooy

Po zveřejnění kompletní sestavy Teamu De Rooy pro Dakar 2020 je zřejmé postavení jednotlivých jezdců a jejich posádek v hierarchii týmu a jejich role. Nejen s ohledem na zkušenosti bude opět jasnou jedničkou Gerard de Rooy. Zatím ale není jasné, s jakou generací Powerstaru Nizozemec pojede.

„Zda Gerard de Rooy odstartuje do Dakaru 2020 s Ivecem Powerstar Evo4 s nezávislým zavěšením, to bude záležet na výsledcích důkladných testů, které absolvujeme v říjnu v Maroku,“ prozradil van Leuven.

32letý van Kasteren a 34letý Versteijnen přicházejí do týmu jako platící klienti a k dispozici budou mít další „ostré“ Powerstary. Llovera s Powerstarem upraveným na ruční řízení bude plnit roli rychlé asistence a podobně na tom bude i Beckx s trambusovým Trakkerem.

„V Janusi van Kasterenovi a Vicku Versteijnenovi má tým dva mladé jezdce, kteří budou mít volnou ruku v boji o špičkové umístění a budou koučováni Gerardem de Rooyem,“ nastínil van Leuven. „Pro Alberta Lloveru se v tuto chvíli v Římě upravuje Powerstar Evo3. Michiel Becx bude s Trakkerem podporovat Powerstary a poveze pro ně některé díly.“

Vick Versteijnen, Morocco Desert Challenge 2019
Vick Versteijnen (vpravo) se svou posádkou v cíli Morocco Desert Challenge 2019. © MDC Media/Photo Vision

Versteijnen má na svém kontě tři starty na Dakaru (2015-17), ale v posledních dvou letech dal přednost Morocco Desert Challenge. Na výraznější úspěch v kategorii kamionů stále čeká. K jeho nejlepším výsledkům v cross-country rally patří třetí místo z letošní maďarské baji, které ovšem vybojoval v kategorii SxS. Do týmu si s sebou přivádí navigátora Teuna van Dala a mechanika Andrého van der Sandeho. Powerstar si Versteijnen poprvé vyzkouší při říjnových testech v Maroku.

„Na testování se opravdu těším. S kapotovaným kamionem jsem už jezdil, ale novinkou pro mě bude automatická převodovka,“ připomněl Vick Versteijnen. „Startem na Dakaru za Team de Rooy se mi splní sen. Přišlo to nečekaně díky mému dobrému příteli Janusi van Kasterenovi. Nicméně pokud se podobná příležitost naskytne, jen těžko po ní nesáhnete všemi deseti.“

52padesátiletého Alberta Lloveru není potřeba příliš představovat díky nedávné spolupráci s Bonver Dakar Projectem. Po několika předchozích startech v kategorii automobilů se Andořan vydal na Dakar 2016 a 2017 s Tatrou Jamal ostravského týmu. V obou případech soutěž dokončil.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu