Jordan Baja: Vítaným zpestřením Al Qassimi s Peugeotem

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Jordan Baja  
/ Aktualizováno:

Trojice závodníků usilujících o titul a Khalid Al Qassimi s Peugeotem, to jsou hlavní favorité jordánské baji, která se letos poprvé stala součástí světového poháru FIA. K předposlednímu podniku sezony je přihlášeno osmnáct vozů, dalších osm se představí v rámci národní klasifikace.

Jordan Baja 2019 uvidí důležité pokračování souboje o celkové vítězství v premiérovém ročníku Světového poháru FIA v cross-country bajách. Po předchozím závodě v Polsku se do čela tabulky vrátil Vladimir Vasiljev, který o šest bodů předstihl Orlanda Terranovu. Průběžně třetí Kuba Przygoński ztrácí dalších jedenáct bodů.

Tentokrát se všichni tři představí s vozy Mini All4 Racing. Zatímco pro Terranovu a Przygońského připravuje techniku německý X-raid, Vasiljev spoléhá na personál vlastního týmu.

Vladimir Vasiljev, Rally Kazakhstan 2019
S Mini startoval Vladimir Vasiljev naposledy na přelomu května a června při Rally Kazakhstan. © VRT

Letos potřetí se na světové scéně představí Khalid Al Qassimi. Jezdec z Abu Dhabi na jaře obsadil druhá místa na dubajské baje i na domácí Desert Challenge. V Jordánsku bude už tradičně spoléhat na diktát v Polsku žijícího Francouze Xaviera Panseriho a ex-tovární Peugeot 3008 DKR.

Případného zaváhání některého z favoritů se pokusí využít Yasir Seaidan. Závodník ze Saúdské Arábie se vrací za volant Mini All4 Racing, s nímž v únoru získal čtvrté místo na Qatar Cross-Country Rally.

Za daných podmínek bude na přední umístění nepochybně pomýšlet také zkušený Maďar Balasz Szalay s Opelem.

Fjodor Vorobjov, Baja Poland 2019
V Polsku získal Fjodor Vorobjov už třetí letošní vítězství v kategorii T3. © South Racing

V kategorii T3 se o titulu rozhodne už jen mezi dvěma jezdci. Španěl Santiago Navarro z boje o celkové vítězství vycouval. Závěrečný duel tak svedou Fjodor Vorobjov (Can-Am) a Michele Cinotto (Polaris). Před předposledním dějstvím vede Rus před italským soupeřem o patnáct bodů.

Kromě 26 vozů je do závodu přihlášeno také osm motocyklistů. Jordánská baja se jede jako kandidátský podnik Světového poháru FIM v bajách.

Třídenní Jordan Baja startuje ve čtvrtek 19. září, kdy se jede tříkilometrová superspeciálka ve městě Akaba. V pátek a sobotu jsou na programu tři rychlostní zkoušky v poušti Wadi Rum. Celkem soutěž měří 763 km, z nichž se 505 pojede na čas.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu