Alonso a Zapletal okusí Saúdskou Arábii

Rubrika: Auto  
/ Aktualizováno:

Fernando Alonso nebo Miroslav Zapletal patří k jezdcům, kteří se na Dakar 2020 připravují tento týden přímo v Saúdské Arábii. Ve středu 6. listopadu odstartují do první ze čtyř etap Ula-Neom Cross-Country Rally.

Před premiérovým ročníkem Rally Dakar na Arabském poloostrově platí striktní zákaz testování v Saúdské Arábii. Přesto existuje možnost, jak mohou jezdci a týmy poznat specifika země, která se stala novým hostitelem populárního maratonu. Stačí se zúčastnit některé ze soutěží zdejšího šampionátu.

Při třetím podniku saúdskoarabské série této příležitosti využijí například Fernando Alonso, Miroslav Zapletal nebo Khalid Al-Qassimi. V domácím prostředí se pilně připravuje také Yazeed Al-Rajhi.

Program Ula-Neom Cross-Country Rally zahájí ve středu a ve čtvrtek dvě shodné etapy v okolí Uly, jejichž rychlostní zkoušky měří necelých 212 kilometrů. V pátek se závodníci přesunou do Neomu, přičemž cestou absolvují speciálku dlouhou 183 km. Součástí závěrečné sobotní etapy je čtvrtý měřený úsek o délce 175 km. Přestože se soutěž nejede v žádné z oblastí, kterými v lednu povede trať Rally Dakar 2020, podmínky a terén by měly být velmi podobné.

Fernando Alonso, Ula-Neom Cross-Country Rally 2019
Fernando Alonso, Toyota Gazoo Racing. Ula-Neom Cross-Country Rally 2019. © Toyota

Fernando Alonso navigovaný Marcem Comou dosud absolvoval dvě cross-country rally. V září novou disciplínu okusil při závodě Lichtenburg 400 v Jižní Africe a v říjnu poprvé poměřil své síly s mezinárodní konkurencí při Rallye du Maroc. Kromě toho v průběhu roku najezdil několik tisíc kilometrů v rámci testů v Jižní Africe, Namibii, Polsku, Maroku a také ve Španělsku, kde za volantem Hiluxu strávil dva dny bezprostředně po oficiálním představení týmu Toyota pro Rally Dakar 2020.

Závod mezi historickou Ulou a supermoderním Neomem bude Španělovou generálkou před dakarskou premiérou.

„V Saúdské Arábii jsem poprvé, takže objevuji zemi a terén, jaký by podle našich očekávání měl být i v lednu na Dakaru. Zdejší poušť je úplně jiná než v Maroku. Terén je plošší a snadnější, žádné kamení. Myslím, že rally tohoto typu mi bude vyhovovat více. S Marcem jsme tu už něco najezdili během shakedownu. Máme úplně nové auto, s nímž pojedeme i Dakar. Proto jsme si potřebovali ověřit, že vše funguje a jsme stoprocentně připravení,“ říká Fernando Alonso.

Již podruhé se do saúdskoarabského šampionátu zapojí Miroslav Zapletal a Marek Sýkora s Fordem. Při předchozí Rally Qassim obsadila česko-slovenská posádka týmu Offroadsport páté místo.

Yazeed Al-Rajhi, Rallye du Maroc 2019
Yazeed Al-Rajhi/Michael Orr, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Rallye du Maroc 2019. © Overdrive Racing

Po napínavém souboji s Khalidem Al Qassimim (Peugeot) se z vítězství na Rally Qassim radoval domácí Yazeed Al-Rajhi (Toyota), který se tentokrát představí s novým spolujezdcem. Saúdskoarabský závodník musel už v létě hledat náhradu za zraněného Dirka von Zitzewitze. Po dvou startech s Michaelem Orrem si nyní vyzkouší spolupráci s Rusem Konstantinem Žilcovem, jehož jsme si v posledních letech zvykli vídat po boku krajana Vladimira Vasiljeva.

Khalid Al Qassimi se na start postaví opět se starším Peugeotem 2008 DKR a francouzským spolujezdcem Xavierem Panserim.

Celkem je do soutěže přihlášeno šedesát automobilů, jeden kamion, osm motocyklů a devět čtyřkolek.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu