Dakar 2020: Kolomý bude krýt Prokopovi záda

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Do 42. ročníku Rally Dakar nasadí MP-Sports opět dva vozy Ford Raptor RS Cross-Country. Do Saúdské Arábie však v lednu zamíří ve výrazně obměněné sestavě. Z členů posádek, kteří hájili barvy jihlavské stáje letos v Peru, zůstal na soupisce pouze závodící šéf týmu Martin Prokop.

MP-Sports před Dakarem 2020
Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Představení týmu pro Dakar 2020. Praha, listopad 2019. © DAKAR MANIA

Martin Prokop a Jan Tománek se před necelými deseti měsíci stali nejúspěšnější českou posádkou v kategorii automobilů v celé historii Rally Dakar, když v cíli posledního jihoamerického ročníku nejpopulárnější maratonské rally světa slavili šesté místo.

Pro MP-Sports, který se díky skvělé organizaci a vysoké profesionalitě těší pověsti jednoho z nejšpičkovějších soukromých týmů v elitní společnosti cross-country rally, neznamenal historický rekord dosažení konečné mety. Právě naopak. 37letý závodník a jeho spolupracovníci podřídili celou sezonu přípravě na další pokus o vylepšení výsledku a proniknutí minimálně do první pětky.

Marocká pohroma

Závěrečnou přípravu týmu ale v říjnu zkomplikovala smolná Rallye du Maroc. Při havárii, k níž došlo ve třetí etapě, utrpěl Jan Tománek zranění a po sérii salt ve vysoké rychlosti byl na odpis také soutěžní speciál.

„Sezonu jsme přizpůsobili tomu, abychom se zlepšili jako posádka a zase o kus posunuli auto. Vše jsme směřovali jen na závody, které mohou pomoc ke zlepšení na Dakaru. Plán vycházel, auto zrychlilo. Bohužel poslední závod se nám nevyvedl. Po nehodě je z auta použitelný jen motor, který byl pro Maroko nový, jinak z vozu nezbylo prakticky nic,“ popisuje Martin Prokop. „Zázrakem se podařilo sehnat rám a další komponenty, takže auto by mělo být připraveno na test v Emirátech.“

Rekonvalescence 47letého navigátora si vyžádá delší čas, proto musel Prokop hledat adekvátní náhradu. Volba padla na Viktora Chytku, který za indisponovaného Tománka zaskočil už při jarní Abu Dhabi Desert Challenge.

„Netěší mě, za jakých okolností tato situace nastala, na druhé straně prvním, s kým jsem komunikoval, byl Jenda. Už dva nebo tři dny po nehodě se mi ozval z marocké nemocnice s tím, že to úplně nevidí, ať se radši připravuju,“ popisuje průběh událostí Viktor Chytka.

Krátce po Marocké rally přišla nabídka od vedení týmu a na konci října si obě strany definitivně plácly.

MP-Sports před Dakarem 2020
Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Představení týmu pro Dakar 2020. Praha, listopad 2019. © DAKAR MANIA

„Volba padla na Viktora, s nímž jsme se dohodli na záskok už při Abu Dhabi Desert Challenge, které se Jenda nemohl zúčastnit kvůli zápalu plic. Spolupráce byla velmi dobrá, ačkoliv vznikla de facto na základě dvou telefonátů. Teď už ale za sebou máme společně dva tisíce kilometrů v poušti s těžkou navigací, známe se, ale Dakar je jenom jeden. Až tenhle závod ukáže, jak spolu dokážeme vydržet a jak to půjde,“ říká Martin Prokop. „Ale je pravda, že Viktor si už se mnou pořádně užil. Krátce před závodem v Abu Dhabi jsem onemocněl a v autě se mi dělalo hodně nevolno. On to musel v autě poslouchat, podávat mi pytlíky a snášet to. Ale byl věrným parťákem a vydržel to.“

35letý Viktor Chytka bude na Dakaru přítomen už podesáté. V letech 2009 a 2010 absolvoval rally s Jiřím Janečkem a Toyotou, v roce 2013 byl členem posádky liazky pilotované Markem Spáčilem. Při následujících ročnících se zabydlel v novinářském voze a pomáhal svému bratrovi, renomovanému fotografovi Marianu Chytkovi.

Místo přejímek test v Emirátech

Kromě intenzivnějšího ladění fyzičky čeká Chytku v následujících týdnech technická příprava v jihlavských dílnách a na počátku prosince odjede s týmem do Spojených arabských emirátů, kde proběhne testování nově postaveného auta.

Prokopův vůz tak neprojde přejímkami, které se uskuteční 3. a 4. prosince na okruhu Paula Ricarda ve francouzském Le Castelletu, a nepopluje do Saúdské Arábie ze země galského kohouta společně s technikou dalších týmů. Do Džiddy, odkud 5. ledna Dakar 2020 odstartuje, dopraví MP-Sports svůj speciál vlastní cestou. Přejímky absolvuje těsně před soutěží.

MP-Sports před Dakarem 2020
Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Představení týmu pro Dakar 2020. Praha, listopad 2019. © DAKAR MANIA

Nová výzva

Druhou posádku týmu MP-Sports budou na Dakaru 2020 tvořit Martin Kolomý a Jiří Stross. Přestože spolu absolvovali Dakar už v letech 2018 a 2019, jako jezdec a navigátor budou spolupracovat poprvé. Stross dosud plnil v Kolomého posádce funkci palubního mechanika.

Desetinásobný účastník dakarské rally se na jaře po více než pěti letech rozešel s týmem Buggyra a při prvním saúdskoarabském ročníku slavného závodu opustí také komunitu truckerů. Poprvé se představí v nejprestižnější kategorii automobilů.

„Jsem rád, že jsem mohl přestoupit k Martinu Prokopovi. Jak řekl mentor týmu Buggyra Martin Koloc, v Čechách jsou jen dva profesionální týmy. A to jsou MP-Sport a Big Shock Racing. Jsem rád, že jsem v jednom z nich. Už při prvním svezení na mě udělalo obrovský dojem, jak je auto naladěné, jak funguje. Jízda s ním je náročná, takže jsem zintenzivnil přípravu, začal jsem si dávat o dvacet bazénů víc a podobně,“ říká Martin Kolomý, který už stihl zhubnout o sedm kilogramů.

Kolomý se Strossem střídají u MP-Sports Tomáše Ouředníčka a Davida Křípala, kteří v lednu s pronajatým Raptorem skončili sedmnáctí, ale v Saúdské Arábii se vrátí do kokpitu vlastního Fordu Ranger.

Rally Dakar 2020 odstartuje v neděli 5. ledna ze saúdskoarabské Džiddy a skončí 17. ledna v nově budovaném moderním středisku Al Qiddiya. Na účastníky čeká trať dlouhá přibližně 9000 kilometrů. Podrobnosti o podobě 42. ročníku nejprestižnější maratonské rally světa budou zveřejněny ve středu 20. listopadu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu