Riyadh Rally: Al-Rajhi předčil Peterhansela. Zapletal opět pátý

Rubrika: Auto  
/ Aktualizováno:

Yazeed Al-Rajhi vyhrál premiérový ročník Riyadh Rally a po předposledním podniku saúdskoarabské série v pouštních rally se posunul na první příčku průběžné klasifikace. V objevování nové hostitelské země Rally Dakar pokračovala také česko-slovenská posádka Miroslav Zapletal, Marek Sýkora.

Yazeed Al-Rajhi, Riyadh Rally 2019
Yazeed Al-Rajhi/Michael Orr, Toyota Hilux, Yazeed Racing. Riyadh Rally 2019. © Riyadh Rally Media

Yazeed Al-Rajhi a Michael Orr se vedení v průběžném hodnocení ujali už po krátkém čtvrtečním prologu. Nejdůležitější krok však saúdsko-britská posádka učinila v pátek. Nejdelší rychlostní zkoušku soutěže (307 km) zdolal Al-Rajhi s Toyotou opět nejrychleji ze všech a do posledního dne soutěže nastupoval s náskokem 54 sekund před Stéphanem Peterhanselem s Mini.

Na sobotní speciálce (160 km) domácí pilot francouzskému soupeři sice podlehl, ovšem jen o osm sekund a díky tomu mohl slavit třetí vítězství v řadě a díky tomu se také ujal vedení v hodnocení série.

Stéphane Peterhansel se v Rijádu poprvé představil společně s Paulem Fiúzou, který na poslední chvíli nahradil na sedačce spolujezdce Andreu Peterhansel. Francouzsko-portugalská dvojice do soutěže vstoupila třetím časem na čtvrteční krátké speciálce, v pátek byla druhá a v sobotu zvítězila. Pro třináctinásobného vítěze Rally Dakar však bylo tentokrát nejdůležitější seznámení s terénem, v jakém se v lednu pojede – alespoň z části – další ročník nejslavnější maratonské rally světa.

Stéphane Peterhansel, Riyadh Rally 2019
Stéphane Peterhansel/Paulo Fiúza, Mini JCW Buggy, X-raid. Riyadh Rally 2019. © Riyadh Rally Media

„Seznámení s krajinou Saúdské Arábie bylo fascinující a musím přiznat, že tato baja byla rychlejší, než jsme čekali,“ popsal v cíli Stéphane Peterhansel. „S Mini jsme naprosto spokojený. Předchozí testování v Maroku se vyplatilo. Pokud jde o Paula, úplně poprvé jsem jel se spolujezdcem, který nehovoří francouzsky. Chvilku mi trvalo, než jsem si na to zvykl, ale pak už to šlo výborně.“

Sestavu na stupních vítězů zkompletovali Yasir Seaidan a Alexej Kuzmič. Domácí závodník si poprvé v závodě vyzkoušel Mini JCW Buggy a přestože přišel o první příčku v průběžné klasifikaci série, zůstává před závěrečným podnikem Al-Rajhiho jediným soupeřem v boji o titul.

Yasir Seaidan, Riyadh Rally 2019
Yasir Seaidan/Alexej Kuzmič, Mini JCW Buggy, Race World. Riyadh Rally 2019. © Riyadh Rally Media

Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou byli ve čtvrtek druzí, ale už v pátek si o tři příčky pohoršili. S Fordem týmu Offroadsport dojeli do cíle jako pátí. Stejné umístění si připsali i při dvou předchozích letošních startech v Saúdské Arábii. Na tratích v okolí saúdskoarabského hlavního města nestačili kromě zmíněné trojice posádek ještě na Essu Al Dossariho s Nissanem.

„Člověk neznalý trati řekne, že je to blbé páté místo, ale je to krásné páté místo,“ míní Miroslav Zapletal. „Je dobré, že se tu můžeme svézt, že si to můžeme vyzkoušet. Často je to hodně rychlé, ale taková je celá Saúdská Arábie, protože opravdu technickou trať tu nemají kde natáhnout.“

Riyadh Rally 2019
AUTOMOBILY
konečné výsledky
1. Al-Rajhi/Orr Toyota Hilux 4:01:56
2. Peterhansel/Fiúza Mini JCW Buggy +0:46
3. Seaidan/Kuzmič Mini JCW Buggy +4:20
4. Al Dossary/Delaunay Nissan Navara +17:49
5. Zapletal/Sýkora Ford F-150 Evo +27:43

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu