Dakar 2020: Společný start Peterhanselových opět ohrožen

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Přestože Rally Dakar vyhrál už třináctkrát, Stéphane Peterhansel stále motivaci neztrácí. O rozšíření úctyhodné sbírky by se rád pokusil po boku své manželky Andrey. S myšlenkou si Peterhanselovi pohrávají delší dobu a letos svému cíli podřídili celou sezonu. Měsíc před startem soutěže však vůbec není jisté, že se francouzsko-německý pár vydá do Saúdské Arábie společně.

Stéphane Peterhansel, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Stéphane Peterhansel / Andrea Peterhansel, Mini JCW Rally, X-raid. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © Red Bull Content Pool

Andrea Peterhansel, rozená Mayer, během své bohaté kariéry absolvovala Rally Dakar na motocyklu, v autě i kamionu. V roce 2004 vybojovala s továrním Mitsubishi a zkušeným německým navigátorem Andreasem Schulzem páté místo v kategorii kamionů.

Podle původních plánů se měli Peterhanselovi společně zúčastnit Dakaru už letos. Jenže při testech trpěla Andrea v bugině elitní kategorie T1 nevolností, a tak se nakonec dohodla s Annett Fischer. Svou krajanku dovedla ke čtrnáctému místu v kategorii SxS.

Stéphane Peterhansel utvořil posádku s Davidem Casterou. Ze soutěže odstoupili v předposlední etapě ze čtvrtého místa kvůli zranění zad, které utrpěl Castera při tvrdém dopadu po skoku z jedné z dun.

Stéphane Peterhansel, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Stéphane Peterhansel / Andrea Peterhansel, Mini JCW Rally, X-raid. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © X-raid

Mrak nad sluncem zalitou sezonou

Následně Peterhanselovi dostali od týmu X-raid zelenou ke společné přípravě na Dakar 2020. S Mini JCW Rally se při dubnové Abu Dhabi Desert Challenge stali prvním manželským párem v historii Světového poháru FIA v cross-country rally, který dokázal vyhrát některý z jeho podniků. Při dalších soutěžích už přesedli do Mini JCW Buggy. V Kazachstánu byli druzí a díky bodům za čtvrté místo na Rallye du Maroc se v říjnu radovali z celkového triumfu ve světovém poháru, což se žádným manželům dosud také nepodařilo. Zdálo se, že společné účasti na Dakaru nic nebrání.

Situace se však změnila koncem listopadu. Peterhanselovi absolvovali lékařskou prohlídku, jakou všichni jezdci X-raidu podstupují při příchodu do týmu a následně před každým dalším Dakarem. A bylo zle. Lékař Andree nepovolil start na Riyadh Rally, která měla být pro posádku posledním společným závodem před lednovým vrcholem sezony.

„Hned po tiskové konferenci v Paříži, na které organizátoři Dakaru prozradili detaily o nadcházejícím ročníku, jsme podstoupili pravidelnou prohlídku u týmového lékaře. Protože do startu Riyadh Rally už nezbývalo moc času, společně s X-raidem a doktorem jsme dospěli k rozhodnutí, že před Andreiným návratem do závodního auta počkáme na výsledky dalších vyšetření,“ vysvětluje Stéphane Peterhansel.

Stéphane Peterhansel, Riyadh Rally 2019
Stéphane Peterhansel/Paulo Fiúza, Mini JCW Buggy, X-raid. Riyadh Rally 2019. © X-raid

Životní šance pro Fiúzu?

Do Rijádu se proto s Peterhanselem vydal Paulo Fiúza. Portugalec v minulosti navigoval několik klientů X-raidu a letos se objevil i po boku Yasira Seaidana v rámci nové saúdskoarabské série v pouštních rally.

„Paula znám z X-raidu už velmi dlouho, a nejen jako navigátora. Osobně jsme se poznali během přípravy s týmem. Výhodou bylo, že Paulo už měl zkušenosti ze Saúdské Arábie. Nicméně úplně poprvé za svou kariéru jsem jel se spolujezdcem, který nehovoří francouzsky. Chvilku mi trvalo, než jsem si na to zvykl, ale pak už to šlo výborně,“ hodnotí Peterhansel po Riyadh Rally, na které s novým spolujezdcem obsadili druhé místo.

Bližší podrobnosti o povaze zdravotních problémů Andrey Peterhansel tým nezveřejnil. Oficiálního potvrzení, s jakým navigátorem nebo navigátorkou přejede Stéphane Peterhansel 4. ledna v Džiddě přes startovní rampu 42. ročníku Rally Dakar, se dočkáme až v následujících týdnech. Každopádně Paulo Fiúza by měl být v případě potřeby k dispozici. Na nedávno zveřejněném předběžném seznamu přihlášených Portugalcovo jméno zatím nefigurovalo.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu