Prokop s Przygońskim v Orlen Teamu. V budoucnu spolu v MP-Sports?

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Ta zpráva překvapila mnohé. Martin Prokop se stal prvním zahraničním jezdcem polského Orlen Teamu a na Dakaru 2020 bude kolegou Kuby Przygońského. Jak bude jejich spolupráce vypadat? Co se tím mění pro MP-Sports?

Martin Prokop, test Abu Dhabi 2019
Martin Prokop/Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Testování v Abu Dhabi, prosinec 2019. © MP-Sports

Orlen Team avizoval představení nových členů už v pozvánce na svou tradiční tiskovou konferenci, která se před dalším ročníkem Rally Dakar uskutečnila ve středu 11. prosince ve Varšavě. Kromě zainteresovaných však jen málokdo tušil, co se chystá. Vždyť Orlen až dosud sázel výhradně na domácí závodníky.

Jenže podpora Martina Prokopa je pro dnes již nadnárodní petrochemický koncern z marketingového hlediska velmi zajímavá. Orlen je totiž od loňska jediným vlastníkem skupiny Unipetrol, pod kterou spadá také síť čerpacích stanic Benzina. V současnosti se snaží o maximální propojení obou značek jak v očích českých, tak zahraničních zákazníků. Logo Benzina na Prokopově dakarském speciálu a jeho příslušnost k Orlen Teamu přesně takové spojení nabízejí.

Každý sám za sebe

Ze sportovního a logistického hlediska se však pro jihlavský MP-Sports příliš nemění.

„Orlen Team poskytuje svým jezdcům finanční a mediální podporu, aby měli prostředky pro dosažení svých cílů, ale každý si za nimi jde vlastní cestou,“ vysvětluje Martin Prokop. „Robert Kubica jede ve Williamsu, Kuba Przygoński s továrním Mini, kluci na motorkách a na čtyřkolce mají své týmy a Orlen Team je určitým způsobem zastřešuje.“

Martin Prokop, test Abu Dhabi 2019
Martin Prokop, MP-Sports. Testování v Abu Dhabi, prosinec 2019. © MP-Sports

„Každý je tam sám za sebe, ale na druhou stranu je i od Orlenu cítit, že budou rádi, když si budeme pomáhat. Není to tak, že bychom si vezli díly, ale když jeden z nás bude někde ležet na boku, tak mu ten druhý pomůže ještě o něco radši než dosud. S Kubou jsme kamarádi, ale teď navíc hájíme barvy stejného sponzora.“

Podobný přístup

Přestože Kuba Przygoński a Martin Prokop loni sváděli souboj o vítězství ve Světovém poháru FIA v cross-country rally, už několikrát nenechali jeden druhého při závodě ve štychu. Například do cíle první etapy jarní Abu Dhabi Desert Challenge dotáhl Przygońského porouchaný vůz právě Prokop, Polák se českému jezdci revanšoval o den později.

„S Kubou si rozumíme, máme podobnou filozofii. Funguje nám to. Dokážu si představit, že bychom se jednou sešli ve stejném týmu. Ale Kuba je teď v Mini a jde touhle cestou,“ pokračuje Prokop, který už v nedávném rozhovoru naznačil, že by se mu líbilo rozšíření vozového parku MP-Sports o další ostrý speciál.

Martin Prokop, test Abu Dhabi 2019
Martin Prokop/Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Testování v Abu Dhabi, prosinec 2019. © MP-Sports

Můžeme se tedy v budoucnu těšit na sestavu Martin Prokop, Kuba Przygoński plus týmová trojka v roli rychlé asistence?

„To samozřejmě fantazíruju,“ říká Prokop. „Ale jestli si to s někým umím představit, tak právě s Kubou. Líbi se mi, jak do toho jde. Ostře ale zároveň rozumně. Takový přístup vyhovuje nám oběma a řekl bych, že právě díky tomu jsme schopní sejít se v jednom týmu a nebýt vyloženě rivalové. Myslím si, že být tam s jiným jezdcem, tak bychom po sobě šli.“

Beze změn pro MP-Sports a Kolomého

Navzdory novému kontraktu pojedou Martin Prokop a Viktor Chytka na lednové Dakaru oficiálně pod hlavičkou MP-Sports.

„Název týmu se na Dakar už měnit nebude. Už jsme přihlášení a spolupráce s Orlen Teamem se upekla fakt na poslední chvíli. Na Dakaru 2020 startujeme za MP-Sports, náš tým je pořád MP-Sports, ale nově jsme prostřednictvím značky Benzina podporovaní koncernem Orlen,“ rekapituluje Martin Prokop.

Vstup Martina Prokopa do Orlen Teamu nic nemění na strategii týmu MP-Sports, ani na jeho již dříve avizované spolupráci s Martinem Kolomým a Jiřím Strossem, kteří usednou do dalšího Fordu Raptor RS Cross-Country. Společně se budou rozkoukávat v kategorii, která je pro oba nová, a zároveň budou v případě potřeby plnit roli Prokopovy rychlé asistence.

Dakar 2020 odstartuje v sobotu 4. ledna v Džiddě, o den později je na programu první ze dvanácti etap. Trať rally měří celkem 7856 kilometrů, z nichž se 5097 km pojede v rámci rychlostních zkoušek. Do cíle v Al Qiddiyi dorazí úspěšní pokořitelé prvního saúdskoarabského ročníku populárního maratonu 17. ledna.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu