Sharqiyah Baja: Sainzův skalp i titul pro Al-Rajhiho

Rubrika: Auto  
/ Aktualizováno:

Před lednovou Rally Dakar poslal Yazeed Al-Rajhi svým soupeřům zajímavou vizitku. Při Sharqiyah Baja si s Toyotou připsal čtvrtý triumf v řadě a také díky němu se stal celkovým vítězem premiérové sezony saúdskoarabského šampionátu v pouštních rally.

Yazeed Al-Rajhi, Sharqiyah Baja 2019
Yazeed Al-Rajhi/Michael Orr, Toyota Hilux, Yazeed Racing. Sharqiyah Baja 2019. © Sharqiyah Baja Media

Sharqiyah Baja se jela jako kandidátský podnik Světového poháru FIA v cross-country bajách. Po krátkém čtvrtečním prologu (6 km) čekaly na posádky dvě plnohodnotné etapy (197 a 171 km).

Yazeed Al-Rajhi s britským navigátorem Michaelem Orrem figurovali před závěrečnou etapou na druhé pozici s odstupem pouhých tří sekund od vedoucích Carlose Sainze a Lucase Cruze s továrním Mini JCW Buggy. Ovšem na sobotní speciálce byl o minutu a dvacet sekund rychlejší Al-Rajhi.

„Je příjemné vyhrát současně novou baju i nový šampionát. Máme za sebou pár týdnů příjemného závodění a dobré přípravy na Rally Dakar, která se rychle blíží,“ připomněl Yazeed Al-Rajhi.

Z pěti soutěží saúdskoarabského šampionátu měla jiného vítěze pouze úvodní Aseer Rally, na níž při Al-Rajhiho absenci dominoval Yasir Seaidan s Mini. Jezdec týmu Race World si na poslední dvě měření sil pronajal Mini JCW Buggy a do závěrečné bitvy nastupoval ze druhého místa se zanedbatelnou tříbodovou ztrátou. O naděje na zisk titulu se však připravil v průběhu páteční speciálky, kdy ve vysoké rychlosti havaroval a udělal několik kotrmelců.

Yasir Seaidan, Sharqiyah Baja 2019
Yasir Seaidan/Alexej Kuzmič, Mini JCW Buggy, Race World. Sharqiyah Baja 2019. © Sharqiyah Baja Media

Pro Carlose Sainze tentokrát nebyl výsledek nijak důležitý. Stejně jako týmový kolega Stéphane Peterhansel, který absolvoval předchozí Riyadh Rally, se hlavně seznamoval se Saúdskou Arábií.

„Celkově jsem s posledními dny spokojen. Bylo dobré poznat novou hostitelskou zemi, teploty, které tu touto dobou panují, a udělat si trochu obrázek, co nás za několik týdnů čeká,“ pochvaloval si Carlos Sainz. „Po Seaidanově včerejší havárii jsem byl dneska velice opatrný. Se stejným autem pojedu i Dakar, takže nebyla chvíle na zbytečné riskování. Jsem spokojený s prací, kterou jsme na autě udělali, i když podmínky nebyly nejlepší, především kvůli pátečnímu dešti.“

Sestavu na stupních vítězů zkompletovali Khalid Al Qassimi s Xavierem Panserim. S Peugeotem týmu Abu Dhabi Racing ztratili na druhého Sainze necelých devět minut.

Miroslav Zapletal a Marek Sýkora (Ford) hned dvakrát napodobili Al-Rajhiho. Stejně jako pozdější šampion vynechali srpnovou Aseer Rally a kopírovali jej i co do vyrovnanosti dosažených výsledků. V případě česko-slovenské posádky týmu Offroadsport se však jednalo o čtyři pátá místa.

Sharqiyah Baja 2019
AUTOMOBILY
konečné výsledky
1. Al-Rajhi/Orr Toyota Hilux 3:17:10
2. Sainz/Cruz Mini JCW Buggy +1:17
3. Al Qassimi/Panseri Peugeot 3008 DKR +10:11
4. Al Dossary/Delaunay Nissan Navara +13:54
5. Zapletal/Sýkora Ford F-150 Evo +30:30

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu