Dakar 2020: Cyril Despres povolán na poslední chvíli

Rubrika: Dakar 2020, S×S  
/ Aktualizováno:

Ve startovním poli Dakaru 2020 přibylo těsně před začátkem další hvězdné jméno. Příležitost okusit novou lokalitu dostal Cyril Despres. Pětinásobný dakarský vítěz se poprvé představí za volantem buginy kategorie SSV (SxS).

[aktualizováno 2. 1. 2020, 14:40]

Cyril Despres, Maroko 2019
Cyril Despres při testech OT3 v marockém Erfoudu na počátku října 2019. © Red Bull Content Pool

Triumfy na dakarské rally sbíral Cyril Despres za řídítky motocyklů KTM. Dvakrát uspěl v Africe, tři další trofeje vybojoval v Jižní Americe. Kromě 45letého Francouze se z účastníků Dakaru 2020 mohou podobnou bilancí pochlubit pouze čtyři další závodníci.

Přestože před rokem obsadil Despres s Mini JCW Buggy na Dakaru páté místo v kategorii automobilů, pro první ročník pořádaný na Arabském poloostrově pro něj místo v zeštíhlené sestavě týmu X-raid nezbylo. Svou budoucnost proto spojil s novým juniorským programem Red Bullu.

Výrobce energetických nápojů představil projekt v průběhu prosince a v první vlně pod svá křídla vzal trojici mladých Američanů. Blade Hildebrand a Mitch Guthrie jun. se v barvách Red Bull Off-Road Teamu USA poprvé představí právě na Dakaru 2020. Teprve sedmnáctiletý Seth Quintero se na mezinárodní scéně objeví po dovršení osmnácti let; zatím bude startovat s Polarisem pouze v USA. Despresovi byla svěřena role rádce a mentora.

„Proces předávání rad a zkušeností už začal, ale některé důležité informace se ode mě teprve dozvědí. Některé věci jim řeknu až ve chvíli, kdy pojedeme Dakar, protože v tuto chvíli je nechceme zahltit,“ vysvětluje Cyril Despres, který se nakonec v Saúdské Arábii představí za volant buginy OT3, na jejímž testování se Francouz ve druhé polovině loňského roku zásadním způsobem podílel.

Mike Horn a Cyril Despres
Mike Horn a Cyril Despres. © Red Bull Content Pool

Juniorům pomůže i slavný dobrodruh

Desprese bude navigovat jeho přítel a jeden z nejznámějších dobrodruhů současnosti Mike Horn. Ve Švýcarsku žijící Jihoafričan má na svém kontě celou řadu jedinečných expedicí. Poslední z nich dokončil teprve minulý měsíc. S Norem Børgem Ouslandem přešli pěšky Severní pól, když cestou zdolali 1800 kilometrů. 53letý Horn v minulosti sjel Amazonku na speciálním prkně hydrospeed, za osmnáct měsíců obcestoval zeměkouli po rovníku bez využití jakéhokoliv motorového dopravního prostředku a společně s Ouslandem se stali také prvními lidmi na světě, kteří došli na Severní pól během zimního období a v permanentní tmě bez využití psů nebo motorových dopravních prostředků.

„Měsíc jsem vězel v ledu a teď mířím do Džiddy. Přímá účast je nejlepší způsob, jak se dá cokoliv poznat,“ pochvaluje si Mike Horn. „Pokud nezažijete dobrodružství na vlastní kůži, tak nikdy opravdu nevíte, o čem se vlastně mluví. Jestliže se můžete sám zúčastnit, jste emocionálně i intelektuálně zapojen do všeho, co se děje. Myslím si, že jako pozorovatel a zároveň účastník dokážu mladé lidi lépe vést a trénovat.“

Red Bull počítá s následným využitím Hornových poznatků v rámci svého programu. Mladým jezdcům by měl pomoci hlavně v oblasti zvýšení psychické odolnosti.

„Na Dakaru se budeme bavit,“ míní Cyril Despres. „Už proto, že jízda s OT3 je sama o sobě zábavná. Těším se, že naplno využiji možností vozu a zároveň přispěji k jeho dalšímu vývoji. Snažíme se maximálně připravit na výzvy, které nás na Dakaru čekají, ale je příliš brzy na to, abychom věděli, jak na tom budeme ve srovnání s konkurencí. Půjdeme etapu za etapou a budeme se snažit, abychom se každý den zlepšovali.“

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu