Dakar 2020: Peterhansel stupňuje tempo, Prokop ztrácí

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Dosud žádná z posádek kategorie automobilů nedokázala na Dakaru 2020 vyhrát dvě etapy. Seznam vítězů ve středu rozšířili Stéphane Peterhansel s Paulem Fiúzou. Martin Prokop zůstává devátý.

[poslední aktualizace 9. 1. 2020, 0:33]

Stéphane Peterhansel, Dakar 2020
Stéphane Peterhansel/Paulo Fiúza, Mini JCW Buggy, Bahrain JCW X-Raid Team. Rally Dakar 2020. © Red Bull Content Pool

Čtvrtá etapa zavedla účastníky Rally Dakar 2020 z Neomu do Al Uly. Na trati rychlostní zkoušky dlouhé 453 kilometrů si nejlépe počínali Stéphane Peterhansel a Paulo Fiúza.

Se speciálem Mini JCW Buggy zdolali měřený úsek za čtyři hodiny a čtyři minuty a byli téměř o dvě a půl minuty rychlejší než dnes druhý Nasser Al-Attiyah s tovární Toyotou. Nebýt bloudění na 286. kilometru, mohl být náskok francouzsko-portugalské posádky ještě větší. V průběžném pořadí Peterhansel postoupil z páté na třetí pozici.

Drsné, ale krásné

„Po všech problémech, které jsme měli v prvních dnech, to je dobrý pocit, i když jsme měli prázdnou pneumatiku a jednou jsme se ztratili. Nebyla to bezproblémová speciálka, ale vítězství je skvělé,“ bilancuje Stéphane Peterhansel. „Jet první bylo obtížné a Carlos [Sainz] trochu ztratil, ale odvedl výbornou práci, protože návrat na správnou trasu mu netrval dlouho.“

„Bylo tam víc kamení, než jsem čekal, a posledních šedesát kilometrů bylo opravdu náročných. Se spolujezdcem začínáme komunikovat klidněji a přesněji, zlepšuje se to,“ naráží Francouz opět na problémy při dorozumívání s Paulem Fiúzou, jenž byl povolán na poslední chvíli místo Andrey Peterhansel, kterou na start nepustily zdravotní problémy. Posádka je odkázána na komunikaci v angličtině, ovšem znalost tohoto jazyka není v případě ani jednoho z jejích členů stoprocentní.

„Tenhle nový Dakar je vynikající, má všechny potřebné ingredience: nádhernou krajinu, zrádnou navigaci a vysokou obtížnost. Organizátoři dosud odvádějí perfektní práci,“ chválí účastník 31 ročníků dakarské rally pořadatelský tým, v jehož čele od jara stojí David Castera, který ještě před rokem Peterhansela na Dakaru navigoval.

Nasser Al-Attiyah, Dakar 2020
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Rally Dakar 2020. © Toyota

Obhájce vítězství Al-Attiyah sice letos ještě etapu nevyhrál, ale díky nesmírně vyrovnaným výkonům zůstává průběžně druhý. Na vedoucího Carlose Sainze najel téměř pět minut a snížil Španělův náskok na tři minuty a tři sekundy.

Desátý čas, a především dvaadvacetiminutová ztráta odsunuly Orlanda Terranovu (Mini JCW Rally) ze druhého na páté místo. K radosti domácích fanoušků, kteří se s Dakarem zatím seznamují spíš nesměle, se před Argentince prosadil také Yazeed Al-Rajhi s Toyotou. Dvojici na čtvrté a páté pozici však dělí pouhé tři sekundy.

Yazeed Al-Rajhi, Dakar 2020
Yazeed Al-Rajhi/Konstantin Žilcov, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

Prokop už chce písek

Martin Prokop s Viktorem Chytkou uhájili devátou příčku, přestože v hodnocení rychlostní zkoušky ani na čtvrtý pokus do elitní desítky nenakoukli. Posádka týmu MP-Sports byla čtrnáctá (+28:54 min) a v celkovém součtu už ztrácí více než hodinu.

Prokopovi se dnes vzdálil i průběžně osmý Bernhard ten Brinke. Nizozemec byl s tovární Toyotou o více než deset minut rychlejší před svůj náskok před pilotem červeného Fordu zvýšil už na 25 minut.

„Dnes to nebylo špatné. Neudělali jsme žádnou větší chybu, jen jsme měnili jedno kolo. Ale na to, že trať vypadala, jako by všechno kamení z celého světa vysypali na tuhle erzetu, bylo jedno píchlé kolo dobrý výkon,“ míní Martin Prokop. „Jsme rádi, že jsme to přeskákali, protože posledních padesát kilometrů byl jenom trial na jedničku nebo na dvojku. Kamiony přes to frčí, ale my se v tom trápíme. Jsme rádi, že jsme přeskákali tyto čtyři etapy, a doufáme, že dál už to bude víc o písku a dunách. Musím říct, že šutrů už máme plné zuby.“

Martin Prokop, Dakar 2020
Martin Prokop/Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Rally Dakar 2020. © MP-Sports

Ani půjčená pneumatika nestačila

Po včerejších technických problémech se do první dvacítky vrátili Miroslav Zapletal a Marek Sýkora s Fordem týmu Offroadsport.

„Musím říct, že se potvrdilo, že David Castera je psychopat. Pokud to jde někde natáhnout necestou, tak to tam pošle,“ říká s nadsázkou o dakarském řediteli Miroslav Zapletal. „První polovina super, bez problémů. Druhá polovina trialové úseky, kameny, těžký terén. Nám se dařilo do chvíle, než nás potkaly defekty. Sto třicet kilometrů před cílem jsme byli bez rezervy a když jsme viděli zoufalce stojící kolem cesty, tak jsme si řekli, že pojedeme úplně plouživou a zkusíme dojet do cíle, protože to je nejvíc. Zůstat třicet čtyřicet kilometrů před cílem by pro nás bylo hodně složité.“

O třináct míst si polepšili Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem (Ford). Posádka Ultimate Dakar Racingu je po první třetině soutěže devětadvacátá. Ouředníček dnes v pořadí přeskočil i Borise Vaculíka a Martina Plechatého, kterým dnes půjčoval jednu ze svých rezerv. Přesto posádka týmu 3RCZ.com udělala tolik defektů, že do cíle dojížděla jen po třech kolech.

Fernando Alonso, Dakar 2020
Fernando Alonso, Toyota Gazoo Racing. Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

Alonso zpět v top 20

Do druhé desítky se dnes kromě Miroslava Zapletala vrátili také Fernando Alonso s Marcem Comou. Po opravě zničeného zavěšení ve druhé etapě klesli Španělé na 47. místo, hodně si ale pomohli čtvrtým časem v následující etapě a solidní třinácté místo v hodnocení středeční speciálky také pomohlo.

Rally Dakar 2020
AUTOMOBILY
průběžné pořadí po 4. etapě
1. Sainz/Cruz Mini JCW Buggy 15:12:12
2. Al-Attiyah/Baumel Toyota Hilux +3:03
3. Peterhansel/Fiúza Mini JCW Buggy +11:42
4. Al-Rajhi/Žilcov Toyota Hilux +23:10
5. Terranova/Graue Mini JCW Rally +23:13
6. Serradori/Lurquin Century Buggy +26:55
7. De Villiers/Haro Toyota Hilux +34:40
8. Ten Brinke/Colsoul Toyota Hilux +44:40
9. Prokop/Chytka Ford Raptor RS Cross-Country +1:09:41
10. Seaidan/Kuzmič Mini JCW Rally +1:30:25
19. Zapletal/Sýkora Ford F-150 +2:48:07
20. Alonso/Coma Toyota Hilux +2:59:27
29. Ouředníček/Křípal Ford Ranger +4:08:29
32. Vaculík/Plechatý Ford F-150 Evo +4:15:40

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu