Qatar CCR 2019: Úvodní etapu ovládly Toyoty

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Qatar Cross-Country Rally  
/ Aktualizováno:

Do Qatar Cross-Country Rally 2019 odstartovaly nejlépe posádky s vozy Toyota. Ve výsledcích úvodní etapy se vozy týmu Overdrive Racing seřadily na prvních třech pozicích. Vedení v soutěži se ujal domácí Nasser Al-Attiyah s francouzským navigátorem Mathieu Baumelem.

Úvodní podnik letošní sezony Světového poháru FIA v cross-country rally (FIA World Cup for Cross-Country Rallies) zahájila rychlostní zkouška dlouhá 110 kilometrů. Vítězové letošního Dakaru její trať zdolali o tři minuty rychleji než Bernard ten Brinke a Tom Colsoul s dalším Hiluxem. O další minutu pomalejší byli jejich týmoví kolegové Yazeed Al-Rajhi s Dirkem von Zitzewitzem.

Al-Attiyah na trati úvodní speciálky dokázal předjet oba vozy startující před ním. Nejprve předstihl Vladimira Vasiljeva a těsně před cílem se dostal i před Kubu Przygońského, který dnes na trať vyrážel jako první.

„Mít po krátké úvodní etapě více než tříminutový náskok je velmi dobré,“ pochvaloval si Nasser Al-Attiyah. „Navigace dnes byla trochu záludná, ale my jsme žádnou chybu neudělali.“

Yazeed Al-Rajhi, Qatar Cross-Country Rally 2019
Yazeed Al-Rajhi / Dirk von Zitzewitz, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Qatar Cross-Country Rally 2019 © Overdrive Racing

Se svým výkonem i umístěním byl spokojený také Yazeed Al-Rajhi: „Poprvé jedu s novým vozem a spolujezdcem. Dnes jsem získal spoustu zkušeností. Snažili jsme se o to, abychom zítra mohli do dlouhé speciálky vyrážet někde blízko za Nasserem. V sobotu chceme trochu víc zabrat.“

Loňský vítěz světového poháru Kuba Przygoński s Mini vstoupil do soutěže čtvrtým časem. Jezdec Orlen Teamu dnes s Al-Attiyahem prohrál o čtyři minuty a 31 sekund. První pětku zkompletoval Vladimir Vasiljev s BMW. Zkušeného Rusa dělilo od polského závodníka pouhých deset sekund.

„Bylo to zrádné. Byla to první etapa, kterou jsme absolvovali společně s Timem, ale neudělali jsme žádnou chybu. Spolupracuje se nám dobře,“ těší Kubu Przygońského. „Hledáme společnou řeč, kterou je angličtina. Zítra budeme startovat později, takže to pro nás bude díky stopám jednodušší.“

Bloudění i defekty

Yasir Hamad Seaidan jede poprvé s Mini týmu X-raid. Dnes ztratil více než devět minut kvůli chybě při navigaci a přibrzdil jej také defekt pneumatiky.

„Měli jsme problémy s navigací a třikrát jsme se ztratili,“ přiznal Yasir Hamad Seaidan. „Navíc jsme deset kilometrů před cílem prorazili pneumatiku. Jeli jsme v prachu za jedním z Hiluxů a trefili jsme kámen. Ale jsme rádi, že jsme v cíli.“

Kvůli tomu figuruje po první etapě na sedmé pozici. Před pilota ze Saudské Arábie se prosadil ještě Ital Eugenio Amos s buggy Ford.

Miroslavu Zapletalovi a Marku Sýkorovi nevyšla páteční speciálka úplně podle představ. Česko-slovenská dvojice se svým Fordem ztratila více než 20 minut, když prorazila kolo, ohnula rameno a zničila poloosu. V průběžném hodnocení patří Zapletalovi jedenáctá příčka.

Ve třídě T3 (side-by-side) si dnes nejlépe počínal Mohammed Al-Attiyah (Can-Am). Domácí závodník byl o necelou minutu rychlejší než loňský vítěz Dakaru v této kategorii Reinaldo Varela z Brazílie.

Ibrahim Al-Muhanna, který se soutěže jako jediný účastní s kamionem, byl dnes se svým Mercedesem Unimog šestnáctý (+ 34:49 min).

V sobotu pokračuje katarská rally druhou etapou. Na programu je druhá nejdelší rychlostní zkouška celé soutěže (324 km), která účastníky zavede do některých z nejodlehlejších koutů země.

Qatar Cross-Country Rally 2019 – Průběžné pořadí po 1. etapě

1. N. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 52:40
2. Ten Brinke / Colsoul Toyota Hilux +3:05
3. Al-Rajhi / Von Zitzewitz Toyota Hilux +4:00
4. Przygoński / Gottschalk Mini JCW Rally +4:31
5. Vasiljev / Žilcov BMW X3 CC +4:41
6. Amos / Delaunay Ford 2WD Buggy +7:09
7. Seaidan / Lichtleuchter Mini All4 Racing +14:09
8. M. Al-Attiyah / Lafuente Can-Am Maverick +18:57
9. Al-Meer / Kuzmič Toyota Land Cruiser 200 +19:33
10. Varela / Gugelmin Can-Am Maverick +19:48
11. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +20:38

Kompletní výsledky 1. etapy

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu