Toyota: Teď chceme zpět světový pohár

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Qatar Cross-Country Rally  
/ Aktualizováno:

V lednu se Toyota radovala ze svého prvního vítězství na Rally Dakar. Tím ale její ambice pro letošní sezonu rozhodně nehasnou. Po loňském zklamání chce znovu získat světový pohár. Proto její tovární tým absolvuje kompletní sezonu se dvěma vozy a do některých soutěží nasadí i třetí.

Své tažení ve Světovém poháru FIA v cross-country rally (FIA World Cup for Cross-Country Rallies) zahájí Toyota v Kataru. Už zítra, ve čtvrtek 21. února, startuje v Dauhá první z pěti podniků letošní sezony. Overdrive Racing, který zajišťuje aktivity týmu Toyota Gazoo Racing South Africa, nasadí do Qatar Cross-Country Rally trojici posádek s Hiluxy.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) před letošní sezonou rozdělila světový pohár v cross-country soutěžích do dvou samostatných sérií. Zatímco světový pohár v bajách má osm podniků, v kalendáři SP v rally jich zbylo jen pět. Každý úspěch tak může mít cenu zlata. Naopak zaváhání na jediném podniku může znamenat rozhodující ztrátu.

„Díky prvnímu vítězství týmu na Rally Dakar pro nás začala sezona perfektně. Teď ale musíme na tento úspěch navázat a získat světový pohár zpátky pro Toyotu,“ definuje další cíle ředitel společnosti Overdrive Racing Jean-Marc Fortin. „Do všech podniků nasadíme dva nebo tři vozy. Katar je z celého kalendáře navigačně asi nejnáročnější soutěží. Ale my sem přijíždíme s velice silnou sestavou.“

Nasser Al-Attiyah, Qatar Cross-Country Rally 2018
Před rokem Nasser Al-Attiyah domácí soutěž nedokončil kvůli poruše motoru v poslední etapě

Rekordman Al-Attiyah s respektem

V týmu samozřejmě nechybí vítěz letošního ročníku dakarské rally a čtyřnásobný držitel světového poháru Nasser Al-Attiyah. S šesti výhrami je Katařan také rekordmanem na své domácí soutěži.

„Domácí soutěž je vždycky výjimečná. Je to velice náročný podnik se spoustou výzev. Mám tu dobrou bilanci, ale loňský ročník nám připomněl, že se může stát cokoliv,“ vzpomíná Nasser Al-Attiyah na své odstoupení z prvního místa v průběhu závěrečné etapy. „Abychom měli šanci na vítězství, musíme se hned od začátku stoprocentně soustředit.“

Jednička Toyoty pojede tradičně s navigátorem Mathieu Baumelem. Francouz byl u čtyř z pěti Al-Attiyahových vítězství na katarské rally (2014-17).

Bernhard ten Brinke, Dakar 2019
Dakar 2019 Ten Brinke nedokončil. V Kataru začíná přípravu na ročník 2020

Ten Brinke po třech letech znovu s Colsoulem

Kompletní světový pohár má letos v plánu také Bernhard ten Brinke, k němuž se po třech letech vrací spolujezdec Tom Colsoul. Nizozemsko-belgická dvojice vnímá účast v sérii především jako přípravu na Dakar 2020.

„Abyste byli schopní bojovat na Rally Dakar na špici, musíte mít zkušenosti a být v závodním rytmu. Proto letos absolvujeme kompletní sezonu,“ vysvětluje Bernhard ten Brinke. „V Kataru nás čeká křest ohněm, protože tato soutěž je proslulá obzvlášť náročnou navigací. Díky tomu máme ideální příležitost, abychom se s Tomem znovu rychle sžili.“

Colsoul se před rokem v Kataru radoval z vítězství společně s Jakubem Przygońskim. Polského jezdce také dovedl k celkovému vítězství ve světovém poháru 2018 a ke čtvrtému místu na Dakaru 2019.

„Katarskou rally mám rád. Loni jsem tu dokonce zvítězil, ale letos takový cíl nemáme. Důležité je, abychom se s Bernhardem opět sehráli,“ potvrzuje Tom Colsoul slova svého pilota.

Yazeed Al-Rajhi, Italian Baja 2014
V roce 2014 zvítězil Yazeed Al-Rajhi s Toyotou od Overdrivu na italské baje

Al-Rajhi se vrací

S třetím Hiluxem pojede v Kataru Yazeed Al-Rajhi. Jezdec ze Saudské Arábie po třech letech odešel od X-raidu a vrátil se k Overdrivu a Toyotě, s nimiž ve světovém poháru závodil (a vítězil) už v roce 2014. Také on vyměnil spolujezdce. Tima Gottschalka, který odešel k Przygońskému, střídá další zkušený Němec Dirk von Zitzewitz.

Qatar Cross-Country Rally oficiálně startuje ve čtvrtek 21. února. První z pěti etap je na programu o den později. Od pátku do úterý absolvují soutěžní posádky trať dlouhou 2 059 kilometrů, z nichž se 1 367 pojede v rámci šesti rychlostních zkoušek.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu