Qatar CCR 2019: Al-Attiyah suverénní, Przygoński si polepšil

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Qatar Cross-Country Rally  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah s Toyotou po druhé etapě Qatar Cross-Country Rally 2019 více než zdvojnásobil svůj náskok na čele průběžného hodnocení soutěže. Japonská značka ale dnes počítala i ztráty.

Úvodní podnik Světového poháru FIA v cross-country rally (FIA World Cup for Cross-Country Rallies) pokračoval v sobotu 23. února první dlouhou etapou. Na posádky čekalo 324 kilometrů v rámci rychlostní zkoušky.

Pětinásobný vítěz katarské rally Nasser Al-Attiyah a jeho francouzský navigátor Mathieu Baumel dnes vyráželi na trať jako první a při navigaci se tedy museli spoléhat výhradně na sebe. Zkušená dvojice ale nezaváhala. Na prvním mezičase byla druhá, přestože měla defekt pneumatiky. Od druhého mezičasu se Al-Attiyah usadil na první pozici a pak už svůj náskok neustále zvyšoval. Speciálku vyhrál s náskokem pěti minut a jedenácti sekund.

„Až na jeden defekt, kvůli kterému jsme ztratili skoro dvě minuty, to byl dobrý den. Jet první nebylo snadné, ale pro nás to byla dobrá etapa bez technických problémů. Navigace byla skutečně drsná, ale drželi jsme dnes dobré tempo,“ pochvaloval si Nasser Al-Attiyah.

Kuba Przygoński, Qatar Cross-Country Rally 2019
Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Mini JCW Rally, Orlen Team. Qatar Cross-Country Rally 2019. © X-raid

Kuba Przygoński s Mini startoval do druhé etapy až za trojicí Hiluxů a tato pozice polskému jezdci svědčila. Na prvním mezičase byl dokonce o patnáct sekund rychlejší než Al-Attiyah. Pak sice začal na Katařana ztrácet, přesto obsadil druhé místo v rychlostní zkoušce a na stejnou pozici se posunul i v průběžném pořadí.

„Byla to dobrá speciálka a my jsme se do toho opřeli,“ popisoval Kuba Przygoński. „Navigace byla náročná a Timo odvedl dobrou práci. První část byla skutečně dobrá. Pak jsme ale měli defekt a ztratili jsme jízdou v prachu ze Ten Brinkem. Auto bylo dobré, mohli jsme jet naplno. V závěru se hodně prášilo a my jsme ztratili jízdou za Yazeedem.“

Díky třetímu času v etapě udržel třetí příčku i celkově Yazeed Al-Rajhi s dalším Hiluxem z dílen společnosti Overdrive Racing.

Bernhard ten Brinke, Qatar Cross-Country Rally 2019
Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Qatar Cross-Country Rally 2019. © Toyota

Druhá etapa se naopak nepovedla Bernhardu ten Brinkemu s třetí Toyotou. Nizozemec byl po včerejšku druhý a dnes ještě na kontrolním bodě číslo dva držel krok s Al-Rajhim. Jenže ve druhé polovině speciálky ztratil více než dvě hodiny a v průběžné klasifikaci vypadl z první desítky.

„Měli jsme tři defekty. Po každém z nich jsme se snažili probojovat zpátky dopředu, takže jsme hodně jeli ve zvířeném prachu,“ popsal Bernhard ten Brinke. „V prachu jsme trefili jeden z mnoha katarských kamenů a poškodili jsme řízení. Oprava trvala dlouho, ale etapu jsme dokončili. Doufejme, že zítřek bude mnohem lepší!“

Eugenio Amos, Qatar Cross-Country Rally 2019
Eugenio Amos / Sébastian Delaunay, Ford 2WD Buggy. Qatar Cross-Country Rally 2019. © QMMF/RallyZone

Na čtvrtou příčku se po druhém dni soutěže posunul Rus Vladimir Vasiljev s BMW. Za ním svádějí zajímavou bitvu Yasir Hamad Seaidan (Mini) a Eugenio Amos (Ford Buggy). Jezdec ze Saudské Arábie byl dnes o šest minut rychlejší a v průběžném pořadí ztrácí na pátého Itala už jen necelou minutu.

„Byla to nejobtížnější speciálka mého života,“ tvrdil v cíli Eugenio Amos. „Byla rychlá, ale s obtížnou navigací. Ztrácíte se každých sto metrů. Navíc jsme měli dva defekty, což není u tohoto auta normální. Zřejmě máme problém s tlakem pneumatik.“

Miroslavu Zapletalovi a Marku Sýkorovi (Ford) trval průjezd speciálkou o tři čtvrtě hodiny déle než vítěznému Al-Attiyahovi. Přesto si posádka týmu OffroadSport výrazně polepšila. Sedmé místo v etapě znamenalo skok z jedenácté na sedmou pozici i v celkové klasifikaci.

Vedení ve třídě T3 (SxS) se ujal Brazilec Reinaldo Varela. Ománec Abdullah Al-Zubair však na druhé pozici zaostává o pouhých 22 sekund. Vítěz první etapy Mohammed Al-Attiyah (všichni Can-Am) klesl na třetí příčku.

V neděli pokračuje Qatar Cross-Country Rally 2019 třetí etapou. Její speciálka je s 352 kilometry nejdelší z celé soutěže.

Qatar Cross-Country Rally 2019 – Průběžné pořadí po 2. etapě

1. N. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 3:45:09
2. Przygoński / Gottschalk Mini JCW Rally +8:03
3. Al-Rajhi / Von Zitzewitz Toyota Hilux +8:41
4. Vasiljev / Žilcov BMW X3 CC +15:55
5. Amos / Delaunay Ford 2WD Buggy +37:24
6. Seaidan / Lichtleuchter Mini All4 Racing +38:20
7. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +1:06:19
8. Varela / Gugelmin Can-Am Maverick +1:41:00

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu