Qatar CCR 2019: Al-Rajhi předstihl Przygońského

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Qatar Cross-Country Rally  
/ Aktualizováno:

Nejdelší rychlostní zkouška Qatar Cross-Country Rally promluvila do pořadí na medailových pozicích. Na suverenitě Nassera Al-Attiyaha a Mathieua Baumela s Toyotou se však nic nemění. Díky třetímu etapovému vítězství zvýšila posádka továrního týmu Toyota Gazoo Racing SA svůj náskok na čele průběžné klasifikace.

Úvodní podnik Světového poháru FIA v cross-country rally (FIA World Cup for Cross-Country Rallies) pokračoval v neděli 24. února třetí etapou. Na programu byla nejdelší rychlostní zkouška celé soutěže (352 km). Posádky si opět musely poradit s obtížnou navigací a také s dunami. Al-Attiyah s Baumelem její trať zdolali za tři hodiny a 27 minut, tedy o minutu a jedenáct sekund rychleji než Yazeed Al-Rajhi s dalším Hiluxem. Celkově mají na první pozici už téměř desetiminutový náskok.

„Další dobrý den, ale nebylo to vůbec lehké,“ bilancoval Nasser Al-Attiyah. „Začínalo se v dunách a navigace byla docela obtížná, ale nedopustili jsme se žádné chyby. Zkoušeli jsme zabrat tam, kde jsem se cítil dobře. Ovšem zároveň jsem se snažil šetřit auto, protože to je důležité. Měli jsme problémy s jednou pneumatikou, ale zvládli jsme to.“

Al-Rajhi a Kuba Przygoński (Mini) dnes drželi s Al-Attiyahem krok. Na mezičasech na Katařana ztráceli maximálně minutu a čtvrt. Především ale sváděli zajímavý duel o druhé místo průběžného hodnocení. Polák si dokázal vybudovat třičtvrtěminutový náskok, ovšem závěr etapy mu nevyšel. Obhájce loňského vítězství prohospodařil, co na Al-Rajhiho dosud najel, a navíc ztratil další minutu a půl. V pořadí soutěže tak klesl na třetí místo. Před předposlední etapou oba dělí 54 sekund.

„Asi deset kilometrů před cílem jsme měli defekt, ale jinak to bylo dobré. Ať už v dunách, nebo po stránce navigace. V prostřední části speciálky jsme se snažili maximálně útočit,“ popsal Yazeed Al-Rajhi.

„Speciálka byla dobrá a my jsme si ji užili. Navigace byla drsná, ale s tím jsme problém neměli,“ řekl Kuba Przygoński. „První část byla v pohodě, byla tam spousta dun, krásné závodění. Ale v posledním úseku jsme trochu vypadli z rytmu a nevíme proč.“

Miroslav Zapletal, Qatar Cross-Country Rally 2019
Miroslav Zapletal / Marek Sýkora, Ford F-150 Evo, OffroadSport. Qatar Cross-Country Rally 2019. © QMMF/RallyZone

Rus Vladimir Vasiljev (BMW) kontroloval čtvrtým časem stejnou pozici i celkově.

„Byl to náročný den a my jsme měli drobné technické problémy před kontrolním bodem číslo dva a pak ještě defekt. Jsme rádi, že jsme v cíli a v posledních dvou etapách se pokusíme vydat ze sebe to nejlepší,“ slíbil navigátor Konstantin Žilcov.

Zapletal v první šestce

Na pátou příčku se v neděli posunul Yasir Hamad Seaidan debutující s vozem Mini od X-raidu.

O místo si polepšili také Miroslav Zapletal a Marek Sýkora s Fordem v barvách OffroadSportu. Šestý čas v etapě znamenal postup na šestou pozici, přestože česko-slovenská posádka jednou měnila kolo a dopustila se čtyř menších chyb v navigaci.

Seaidanovi a Zapletalovi uvolnil cestu Eugenio Amos. Italský jezdec byl po dvou etapách pátý, ale dnes se necítil dobře a svou buggy Ford odstavil ještě před vjezdem do dun.

Bernhard ten Brinke, Qatar Cross-Country Rally 2019
Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Qatar Cross-Country Rally 2019. © Toyota

Po včerejších problémech dohání ztrátu Bernhard ten Brinke. Nizozemský pilot tovární Toyoty byl v neděli pátý a celkově poskočil z jedenáctého na sedmé místo. Přesto nebyl spokojený.

„Ani dnes to nebylo perfektní. Opět nás postihly defekty a Tom výjimečně chyboval, což nás stálo docela dost času. Ale to se stává,“ shrnul Bernhard ten Brinke. „Zítra budeme startovat jako pátí. Ideální pozice, abychom zabojovali o dobrý etapový výsledek!“

„Naštěstí se mi to nestává příliš často, ale dnes jsem udělal navigátorskou chybu,“ přiznal Tom Colsoul. „Jen trochu jsem polevil v koncentraci a katarská rally mě okamžitě vytrestala. Organizátoři vytvořili zapeklitou situaci a já se náležitě chytil.“

Ve třídě T3 (SxS) si první pozici značně upevnil Reinaldo Varela (Can-Am). Vítěz Dakaru 2018 vede s téměř dvouhodinovým náskokem před Rusem Fjodorem Vorobjovem s dalším Maverickem.

V pondělí pokračuje Qatar Cross-Country Rally 2019 čtvrtou etapou, jejíž součástí budou dvě rychlostní zkoušky (228 a 121 km).

Qatar Cross-Country Rally 2019 – Průběžné pořadí po 3. etapě

1. N. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 7:12:42
2. Al-Rajhi / Von Zitzewitz Toyota Hilux +9:52
3. Przygoński / Gottschalk Mini JCW Rally +10:46
4. Vasiljev / Žilcov BMW X3 CC +34:28
5. Seaidan / Lichtleuchter Mini All4 Racing +1:22:05
6. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +1:47:52
7. Ten Brinke / Colsoul Toyota Hilux +2:49:35
8. Varela / Gugelmin Can-Am Maverick +3:09:14

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu