Qatar CCR 2019: Varela ovládl třídu a v poháru je celkově čtvrtý

Rubrika: FIA SP CCR, Qatar Cross-Country Rally, S×S  
/ Aktualizováno:

Vynikající vstup do sezony Světového poháru FIA v cross-country rally prožili v Kataru Reinaldo Varela a Gustavo Gugelmin. S Maverickem X3 továrního týmu Monster Energy Can-Am byli ve třídě T3 naprosto suverénní. Celkově skončili šestí. Na své konto si připsali třináct bodů a v absolutní klasifikaci světového poháru figurují po prvním podniku hned za trojicí Nasser Al-Attiyah, Yazeed Al-Rajhi a Vladimir Vasiljev.

S vozem, který pro Monster Energy Can-Am připravuje renomovaná společnost South Racing, se Varela s Gugelminem po druhé etapě usadili na čele průběžného hodnocení T3. O den později už vedli o hodinu a 49 minut. Přestože vítězové Dakaru 2018 (SxS) tentokrát nevyhráli ani jednu rychlostní zkoušku, do cíle dorazili s náskokem převyšujícím dvě a půl hodiny.

„Reinaldo a Gustavo jeli chytře a neměli žádné problémy s vozem. Zkrátka výborný vstup do světového poháru,“ pochvaloval si Scott Abraham, šéf společnosti South Racing. „Reinaldovou výhodou jsou předchozí zkušenosti s vozy tříd T1 a T2. Speciály kategorie T3 jsou vynikajícím závodním náčiním, ale zároveň potřebují citlivé zacházení. Těšíme se do Abu Dhabi, protože tam se ukáže skutečná rychlost těchto aut. V dunách jsou jako doma.“

Druhou příčku ve třídě obsadili Fjodor Vorobjov s Kyrillem Šubinem. Rusové jeli pod hlavičkou Zavidovo Racing Teamu, ale také pro ně připravoval Maverick X3 Abrahamův South Racing.

„Při své první mezinárodní cross-country rally Fjodor předvedl, jak silnou má vůli,“ ocenil Abraham. „Má spoustu zkušeností se závoděním v Rusku a při této rally jel to, na co stačil. Bez učení to nejde. Každý den se musíte pokusit dojet do cíle.“

Za týden se Vorobjov postaví na start dubajské baji a na přelomu března a dubna by neměl chybět ani na Abu Dhabi Desert Challenge. V plánu má účast na všech pěti podnicích světového poháru v cross-country rally.

Camelia Liparoti, Qatar Cross-Country Rally 2019
Camelia Liparoti / Max Delfino, Yamaha YZX1000R. Qatar Cross-Country Rally 2019. © QMMF/RallyZone

Italka Camelia Liparoti a její francouzský navigátor Max Delfino s Yamahou byli poslední, kteří dokončili soutěž bez mnohahodinové penalizace za vynechání některé z rychlostních zkoušek. Výsledkem bylo třetí místo v T3 a osmé absolutně.

Hodně vidět byl také domácí Adel Abdulla. Se španělským spolujezdcem Marcem Serrou vyhráli poslední tři rychlostní zkoušky, ovšem z boje o vítězství je vyřadila voda v palivu, kvůli níž nedokončili druhou etapu.

Na Qatar Cross-Country Rally 2019 startovalo v kategorii T3 jedenáct z dvaadvaceti vozů, které se soutěže zúčastnily.

Druhým podnikem Světového poháru FIA v cross-country rally 2019 bude ve dnech 31. března až 4. dubna již zmíněná Abu Dhabi Desert Challenge.

Konečné výsledky Qatar Cross-Country Rally 2019 – třída T3

1. Varela / Gugelmin Can-Am Maverick X3 +19:14:08
2. Vorobjov / Šubin Can-Am Maverick X3 +2:33:12
3. Liparoti / Delfino Yamaha YZX1000R +3:51:18
4. Al Zubair / Al-Kuwari Can-Am Maverick X3 +95:18:18
5. Abdulla / Serra Can-Am Maverick X3 +95:46:52

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu