Dubai Baja 2019: Martin Prokop po první etapě třetí

Rubrika: Auto, Dubai International Baja, FIA SP baja  
/ Aktualizováno:

Martin Prokop s Fordem nestačil v úvodní etapě Dubai International Baja pouze na domácího Al Qassimiho s Peugeotem a loňského vítěze světového poháru v cross-country rally Kubu Przygońského s buggy Mini.

Úvodní etapa dubajské baji měřila 202 kilometrů a na rychlé trati v nevelkých dunách pouště Al Qudra se posádky potýkaly hlavně s měkkým pískem. Podle očekávání měly nad „čtyřkolkami“ mírně navrch lehčí buginy s jednou poháněnou nápravou.

Khalid Al Qassimi naplno využil znalosti domácího prostředí i nesporných kvalit Peugeotu 3008 DKR, který pro Abu Dhabi Racing připravuje tým PH Sport. S francouzským navigátorem Xavierem Panserim zvládli úvodní etapu za dvě hodiny a 42 minut a ujali se vedení v průběžném hodnocení druhého podniku Světového poháru FIA v cross-country bajách 2019.

Khalid Al Qassimi, Dubai International Baja 2019
Khalid Al Qassimi / Xavier Panseri, Peugeot 3008 DKR, Abu Dhabi Racing. Dubai International Baja 2019. © ATCUAE Media/RallyZone

„Asi od třicátého kilometru jsem měl problémy s tlumičem, začaly se ozývat nepříjemné rány. Proto jsme auto trochu šetřili, což nás stálo minutu nebo dvě,“ myslí si Khalid Al Qassimi. „Ale jsem rád, že jsme i navzdory problémům první. To je vždycky příjemné.“

Jen o 48 sekund pomalejší byl Polák Kuba Przygoński se svým německým navigátorem Timem Gottschalkem, kteří v Dubaji poprvé závodí s buggy Mini od X-raidu.

„Byl to dobrý den, hezká trať, ale museli jsme zastavit a měnit kolo. Těším se na zítřek, i když dnes byly duny a písek velice měkké,“ shrnuje první etapu Kuba Przygoński.

Kuba Przygoński, Dubai International Baja 2019
Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Mini JCW Buggy, Orlen Team. Dubai International Baja 2019. © X-raid

Martin Prokop musel těsně před soutěží změnit navigátora, ale s Davidem Křípalem začali dobře. Ford týmu MP-Sports byl suverénně nejrychlejší mezi vozy s pohonem všech kol a usadil se na třetí pozici průběžného hodnocení. A mohlo to být ještě lepší, nebýt drobného jezdeckého zaváhání.

„Bili jsme se vepředu, myslím, že jsme měli šanci na vítězství v etapě, ale kousek před cílem jsme dojeli auto a já jsem ztratil koncentraci,“ popisuje Martin Prokop. „Přemýšlel jsem, proč jede tak pomalu, a zapadli jsme na takové dvojité duně. Hrozně hloupá chyba, ale to je taková moje klasika. Ale třetí místo je i tak parádní a do zítřejší etapy dobrá pozice. Pořád máme šanci bojovat o cokoliv.“

Na dalších příčkách se po pátku seřadili Rus Vladimir Vasiljev a Litevec Benediktas Vanagas (oba Toyota Hilux), kteří po druhém, resp. třetím místě na úvodním podniku v Rusku patří k favoritům letošní sezony světového poháru v bajách. Po prvním dnu v Dubaji však shodně ztrácejí už více než devět minut.

Česko-slovenská posádka Miroslav Zapletal, Marek Sýkora s Fordem je průběžně šestá.  Dvojice týmu OffroadSport jednou zapadla, vyproštění vozu ale netrvalo dlouho. Do cíle etapy dojel Zapletal s prasklou manžetou na poloose, což je závada, která posádku trápila už při předchozím startu na Qatar Cross-Country Rally.

„Vypadá to, že jsme koupili do skladu nějakou vadnou sérii manžet, protože jejich praskání se na závodech objevuje s železnou pravidelností,“ říká Miroslav Zapletal. „Jinak to bylo dobré, hezká trať, žádné zásadní problémy.“

V sobotu 9. března uzavře dubajskou baju druhá etapa, jejíž rychlostní zkouška měří 205 km.

Průběžné pořadí Dubai International Baja 2019 po 1. etapě:

1. Al Qassimi / Panseri Peugeot 3008 DKR 2:42:27
2. Przygoński / Gottschalk Mini JCW Buggy +0:48
3. Prokop / Křípal Ford F-150 Evo +2:57
4. Vasiljev / Žilcov Toyota Hilux +9:08
5. Vanagas / Boba Toyota Hilux +9:14
6. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +13:36
7. Alvarez Castellano / Lafuente Rocha Volkswagen Amarok +16:22
8. Novikov / Novikov G-Force Bars +17:20
[foogallery id="4064"]

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu