Ze světového poháru zbylo torzo. Turkmenistán zrušen

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Šampionáty  
/ Aktualizováno:

Světový pohár FIA v cross-country rally bude mít letos nakonec jen čtyři podniky. Na květen plánovaný Turkmen Desert Race byl oficiálně zrušen.

Turkmen Desert Race se jel poprvé loni na podzim. A slavil úspěch. Pětietapové rally se zúčastnilo více než sedm desítek automobilů a kamionů. Účastníci si závod pochvalovali.

Letos měla být soutěž třetím z pěti podniků Světového poháru FIA v cross-country rally. Ve středu 13. března však organizátoři vydali krátké prohlášení, podle něhož se závod ruší „kvůli neslučitelnosti požadavků FIA a Turkmenistánu“.

Z jedenácti soutěží, které byly ještě loni součástí světového poháru, zbyly v kalendáři nyní jen čtyři.

Nasser Al-Attiyah, Qatar Cross-Country Rally 2019
Zrušení Turkmen Desert Race hraje do karet vítězi úvodní Qatar CCR Nasseru Al-Attiyahovi. © Toyota

Ještě před rokem se v zákulisí hovořilo o tom, že by z poháru od letošní sezony mělo být oficiální mistrovství světa. Ovšem Mezinárodní automobilová federace (FIA) na podzim rozhodla jinak. Světový pohár navíc dokonce rozdělila na dvě série: jednu pro kratší baji, druhou pro delší cross-country rally.

S osmi závody si větší sportovní hodnotu paradoxně uchovává spíše SP v bajách. Naopak série, která by ve světě automobilových cross-country rally měla být tou nejprestižnější, byla diskutabilním zásahem FIA a zrušením turkmenského podniku uvržena do krize. Čtyři podniky jsou ze sportovního hlediska zkrátka málo.

Kuba Przygoński, Qatar Cross-Country Rally 2019
Naopak Kuba Przygoński bude v krátkém šampionátu dohánět ztrátu jen obtížně. © X-raid

V tak náročné disciplíně, jakou cross-country rally nepochybně je, občas logicky dochází k chybám. Při malém počtu podniků však nezbývá prostor na pokus o jejich případnou nápravu. O šampionovi tak může být rozhodnuto prakticky po druhém závodě, což není z hlediska fanouškovské atraktivity a publicity žádoucí v žádném sportu.

Vzniklá situace je poměrně nepříjemná například pro Kubu Przygońského. Vítěz loňského světového poháru byl po závěrečné technické kontrole diskvalifikován z úvodní Qatar Cross-Country Rally. Kvůli chybě, za kterou převzal odpovědnost tým X-raid, přišel o body za třetí místo. Proto bude pro Poláka boj o obhajobu titulu v extrémně krátkém šampionátu velmi obtížný. Na Katařana Nassera Al-Attiyaha, jenž na domácí půdě zvítězil, už nyní ztrácí 30 bodů.

SP v cross-country rally pokračuje druhým podnikem na přelomu března a dubna v Abu Dhabi. Třetí soutěž se pojede na přelomu května a června v Kazachstánu. Po dlouhé přestávce uzavře sezonu říjnová Rallye du Maroc.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu