Kazachstán: Nejlépe začal Al-Attiyah, Peterhansel ztratil

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Rally Kazakhstan  
/ Aktualizováno:

První etapa Rally Kazakhstan 2019 patřila jezdcům Toyoty. Zatímco nejrychlejšího Nassera Al-Attiyaha a druhého Yazeeda Al-Rajhiho dělily v cíli speciálky pouhé sekundy, před ostatními soupeři si vedoucí dvojice hned v úvodu soutěže vybudovala tříminutový náskok.

Světový pohár FIA v cross-country rally 2019 pokračuje tento týden v Kazachstánu třetím podnikem. Z Aktau, kde soutěž v neděli 26. května oficiálně odstartovala, zamířily posádky v pondělí do Kenderli ležícího na březích Kaspického moře. Z tří set kilometrů, které museli soutěžící cestou zdolat, se 280 jelo v rámci rychlostní zkoušky.

Na její trati si nejlépe počínal vedoucí muž průběžného hodnocení poháru Nasser Al-Attiyah z Kataru. S francouzským navigátorem Mathieuem Baumelem a vozem Toyota Hilux zvládli speciálku za dvě hodiny a 22 minut.

„Do závodu jsme vstoupili dobře, ačkoliv jsme otevírali trať. Místy byla navigace záludná. Jsem si jistý, že bychom byli rychlejší, pokud bychom dnes nevyráželi jako první. Navíc jsme měli jeden defekt, což samozřejmě také nepomůže,“ popisuje Nasser Al-Attiyah. „Zítra nás čeká nejdelší speciálka závodu, ale po ní přijdou ještě další dvě velmi dlouhé a náročné etapy. Proto k závodu musíme přistupovat takticky, abychom ho zvládli celý.“

Vítězové Dakaru 2019 byli o pouhé dvě sekundy rychlejší než obhájce loňského vítězství Yazeed Al-Rajhi. Jezdec ze Saúdské Arábie od té doby vyměnil Mini JCW Rally za Hilux a letos závodí společně s německým navigátorem Dirkem von Zitzewitzem.

Do druhého dne soutěže ale nakonec jako leader vyrazí Al-Rajhi, neboť Al-Attiyah inkasoval dvouminutovou penalizaci.

Kuba Przygoński, Rally Kazakhstan 2019
Kuba Przygoński/Tom Colsoul, Mini JCW Rally, X-raid. Rally Kazakhstan 2019. © X-raid

Zkušení pronásledovatelé

Kuba Przygoński se po dvou startech s Mini JCW Buggy vrátil za volant „čtyřkolky“ JCW Rally. Zatímco Polák obsadil v předchozích dvou letech v Kazachstánu shodně druhé místo, jeho nový navigátor Timo Gottschalk z Německa loni v Aktau slavil triumf společně s Al-Rajhim. Na medailových pozicích jsou i po prvním dnu letošního ročníku, byť s výraznějším odstupem.

Vladimir Vasiljev s Konstantinem Žilcovem (Mini) si před rokem odvezli poháry za třetí místo a o umístění na stupních vítězů bojují opět. Zatím jsou čtvrtí, čtyři a tři čtvrtě minuty za Przygońskim.

Ovšem pozici ruské posádky bude chtít hned v následující etapě ohrozit průběžně pátý Nizozemec Bernhard ten Brinke (Toyota), který dnes musel s belgickým ‚mitfárou‘ Tomem Colsoulem hned dvakrát měnit proraženou pneumatiku. Obě dvojice dělí 34 sekund.

„V tuto chvíli mi naše ztráta starosti nedělá,“ tvrdí Bernhard ten Brinke. „Tohle je dlouhý závod a ještě se toho může hodně stát. V těchto podmínkách není osm minut hodně. Zítra se do toho zase opřeme.“

Druhá vlna

Rus Denis Krotov (Mini) spoléhá na diktát dvojnásobného vítěze Rally Kazakhstan Dmitrije Cyra. Po první etapě jsou Rusové šestí s dvacetiminutovým odstupem od Al-Attiyaha a s minutovým náskokem před česko-slovenskou dvojicí Miroslav Zapletal, Marek Sýkora (Hummer) na sedmé pozici.

Stéphane Peterhansel, Rally Kazakhstan 2019
Stéphane Peterhansel/Andrea Peterhansel, Mini JCW Buggy, X-raid. Rally Kazakhstan 2019. © X-raid

Stéphane Peterhansel se před soutěží dělil o vedení v průběžném pořadí poháru s Al-Attiyahem. Jenže s manželkou Andreou na sedadle spolujezdkyně začali z favoritů nejhůře. Zkušený Francouz se Rally Kazakhstan účastní poprvé a musí si na charakter tratí v Mangystauské oblasti zvyknout.

V pondělí ve vysoké rychlosti poškodil pneumatiku, výměna byla poněkud komplikovanější než obvykle a Peterhanselovi ztratili spoustu času. Při prvním společném startu s buggy Mini zatím figurují s téměř třiadvacetiminutovým odstupem až na osmé pozici.

Kamaz v top 10, ale taky na boku

Dvojici svých kamionů vyslal do Kazachstánu tovární tým Kamaz. Pro Eduarda Nikolajeva a Dmitrije Sotnikova, kteří se kvůli jiným povinnostem v červenci nezúčastní Silk Way Rally, mělo jít o důležitou součást přípravy na Dakar 2020.

Nikolajev však hned v úvodu havaroval, vážně poškodil svůj stroj a etapu nedokončil. Sotnikov týmovému kolegovi pomáhal zpátky na kola a ztratil. Přesto byl klasifikován jako desátý, když za sebou nechal například i pravidelného účastníka světového poháru Reinalda Varelu s tovární buggy Can-Am.

Zítra je na programu okružní, která zavede závodníky do pouště východně od letoviska Kenderli. Úterní speciálka je se svými 414 kilometry nejdelší z celé soutěže.

Rally Kazakhstan 2019
Průběžné pořadí po 1. etapě
1. Al-Rajhi / von Zitzewitz Toyota Hilux 2:22:05
2. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux +1:58
3. Przygoński / Colsoul Mini JCW Rally +2:59
4. Vasiljev / Žilcov Mini JCW Rally +7:48
5. Ten Brinke / Colsoul Toyota Hilux +8:21
6. Krotov / Cyro Mini JCW Rally +20:02
7. Zapletal / Sýkora Hummer H3 Evo 8 +20:59
8. Peterhansel / Peterhansel Mini JCW Buggy + 22:48
9. Čerednikov / Falkov Ford F-150 Evo +25:34
10. Sotnikov / Achmadějev / Achmetzjanov Kamaz 43509 +40:54

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu