Kazachstán: Suverénní Al-Attiyah, Przygoński dojížděl na 3 kolech

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Rally Kazakhstan  
/ Aktualizováno:

Na trati nejdelší rychlostní zkoušky letošního ročníku Rally Kazakhstan smazal Nasser Al-Attiyah dvouminutovou penalizaci z předchozího dne a v průběžném pořadí si vybudoval solidní náskok před svými pronásledovateli. Díky Bernhardu ten Brinkeovi slavila značka Toyota další etapový double.

Úterní etapa Rally Kazakhstan 2019 zavedla závodníky do pouště východně od Kenderli. Speciálku dlouhou 414 km zvládli nejlépe Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel s Toyotou v barvách továrního týmu Toyota Gazoo Racing SA.

Kvůli dvouminutové penalizaci, kterou obdržel po první etapě, figuroval Al-Attiyah před druhým dějstvím na druhé pozici s odstupem minuty a 58 sekund od vedoucího Yazeeda Al-Rajhiho s další Toyotou. Dnes ale otočil vývoj závodu ve svůj prospěch. Čtyřnásobný vítěz světového poháru se ujal vedení s více než čtyřapůlminutovým náskokem.

„Máme za sebou další dobrý den, i když to byla opravdu náročná a dlouhá etapa. Terén byl hodně různorodý a navigace byla také obtížná. Ale Mathieu odvedl skvělou práci. Hilux mě navíc neustále udivuje svou odolností,“ říká Nasser Al-Attiyah. „Speciálku jsme projeli tak opatrně, jak jen to bylo možné, přesto jsme byli rychlí. Před sebou máme ještě čtyři dny závodu a hodláme bojovat o vítězství až do konce.“

Kuba Przygoński, Rally Kazakhstan 2019
Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Mini JCW Rally, Orlen Team/X-raid. Rally Kazakhstan 2019. © Red Bull Content Pool

Ani defekt Przygońského nezpomalil

Al-Rajhi navigovaný Dirkem von Zitzewitzem byl dnes o více než osm a půl minuty pomalejší než Katařan, což v etapě stačilo na páté místo. V průběžném pořadí tak klesl na třetí příčku za Al-Attiyaha a Kubu Przygońského.

Przygoński dnes ustál explozi pneumatiky, k níž došlo v rychlosti okolo 160 km/h. Polský závodník a jeho německý navigátor Timo Gottschalk se rozhodli, že zbývajících deset kilometrů speciálky dokončí bez výměny kola. Potrhaná guma sice značně poškodila levou zadní část jejich Mini JCW Rally, ale výsledek stál za to. Posádka Orlen Teamu byla třetí nejrychlejší (+3:31 min) a v průběžném pořadí se posunula na druhou pozici se ztrátou čtyř a půl minuty na vedoucího Al-Attiyaha.

Bernhard ten Brinke, Rally Kazakhstan 2019
Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Rally Kazakhstan 2019. © Toyota

Vasiljev uvolnil cestu

Bernhard ten Brinke s Tomem Colsoulem se dnes postarali o double továrních Toyot, když do cíle dorazili se ztrátou necelých dvou minut jako druzí. Díky tomu si nizozemsko-belgická dvojice polepšila z pátého na čtvrté místo a od medailových příček ji dělí minuta a 38 sekund.

„Dnešní trať byla celkem obtížná, museli jsme zdolat písečné duny i kamenité pasáže, ale šlo to docela dobře,“ hodnotí Bernhard ten Brinke. „Přestože jsme ztratili nějaký čas výměnou kola, dokázali jsme zajet druhý čas. Teď začíná opravdová bitva.“

Skokany dne se stali manželé Peterhanselovi s Mini JCW Buggy. Díky čtvrtému času (+7:47) postoupili z osmé na pátou pozici. Nicméně po včerejších problémech zůstává jejich ztráta na první čtveřici více než dvacetiminutová.

Miroslav Zapletal (Hummer) si v pondělní etapě nepříjemně pohmoždil palec. Navzdory tomuto handicapu zvládl dlouhou speciálku jako šestý nejrychlejší (+ 22:11). Se slovenským navigátorem Markem Sýkorou ale inkasovali minutovou penalizaci a celkově zůstávají sedmí.

Vladimir Vasiljev, Rally Kazakhstan 2019
Vladimir Vasiljev/Konstantin Žilcov, Mini JCW Rally, VRT Team. Rally Kazakhstan 2019. © Rally Kazakhstan Media

Mezi poražené dnes patří Vladimir Vasiljev s Konstantinem Žilcovem (Mini). Ruská posádka ztratila kvůli opravě poškozeného hnacího mechanismu a brzdového systému více než hodinu a čtvrt a ze čtvrtého místa propadla až na desáté.

Z desátého na osmé místo absolutně vystoupala díky osmému času (+35:38) posádka Dmitrij Sotnikov, Ruslan Achmadějev, Ilgiz Achmetzjanov s Kamazem.

Ve středu 29. května pokračuje soutěž třetí etapou, která opět odstartuje a skončí v Kenderli. Na čas se v jejím rámci pojede 327 kilometrů.

Rally Kazakhstan 2019
Průběžné pořadí po 2. etapě
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 6:06:17
2. Przygoński / Colsoul Mini JCW Rally +4:32
3. Al-Rajhi / von Zitzewitz Toyota Hilux +6:41
4. Ten Brinke / Colsoul Toyota Hilux +8:19
5. Peterhansel / Peterhansel Mini JCW Buggy + 28:37
6. Krotov / Cyro Mini JCW Rally +41:40
7. Zapletal / Sýkora Hummer H3 Evo 8 +42:12
8. Sotnikov / Achmadějev / Achmetzjanov Kamaz 43509 +1:15:34
9. Čerednikov / Falkov Ford F-150 Evo +1:17:34
10. Vasiljev / Žilcov Mini JCW Rally +1:22:20

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu