Kazachstán: Al-Attiyah dal šanci soupeřům, Przygoński útočí

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Rally Kazakhstan  
/ Aktualizováno:

I třetí čas dne stačil ve čtvrté etapě Rally Kazakhstan 2019 Kubovi Przygońskému s Mini k posunu na druhou příčku absolutně. Náskok vedoucího Nassera Al-Attiyaha s Toyotou se o čtvrtinu ztenčil.

Čtvrteční etapa zavedla účastníky Rally Kazakhstan z přímořského letoviska Kenderli zpět do centra soutěže v Aktau. Na posádky čekala druhá nejdelší rychlostní zkouška letošního ročníků, jejíž trať vedla písečnou plání, horami i dunami a měřila 399 kilometrů.

Yazeed Al-Rajhi s Dirkem von Zitzewitzem včera se svou Toyotou havarovali a ztratili osmdesát minut a klesli ze třetího na sedmé místo. Saudsko-německá posádka následně inkasovala ještě čtyřhodinovou penalizaci za porušení sportovních pravidel, což ji v průběžné klasifikaci srazilo ještě hlouběji. Přesto loňský vítěz kazašské rally neztratil motivaci, využil pozdějšího startu za největšími favority a radoval se alespoň z triumfu v dnešní etapě.

„Po včerejší havárii šlo dnes vše z našeho pohledu dobře a bez problémů,“ pochvaloval si v cíli Yazeed Al-Rajhi. „Startovali jsme jako šestí, nejprve jsme předjeli Zapletala a pak jsme až do cíle jeli za Peterhanselem.“

Stéphane Peterhansel, Rally Kazakhstan 2019
Stéphane Peterhansel/Andrea Peterhansel, Mini JCW Buggy, X-raid. Rally Kazakhstan 2019. © Red Bull Content Pool

Vzestupnou formu potvrdili druhým časem (+3:00 min) manželé Stéphane a Andrea Peterhanselovi, kteří v Kazachstánu jedou s buggy Mini. Při svém prvním startu na kazašské soutěži se dostali hned v úvodu rally do problémů a průběžně zůstávají čtvrtí s 25minutovým odstupem od medailových pozic.

Spokojenost panuje v táboře Orlen Teamu. Kuba Przygoński s Timem Gottschalkem (Mini JCW Rally) byli na speciálce třetí nejrychlejší. Dnes čtvrtého Bernharda ten Brinkeho navigovaného Tomem Colsoulem porazili o minutu a 27 sekund a díky tomu připravili posádku továrního týmu Toyota Gazoo Racing SA o druhou příčku průběžné klasifikace. Obě dvojice nyní dělí rovná minuta.

„Chtěli jsme dohnat ten Brinkeho a to se podařilo.Najeli jsme na něj minutu a půl a celkově máme k dobru minutu. Jsem si jistý, že tento souboj potrvá až do konce rally,“ míní Kuba Przygoński.

„Dnešní speciálka byla náročná. Na mnoha místech jsme projížděli velkými loužemi, v nichž auto ztrácí trakci. V takových situacích musíte být ostražití. Jinde zase mokro znamenalo výhodu. Ve vlhkém písku se jelo lépe. Na mokrých dunách jsme si mockrát i pěkně skočili. Horkou chvilku jsme prožili 70 kilometrů před cílem. Narazili jsme do hromady písku a z jedné pneumatiky unikl vzduch. Ale měli jsme i trochu štěstí, protože navzdory nízkému tlaku vydržela až do konce,“ popsal loňský vítěz světového poháru.

Bernhard ten Brinke, Rally Kazakhstan 2019
Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Rally Kazakhstan 2019. © Toyota

„Dnes jsme startovali jako druzí, po dvou stech kilometrech jsme předjeli Nassera a tím pádem jsme pak otevírali trať. Pokud jedete jako první, vždycky trochu ztratíte, zvlášť v dunách. Se čtvrtým místem v etapě jsem skutečně spokojený. Tom dnes odvedl velmi dobrou práci,“ chválil Bernhard ten Brinke svého spolujezdce.

Przygoński navíc umazal tři a půl minuty z náskoku vedoucího Al-Attiyaha. Před dvěma závěrečnými dny soutěže a 339 kilometry rychlostních zkoušek dělí vítěze loňského světového poháru od první příčky osm a tři čtvrtě minuty.

Dosavadní suveréni Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel s Toyotou dnes dojeli do cíle jako pátí s více než osmiminutovou ztrátou. Nejednalo se však o žádný problém, ale spíše o taktické rozhodnutí.

„Byli jsme prvním vozem na trati, proto jsme se rozhodli jet opatrněji,“ vysvětlil Nasser Al-Attiyah. „Bernhard nás v jednu chvíli předjel, ale pak jsme ho v dunách opět dostihli. S naším dnešním výkonem jsem nakonec spokojený. V páté etapě budeme mít na trati výhodnější pozici.“

Miroslav Zapletal, Rally Kazakhstan 2019
Miroslav Zapletal/Marek Sýkora, Hummer H3 Evo, Offroadsport. Rally Kazakhstan 2019. © Rally Kazakhstan Media

Miroslav Zapletal a Marek Sýkora s Hummerem týmu Offroadsport uhájili pátou příčku celkově navzdory menším problémům s motorem v závěru měřeného úseku. Přestože Denis Krotov a Dmitrij Cyro (Mini) zvládli speciálku o minutu a padesát sekund rychleji, v celkovém součtu zaostávají šestí Rusové za česko-slovenskou dvojicí o pět a půl minuty.

Ve třídě T3 (SxS) zdramatizoval vývoj závodu Fjodor Vorobjov (Can-Am). Rus byl o půl hodiny rychlejší než Reinaldo Varela (Can-Am) a v průběžné klasifikaci snížil náskok vedoucího Brazilce na méně než dvacet minut.

V pátek má Rally Kazakhstan na programu okružní etapu se startem a cílem v Aktau. Předposlední rychlostní zkouška soutěže měří 290 kilometrů.

Rally Kazakhstan 2019
Průběžné pořadí po 4. etapě
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 13:09:33
2. Przygoński / Colsoul Mini JCW Rally +8:43
3. Ten Brinke / Colsoul Toyota Hilux +9:43
4. Peterhansel / Peterhansel Mini JCW Buggy +34:46
5. Zapletal / Sýkora Hummer H3 Evo 8 +1:30:51
6. Krotov / Cyro Mini JCW Rally +1:36:24
7. Čerednikov / Falkov Ford F-150 Evo +2:52:15
8. Sotnikov / Achmadějev / Achmetzjanov Kamaz 43509 +3:23:50
9. Varela / Gugelmin Can-Am Maverick X3 +4:59:38
10. Vorobjov / Šubin Can-Am Maverick X3 +5:19:05

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu