Kazachstán: Zapletal v první pětce, Al-Rajhi ze hry o pódium

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Rally Kazakhstan  
/ Aktualizováno:

Třetí etapa Rally Kazakhstan 2019 důkladně promíchala pořadí v první desítce. Zemětřesení se však netýkalo vedoucí posádky Nasser Al-Attiyah, Mathieu Baumel s tovární Toyotou.

Leadeři průběžného pořadí Světového poháru FIA v cross-country rally si připsali další etapové vítězství a v polovině soutěže vedou s téměř dvanáctiminutovým náskokem před Bernhardem ten Brinkem a Tomem Colsoulem s dalším Hiluxem v barvách týmu Toyota Gazoo Racing SA.

Středeční speciálku dlouhou 327 kilometrů zvládl ten Brinke o tři a půl minuty pomaleji než Al-Attiyah. Všechny ostatní soupeře nechal Nizozemec za sebou a v průběžné klasifikaci poskočil ze čtvrté na druhou pozici před Kubu Przygońského a Tima Gottschalka s Mini.

„Vítězství pro nás bylo důležité, protože jsme chtěli zvýšit svůj náskok před ostatními. Nebylo to jednoduché, ale jsem spokojený. Nejel jsem úplně naplno, protože tato speciálka byla techničtější a náročná na navigaci, ovšem auto bylo perfektní, zvládli jsme ji bez defektu i jakéhokoliv jiného problému,“ říká Nasser Al-Attiyah.

„Dnes jsem startoval jako druhý a brzy jsem před sebou viděl prach, který se zvedal za Nasserovým autem. Jenže pak jsme měli defekt a museli jsme vyměnit kolo,“ přibližuje průběh rychlostní zkoušky Berhnard ten Brinke. „Pak už jsme se snažili pouze dojet bezpečně do cíle. S umístěním jsem spokojený, ale pořád před sebou máme ještě tři etapy.“

Bernhard ten Brinke, Rally Kazakhstan 2019
Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Rally Kazakhstan 2019. © Rally Kazakhstan Media

„V úvodu jsme měli problémy s autem, které dnes nebylo moc dobré. Navíc jsme prorazili pneumatiku,“ popisuje Kuba Przygoński, kde dnes nechal drahocenný čas. „Naštěstí jsme ji dokázali vyměnit za minutu a dvacet sekund. Závěrečnou část speciálky jsme zajeli rychle, takže jsme pomalejší začátek přeci jen trochu napravili.“

Loňský vítěz světového poháru s ten Brinkem prohrál o čtyři a čtvrt minuty. V celkovém součtu však obě posádky před zbývajícími třemi etapami dělí jen 27 sekund.

Další vývoj tohoto duelu budou s napětím sledovat Stéphane a Andrea Peterhanselovi (Mini Buggy). Francouzko-německý manželský pár dohání ztrátu z úvodního dne, ovšem čtvrtým časem si dnes příliš nepomohl. Peterhanselovi se sice posunuli z páté na čtvrtou příčku, jejich odstup od medailových pozic ale narostl na více než 27 a půl minuty.

Yazeed Al-Rajhi, Rally Kazakhstan 2019
Yazeed Al-Rajhi/Dirk von Zitzewitz, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Rally Kazakhstan 2019. © Rally Kazakhstan Media

Z boje o stupně vítězů dnes vypadla třetí Toyota týmu Overdrive. Ještě ráno byli Yazeed Al-Rajhi s Dirkem von Zitzewitzem třetí celkově. Jenže na rychlostní zkoušce havarovali, šli přes střechu a do cíle dojížděli s poškozeným vozem. Celkem na speciálce strávili o osmdesát minut více než nejrychlejší Al-Attiyah a v průběžné klasifikaci klesli na sedmé místo.

„Startovali jsme jako pátí, po třiceti kilometrech jsme předjeli Peterhansela, po šedesáti jsme se dokázali dostat i před Przygońského. Následně jsme jeli za ten Brinkem, ale měli jsme smůlu,“ říká loňský vítěz Yazeed Al-Rajhi, jehož Toyotu vracela zpátky na kola česko-slovenská posádka Zapletal, Sýkora.

Dmitrij Sotnikov, Rally Kazakhstan 2019
Dmitrij Sotnikov/Ruslan Achmadějev/Ilgiz Achmetzjanov, Kamaz 43509, Kamaz-Master. Rally Kazakhstan 2019. © Red Bull Content Pool

Pátým časem absolutně se v dunách a na kamenitých cestách východně od Kemberli blýskla posádka Dmitrij Sotnikov, Ruslan Achmadějev, Ilgiz Achmetzjanov s továrním kamionem Kamaz.

Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou (Hummer) sice byli o 33 sekund pomalejší než Sotnikov, to však z pohledu pravidelných účastníků světového poháru, do jehož hodnocení kamiony nebodují, nehraje významnější roli. Česko-slovenská dvojice byla téměř o osm minut rychlejší než Denis Krotov s Dmitrijem Cyrem (Mini) a v průběžném hodnocení ruskou posádku předstihla. S ohledem na problémy Al-Rajhiho si polepšila rovnou o dvě příčky a je pátá, přestože Zapletal jede od druhého dne s bolestivě pohmožděným palcem.

Do třetí etapy neodstartovali Vladimir Vasiljev s Konstantinem Žilcovem (Mini), kteří včera na trati dlouho opravovali a po dojezdu do cíle ze soutěže odstoupili.

Zítra se Rally Kazakhstan přehoupne do své druhé poloviny. Čtvrtá etapa měří 550 kilometrů a zavede závodníky z Kenderli zpět do hlavního centra v Aktau. Čtvrteční speciálka bude se svými 399 kilometry druhou nejdelší z letošního ročníku kazašské soutěže.

Rally Kazakhstan 2019
Průběžné pořadí po 3. etapě
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 9:15:28
2. Ten Brinke / Colsoul Toyota Hilux +11:55
3. Przygoński / Colsoul Mini JCW Rally +12:22
4. Peterhansel / Peterhansel Mini JCW Buggy +39:58
5. Zapletal / Sýkora Hummer H3 Evo 8 +1:05:37
6. Krotov / Cyro Mini JCW Rally +1:13:00
7. Al-Rajhi / von Zitzewitz Toyota Hilux +1:28:34
8. Sotnikov / Achmadějev / Achmetzjanov Kamaz 43509 +1:38:26
9. Čerednikov / Falkov Ford F-150 Evo +1:58:16
10. Danatarov / Gaynulin Mini JCW Rally +2:57:44

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu