Silk Way: Al-Attiyah kontroluje situaci

Rubrika: Auto, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Spanilá jízda posádky Nasser Al-Attiyah, Mathieu Baumel letošním ročníkem Silk Way Rally pokračuje. Posádka Toyoty vyhrála i třetí etapu v řadě a v průběžném hodnocení kategorie automobilů si už vybudovala velmi komfortní jednadvacetiminutový náskok.

Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel ještě nikdy Silk Way Rally nevyhráli. Dosavadním maximem katarského jezdce jsou dvě druhá místa. Po včerejším odstoupení obhájce loňského vítězství Yazeeda Al-Rajhiho má Al-Attiyah vše jen a pouze ve svých rukou.

V etapě z burjatského Ulan-Ude do mongolského Ulánbátaru tovární jezdec Toyoty nezaváhal. Na speciálce dlouhé 243 kilometrů nadělil všem soupeřům minimálně sedm a čtvrt minuty, když celý měřený úsek – i s jedním defektem – zdolal průměrnou rychlostí převyšující 101 km/h.

„Dnes jsem poprvé závodil v Mongolsku a musím říct, že je opravdu nádherné. Všechno je zelené,“ ocenil Nasser Al-Attiyah. „My jsme dnes jeli dobře, tempo bylo perfektní. Mathieu mi udal perfektní rytmus. Po sto padesáti kilometrech jsme zaregistrovali, že za námi nikdo nejede, tak jsme trochu zvolnili. Dvacet kilometrů před cílem jsme museli zastavit kvůli pomalému defektu.“

Druhou příčku celkově si dnes čtvrtým časem pohlídal Číňan Liu Kun (SMG). Na třetí pozici poskočil jeho krajan Han Wei (Geely), který postupně dohání ztrátu způsobenou defektem v úvodní etapě.

Jérôme Pelichet, Silk Way Rally 2019
Jérôme Pelichet/Pascal Larroque, Optimus, Raid Lynx. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Ze třetího na páté místo klesl Jérôme Pelichet (Optimus), před něhož se kromě Hana prosmýkl také Mathieu Serradori s buggy Century. Oba Francouze však po třech etapách dělí pouhé dvě sekundy.

Díky druhému času z dnešní speciálky si o místo polepšil Denis Krotov (Mini). Nyní šestý Rus a vedoucí Al-Attiyah jsou jediní závodníci v první desítce, kteří jedou se „čtyřkolkami“. Ostatní spoléhají na buginy s jedinou poháněnou nápravou.

Denis Krotov, Silk Way Rally 2019
Denis Krotov/Dmitrij Cyro, Mini JCW Rally, MSK Rally Team. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Pátý čas v dnešní etapě je alespoň malou náplastí pro Erika van Loona (Toyota). V celkovém hodnocení figuruje Nizozemec po včerejších technických problémech s více než čtyřhodinovou ztrátou téměř na samém chvostu startovního pole.

„Po včerejších problémech, kdy nás více než dvě stě kilometrů táhli na laně, bylo dnes auto perfektní. Mechanici odvedli naprosto úžasnou práci. Pracovali až do šesti hodin do rána. Auto je ve špičkové kondici. Skutečně skvělý výkon,“ pochválil personál týmu Overdrive Racing v cíli speciálky Erik van Loon.

Ve skupině T3 byl nejrychlejší Sergej Karjakin (Can-Am). Rus bojuje na špici průběžného hodnocení navzdory technickým problémům v úvodní etapě, do jejíhož cíle dorazil tažen na laně týmovým kolegou Alexejem Šmotevem. Po dnešku je druhý, 38 sekund právě za Šmotevem.

Třetí Brit Graham Knight (Polaris) strávil na třech úvodních speciálkách o 41 minut více než vedoucí dvojice.

Ve středu 10. července pokračuje Silk Way Rally 2019 čtvrtou etapou se startem i cílem v Ulánbátaru. Na soutěžící čeká pouze kratičký spojovací úsek, ale také nejdelší rychlostní zkouška celé soutěže. Na 470 kilometrech se budou muset vypořádat s celou plejádou nástrah mongolských stepí.

Silk Way Rally 2019
AUTOMOBILY
Průběžné pořadí po 3. etapě
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 5:09:11
2. Liu / Pan Hanwei Motor. SMG Buggy +21:10
3. Han / Min Geely SMG Buggy +22:55
4. Serradori / Lurquin Century CR6 +24:40
5. Pelichet / Larroque Optimus +24:42
6. Krotov / Cyro Mini JCW Rally +25:18
7. Zi / Wang Hanwei Motor. SMG Buggy +28:54
8. Bensadoun / Beaule Century CR6 +33:20

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu