Silk Way: Další historický zápis pro Kevina Benavidese a Hondu

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Kevin Benavides vyhrál druhou ze tří dosud odjetých etap Silk Way Rally 2019 a výrazně si upevnil vedení v průběžném hodnocení soutěže. O zápis do kronik se postaral jako první vítěz etapy SWR končící v Mongolsku, kterým trasa soutěže letos prochází poprvé.

Přitom Kevin Benavides a Honda se nesmazatelně zapsali do historie Silk Way Rally už v neděli. SWR se letos poprvé otevřela také motocyklistům a čtyřkolkářům a právě Argentinec vyhrál první etapu, jíž se mohli tito závodníci zúčastnit.

Úterní etapa měřila 691 kilometrů a zavedla karavanu účastníků z Ulan-Ude v ruské Burjatské republice do mongolského Ulánbátaru. Na rychlostní zkoušce dlouhé 243 km se závodilo v horách, stepích i v prvních písčitých pasážích.

Kevin Benavides dnes vyrážel na trať jako čtvrtý a výhodné startovní pozice naplno využil. Speciálku zvládl za dvě hodiny a 28 minut. Argentinec byl o půl minuty rychlejší než týmový kolega Joan Barreda. Třetí příčku obsadil s téměř dvouminutovým odstupem Kevinův mladší bratr Luciano (KTM).

„Dnešní etapa byla jiná a byl to velice dlouhý den. Deset hodin na motorce. Speciálku jsem si užil. Nejel jsem tak rychle, jak by to šlo, ale snažil jsem se držet dobré tempo,“ popsal Kevin Benavides. „Zítra budu otevírat trať. Z toho nemám radost, protože ze strategického hlediska to není dobré. Ale před sebou máme ještě spoustu závodních dní a člověk si musí užívat etapy Silk Way Rally jednu za druhou. A to taky dělám.“

Sam Sunderland, Silk Way Rally 2019
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, KTM Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © KTM

Sama Sunderlanda (KTM) dělilo před třetí etapou od Kevina Benavidese pouhých osm sekund. Jenže jako vítěz předchozího dne startoval Brit do dnešní náročné speciálky z nevýhodného prvního místa. Ovšem leader průběžného hodnocení Mistrovství světa FIM v cross-country rally a vítěz Dakaru z roku 2017 má s podobnými situacemi bohaté zkušenosti a nezaváhal ani dnes. Díky čtvrtému času udržel druhou pozici průběžného hodnocení, byť jeho ztráta narostla už téměř na tři minuty.

„Je to obrovský kontrast. Po úzkých lesních cestách v Rusku přišly otevřené mongolské pláně a údolí. Nikdy není ideální, pokud v sedmisetkilometrové etapě jedete jako první, ale někdo to udělat musí,“ uvědomuje si Sam Sunderland. „I když jsem se dopustil jedné chyby, která mě stála pár minut, v porovnání s kluky za sebou jsem zase tolik neztratil.“

Joan Barreda, Silk Way Rally 2019
Joan Barreda, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Silk Way Rally 2019. © HRC

Joan Barreda vystřídal na třetí příčce průběžné klasifikace Paula Gonçalvese (Hero). Zkušený Portugalec zaostal za vítězným Benavidesem o osm minut a klesl na pátou příčku.

„V úvodu speciálky jsem ztratil trochu času, když jsem spadl do stejné díry jako Paulo Gonçalves. Nemohl jsem tomu zabránit, motorka tam prostě spadla. Naštěstí se jí nic vážného nestalo, ale nechal jsem tam minimálně dvě minuty,“ líčil Joan Barreda. „Pak jsem se snažil najít dobré tempo a zbytečně neriskovat, i když Paula jsem předjížděl v oblaku prachu, který se za ním zvedal.“

„Dnes jsem nezačal nejlépe. Má motorka uvízla už po dvou kilometrech ve velké jámě a chvíli mi trvalo, než jsem se odtud dostal,“ přidal svůj popis etapy Paulo Gonçalves. „Následně jsem se necítil úplně jistě, proto jsem se rozhodl jet v klidu. Dnes jsem trochu ztratil, ale důležité je, že jsem motorku dovezl bezpečně do bivaku. Pořád jsme teprve na začátku soutěže a já se dál budu soustředit na každý jeden následující den.“

Paulo Gonçalves, Silk Way Rally 2019
Paulo Gonçalves, Hero 450 Rally, Hero MotoSports Team Rally. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Adrien Van Beveren s Yamahou si dnes připsal šestý čas a celkově je devátý. Celkově je na tom stále lépe jeho týmový kolega Franco Caimi. Argentinec byl dnes sedmý a stejnou pozici udržel i v průběžné klasifikaci.

Před oba závodníky Yamahy se dnes prosadil pátý Andrew Short s jedinou tovární Husqvarnou. Američan zůstává osmý, ale své manko na sedmého Caimiho snížil téměř o polovinu.

Gabriela Novotná (Husqvarna) byla dnes dvacátá, ale v průběžném hodnocení udržela sedmnáctou pozici. Na Rusku Anasfasiji Nifontovou (Husqvarna) najela téměř tři minuty a mezi ženami si upevnila druhé místo za závodnicí továrního týmu KTM Laiou Sanz ze Španělska. A to navzdory penalizaci za marginální prohřešek v zóně s maximální povolenou rychlostí.

„Dneska se mi nejelo úplně nejlíp a bylo to takové těžce odpracované. Nechala jsem se předjet čtyřkolkou a většinu etapy jela v prachu. Jednou mi to i v zatáčce klouzlo, ale naštěstí jsme s motorkou obě v pořádku,“ shrnula třetí den soutěže Gabriela Novotná.

Ve středu 10. července pokračuje Silk Way Rally 2019 čtvrtou etapou se startem i cílem v Ulánbátaru. Na soutěžící čeká pouze kratičký spojovací úsek, ale také nejdelší rychlostní zkouška celé soutěže. Na 470 kilometrech se budou muset vypořádat s celou plejádou nástrah mongolských stepí.

Silk Way Rally 2019
MOTOCYKLY
Průběžné pořadí po 3. etapě
1. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally 5:20:42
2. Sam Sunderland KTM 450 Rally +2:54
3. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +3:09
4. Luciano Benavides KTM 450 Rally +4:19
5. Paulo Gonçalves Hero 450 Rally +9:28
6. Oriol Mena Hero 450 Rally +9:37
7. Franco Caimi Yamaha WR450F Rally +10:40
8. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +11:45
9. Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally +12:52
10. José Ignacio Cornejo Honda CRF450 Rally +28:15
13. Laia Sanz KTM 450 Rally +34:21
17. Gabriela Novotná Husqvarna FE450 +1:51:55
19. Anastasija Nifontova Husqvarna F450RR +2:40:56

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu