Silk Way: Al-Attiyah nepolevuje, vyhrává počtvrté v řadě

Rubrika: Auto, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel nezaváhali ani na nejdelší rychlostní zkoušce letošního ročníku Silk Way Rally. Posádka Toyoty si připsala další etapové vítězství a o několik minut znovu navýšila svůj náskok na čele průběžného hodnocení.

Na trati okružní speciálky u Ulánbátaru dlouhé 470 kilometrů dosáhli Al-Attiyah s Baumelem téměř neuvěřitelné průměrné rychlosti 120 km/h a byli o čtyři minuty a třináct sekund rychlejší než Erik van Loon a Sébastien Delaunay s další Toyotou.

„Úžasná zkušenost! Závodím dvanáct let, ale nikdy jsem nic podobného nejel,“ rozplýval se po návratu do bivaku Erik van Loon. „Jet 470 kilometrů naplno úžasnou krajinou bylo naprosto fantastické, i když jsme se potýkali se spoustou prachu hlavně od kamionů, které nebylo snadné předjet. Po pondělních potížích jsem rád, že jsem se znovu vrátil na špici.“

V celkovém pořadí však Nizozemec vedoucí katarsko-francouzskou dvojici ohrozit nemůže. Po technických problémech ve druhé etapě figuruje s více než čtyřhodinovou ztrátou až na 31. pozici.

O další místa na stupních vítězů tak bojuje čtveřice pilotů s buginami. A krok se snaží držet také Rus Krotov s Mini.

Za Číňana Liu Kuna (SMG), který si dnes upevnil druhou pozici, se posunul Jérôme Pelichet s Optimusem. Francouz postoupil z páté na třetí příčku díky třetímu času v etapě i dvouminutové penalizaci, kterou obdržel další Číňan Han Wei (Geely) za přestupek v jednom z úseků s omezenou maximální rychlostí.

Mathieu Serradori, Silk Way Rally 2019
Mathieu Serradori/Fabian Lurquin, Century CR6, SRT Team. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Před Pelichetem ve výsledcích ještě ráno figuroval také jeho krajan Mathieu Serradori. Jenže pilota speciálu Century dnes potrápil akcelerátor a více než hodinová ztráta znamenala propad ze čtvrté až na třináctou pozici.

O dvě místa si polepšil nyní pátý Zi Yun Gang (SMG). Číňan profitoval ze Serradoriho zaváhání, ale dokázal také předstihnout Denise Krotova, jenž zůstává šestý.

Drtivé vítězství ve skupině T3 vyneslo Sergeje Karjakina před týmového kolegu Alexeje Šmoteva (oba Can-Am) do čela průběžného hodnocení této kategorie. Bývalý čtyřkolkář dnes přetavil 38sekundové manko v téměř 25minutovou výhodu. Třetí je Austin Jones s dalším Can-Amem, přestože Američan hned v první etapě urazil kolo.

Ve čtvrtek 11. července pokračuje Silk Way Rally 2019 pátou etapou z Ulánbátaru do Mandalgovi. Rychlostní zkouška dlouhá 337 kilometrů opět provede účastníky typickou mongolskou stepí, ale závodit se bude také v horách a na náhorní plošině ve výšce okolo 1600 metrů nad mořem.

Silk Way Rally 2019
AUTOMOBILY
Průběžné pořadí po 4. etapě
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 9:03:27
2. Liu / Pan Hanwei Motor. SMG Buggy +26:41
3. Pelichet / Larroque Optimus +32:43
4. Han / Min Geely SMG Buggy +34:26
5. Zi / Wang Hanwei Motor. SMG Buggy +37:09
6. Krotov / Cyro Mini JCW Rally +38:03
7. Sun / Ma Hanwei Motor. SMG Buggy +52:38
8. Zhang / Qin Hanwei Motor. SMG Buggy +55:40

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu