Silk Way: Maratonská etapa míchá pořadím na čele

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Nejdelší speciálka Silk Way Rally 2019 přinesla výrazné změny na čele kategorie motocyklistů. Dosud vedoucí Kevin Benavides s Hondou klesl mimo medailové příčky. Mimořádně úspěšný byl čtvrtý den soutěže pro tým KTM.

Okružní rychlostní zkoušku se startem a cílem nedaleko od bivaku na novém letišti u Ulánbátaru absolvovali motocyklisté jako první část maratonské etapy. Už v úterý odpoledne označili techničtí komisaři všem motocyklistům ráfky a pneumatiky. Na nich musí zvládnout středeční i čtvrteční program. Celkem se jedná o 842 kilometrů, z nichž se 807 jede v rámci dvou měřených úseků.

Po dojezdu do bivaku mohli jezdci ve středu v uzavřené zóně pracovat na svých strojích, a to bez časového omezení. Ovšem pouze vlastními silami a s využitím součástek a nářadí, které si vezli s sebou. Dalších 15 minut budou mít k dispozici také ve čtvrtek ráno.

Středeční speciálka měřila 470 kilometrů a vedla malebnou, ale náročnou krajinou mongolských stepí a kopců. V těchto podmínkách vytěžil maximum možného tovární tým KTM. Sam Sunderland a Luciano Benavides získali pro rakouskou značku etapový double a na první dvě příčky se posunuli i v celkovém pořadí.

„Byla to mimořádně dlouhá a velice rychlá speciálka, což je dobrá kombinace. Kilometry rychle ubíhají, když jedete 160 až 170 km/h,“ pochvaloval si Sam Sunderland. „Soustředil jsem se na navigaci a sledování všech nástrah. Udržet koncentraci po celou dobu není na 470 kilometrech nic snadného. Motorka byla perfektní. V maratonské etapě na ní nemůžeme příliš pracovat, ale před zítřkem vše vypadá dobře. Jsme připravení.“

Luciano Benavides, Silk Way Rally 2019
Luciano Benavides, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © Red Bull Content Pool

Vedoucí muž průběžného hodnocení Mistrovství světa FIM v cross-country rally a nový leader soutěže si polepšil o jednu pozici, jeho teprve 24letý kolega předstihl rovnou dva závodníky konkurenční Hondy.

„Cítil jsem, že jedu dobře. Byla to nejdelší etapa celé Silk Way, proto jsem rád, že jsem bezpečně dojel ve zdraví do cíle. Z výsledku mám radost, věřím si a před zítřejší druhou částí maratonské etapy mám velkou motivaci,“ konstatoval Luciano Benavides.

Benavidesův starší bratr Kevin doplatil na nevýhodnou startovní pozici. Argentinec vyrážel do nejdelšího měřeného úseku soutěže jako první, na vítěze ztratil 18 a půl minuty a připsal si až dvanáctý čas. V celkovém součtu spadl z prvního na čtvrté místo s více než čtvrthodinovým odstupem od vedoucího Sunderlanda.

„Na čtyřicátém kilometr mi vypadl šroub z držáku brzdy a dalších 430 kilometrů speciálky jsem musel zvládnout bez přední brzdy,“ vysvětlil hlavní příčinu své dnešní ztráty Kevin Benavides. „Bylo to celkem nebezpečné. Nebylo snadné jet rozumnou rychlostí a nedostat se za hranu, abych neupadl. To by byla mnohem větší komplikace. Ztratil jsem soustu času. Teď musím trochu zapracovat na motorce a brzdu opravit. Zítra se pokusím dokončit maratonskou etapu, jak nejlépe to půjde.“

Joan Barreda, Silk Way Rally 2019
Joan Barreda, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Silk Way Rally 2019. © HRC

Lépe se dařilo Joanu Barredovi s další Hondou. Španěl byl třetí nejrychlejší a stejnou pozici udržel i v průběžné klasifikaci. Od druhého Luciana Benavidese jej dělí pouhá sekunda.

„V závěru bylo několik navigačně obtížnějších úseků. Udělal jsem jednu chybu a trochu ztratil, ale to se stane. Jsem spokojený, protože jsem jel dobře a motorka je perfektní. Teď ji jen rychle zkontroluji,“ spěchal do uzavřené servisní zóny Joan Barreda.

S osmým a devátým místem svých závodníků byli spokojeni v týmu Hero MotoSports. Úkol zněl jasně: zvládnout první polovinu maratonské etapy bez problémů. A to oba borci také splnili. Dnes lepší Oriol Mena vystřídal Paula Gonçalvese na páté příčce, Portugalec je sedmý.

„Byla to asi nejrychlejší speciálka, jakou jsem zatím jel. Kromě jedné drobné chyby jsem jí zvládl opravdu dobře. Jsem rád, že mám nejdelší rychlostní zkoušku za sebou a jsem v maratonském bivaku,“ oddechl si Oriol Mena.

Andrew Short, Silk Way Rally 2019
Andrew Short, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © Husqvarna

Mezi jezdce indicko-německého týmu se vklínil Andrew Short s jedinou tovární Husqvarnou. Američan prožil dosud nejlepší den soutěže a poprvé se v hodnocení etapy prosadil mezi pět nejlepších.

„V porovnání se dvěma úvodními dny byla dnešní etapa opravdu zábavná,“ ocenil Andrew Short. „V jednu chvíli jsme vjeli do hor a já si připadal jako doma v Coloradu. Opravdu jsem si užil rozmanitost terénu. Příroda je tu neuvěřitelná. Průměrná rychlost byla o něco vyšší, než mám rád, ale celkově byla speciálka skutečně pěkná.”

Adrien van Beveren, Silk Way Rally 2019
Adrien van Beveren, Yamaha WR450F Rally, Yamalube Yamaha Racing Team. Silk Way Rally 2019. © Monster Energy

Solidním čtvrtým časem se dnes prezentoval Adrien Van Beveren, který s Yamahou postoupil do první osmičky. O výraznější výsledkový progres Francouze připravila penalizace.

Gabriela Novotná (Husqvarna) potřebovala ke zdolání měřeného úseku skoro o dvě a půl hodiny víc než dnes jedenáctá Laia Sanz (KTM), nicméně dál drží druhou příčku v hodnocení žen.

Ze třetího místa mezi ženami dnes odstoupila Anastasija Nifontova. Ruská motocyklistka dnes se svou Husqvarnou vjela do díry plné bláta, upadla a zlomila si klíční kost.

Ve čtvrtek 11. července pokračuje Silk Way Rally 2019 pátou etapou z Ulánbátaru do Mandalgovi. Rychlostní zkouška dlouhá 337 kilometrů opět provede účastníky typickou mongolskou stepí, ale závodit se bude také v horách a na náhorní plošině ve výšce okolo 1600 metrů nad mořem.

Silk Way Rally 2019
MOTOCYKLY
Průběžné pořadí po 4. etapě
1. Sam Sunderland KTM 450 Rally 9:38:55
2. Luciano Benavides KTM 450 Rally +5:11
3. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +5:12
4. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +15:45
5. Oriol Mena Hero 450 Rally +16:52
6. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +17:29
7. Paulo Gonçalves Hero 450 Rally +18:23
8. Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally +19:05
9. Franco Caimi Yamaha WR450F Rally +20:19
10. José Ignacio Cornejo Honda CRF450 Rally +34:31
11. Laia Sanz KTM 450 Rally +46:14
19. Gabriela Novotná Husqvarna FE450 +4:31:17

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu