Silk Way: Havárie připravila Barredu o třetí místo

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Joan Barreda se v páté etapě Silk Way Rally pokusil o útok na vedoucí jezdce KTM, ale neuspěl. Nezaváhal naopak leader závodu Sam Sunderland, který vyhrál i druhou polovinu maratonské etapy.

Pátá etapa Silk Way Rally 2019 zavedla účastníky z hlavního města Ulánbátaru do Mandalgovi v jižní části Mongolska. Soutěžící překonali celkem 365 kilometrů, z nichž se 337 jelo v rámci rychlostní zkoušky. Kromě stepích se dnes závodilo i na náhorní plošině ve výšce okolo 1600 metrů nad mořem.

V případě motocyklistů představovala čtvrteční speciálka také závěrečnou část maratonské etapy. Příliš rád na ni nebude vzpomínat Joan Barreda. Továrnímu jezdci Hondy patřila ještě ráno třetí pozice a na prvním mezičase na 60. kilometru byl nejrychlejší. Jenže po dalších 62 kilometrech při pokusu o předjetí jiného jezdce havaroval a musel opravovat poškozený stroj.

„Úvod byl docela rychlý a já jsem jel dobře. Pak jsem dostihl Luciana [Benavidese] a chtěl jsem ho předjet, ale kvůli velkému množství prachu to bylo nebezpečné. Pak jsme se dostali do travnatého úseku a já to zkusil na křižovatce několika cest. Jenže tam byla hodně velká díra a já upadl,“ přiblížil kritickou situaci Joan Barreda. „Dojet do cíle nebylo jednoduché, protože motorka byla celkem hodně poškozená.“

Španěl pokračoval, ale na 238. kilometru musel zastavit znovu. Na vítěze etapy ztratil dvě hodiny a 51 minut a celkově klesl na třináctou příčku.

Sam Sunderland, Silk Way Rally 2019
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, KTM Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © Red Bull Content Pool

Výtečný den prožil leader závodu Sam Sunderland na tovární KTM. Brit si připsal třetí etapový triumf, přestože dnes startoval jako první. Svůj náskok na čele průběžného hodnocení více než ztrojnásobil.

„Jet první není samozřejmě nikdy snadné, protože ostatní mohou obyčejně sledovat vaše stopy. Navíc tady je kolem tratí spousta zvířat a vy nikdy nevíte, co udělají. Žádnou horkou chvilku jsem ale naštěstí neprožil. Po celý den jsem se snažil držet vysoké tempo. Člověk se musí velmi soustředit, což jej na takto dlouhých speciálkách hodně unaví,“ popsal Sam Sunderland. „Jsem opravdu šťastný, protože jsem poprvé vyhrál speciálku, na které jsem otevíral trať. Motorka vypadá opravdu dobře, přestože včera nemohla dostat obvyklý servis. Pneumatiky byly v závěru trochu sjeté, ale stejně na tom byli všichni ostatní.“

Kevin Benavides, Silk Way Rally 2019
Kevin Benavides, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Silk Way Rally 2019. © Monster Energy

O minutu a 33 sekund pomalejší byl dnes druhý Kevin Benavides s Hondou. V celkovém součtu vystřídal Argentinec na třetí pozici týmového kolegu Barredu a výrazně se přiblížil svému mladšímu bratru Lucianovi. Juniorského jezdce KTM předčil o rovných sedm minut.

„Startoval jsem hodně vzadu, ale navzdory prachu jsem předjel několik jezdců a cítil se při jízdě dobře,“ pochvaloval si Kevin Benavides. „Zastavil jsem u Joana, abych zjistil, jestli nepotřebuje pomoc, ale i pak jsem se dokázal dostat do tempa.“

Mazácky zvládl maratonskou etapu Paulo Gonçalves (Hero). Po opatrnější středeční části zatroubil zkušený Portugalec ve čtvrtek k útoku, na speciálce nestačil pouze první dvojici a v průběžném pořadí poskočil ze sedmé na čtvrtou příčku.

„Jsem rád, že jsem zvládl i druhý den maratonu bez problémů,“ oddechl si Paulo Gonçalves. „Byla to dlouhá maratonská etapa, za dva dny jsme ujeli osm set kilometrů. Jsem rád, že to mám za sebou. Dnes jsem se dostal do správného rytmu, na mongolských tratích jsem si věřil, proto jsem se rozhodl, že se do toho trochu opřu. Po pěti etapách jsme na tom dobře, ale dalších pět máme pořád ještě před sebou. Budu se snažit, abych pro tým vybojoval dobrý výsledek.“

Oriol Mena, Silk Way Rally 2019
Oriol Mena, Hero 450 Rally, Hero MotoSports Team Rally. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Hero MotoSports má navíc díky Oriolu Menovi v první pětce hned dvojnásobné zastoupení.

Ani čtvrtý čas v dnešní speciálce nemůže výrazněji pomoci Xavieru de Soultraitovi. Francouz se svou Yamahou nedokončil úterní etapu a s obrovskou penalizací figuruje až na samém chvostu startovního pole.

Alespoň o stupínek si polepšil jeho krajan a týmový kolega Adrien Van Beveren. Ve čtvrtek byl pátý a na průběžně šestého Andrewa Shorta s tovární Husqvarnou ztrácí jen 22 sekund. Na dostřel má i pátého Menu.

Laia Sanz, Silk Way Rally 2019
Laia Sanz, KTM 450 Rally, KTM Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © KTM

Laia Sanz (KTM) se blýskla osmým časem a postoupila na devátou příčku absolutně.

Jedinou ženou, která v soutěži kromě Španělky pokračuje, je dvacátá Mongolka Bat-Undral Byambasuren (Husqvarna). Gabriela Novotná a Ruska Anastasija Nifontova musely odstoupit kvůli zraněním, která utrpěly v předchozí etapě.

V pátek 12. července absolvují závodníci poslední etapu Silk Way Rally 2019 na mongolském území. Cestou z Mandalgovi do Dalanzadgadu na ně čeká pouze kraťoučký čtyřkilometrový spojovací úsek, ale hlavně druhá nejdelší rychlostní zkouška celé soutěže (408 km). Závodit se bude znovu hlavně ve stepní krajině. Proto lze očekávat další velice rychlý test, při kterém bude ve změti paralelních cest do značné míry záležet také na umění a intuici navigátorů.

Silk Way Rally 2019
MOTOCYKLY
Průběžné pořadí po 5. etapě
1. Sam Sunderland KTM 450 Rally 12:44:26
2. Luciano Benavides KTM 450 Rally +13:44
3. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +17:18
4. Paulo Gonçalves Hero 450 Rally +21:10
5. Oriol Mena Hero 450 Rally +26:02
6. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +26:20
7. Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally +26:42
8. Franco Caimi Yamaha WR450F Rally +29:39
9. Laia Sanz KTM 450 Rally +55:08
10. José Ignacio Cornejo Honda CRF450 Rally +1:01:08

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu