Hungarian Baja: Tři desítky SxS, špička SP i čtyři Češi

Rubrika: FIA SP baja, Hungarian Baja, S×S  
/ Aktualizováno:

Zajímavý pohled nabízí startovní listina víkendové Hungarian Baja v kategorii SxS. O důležité body se bude bojovat ve světovém poháru, ale velmi kvalitní a početná konkurence je přihlášena také v národním šampionátu. Právě s ní změří své síly i čtveřice českých jezdců.

V rámci Světového poháru FIA v cross-country bajách budou o další porci důležitých bodů usilovat všichni piloti, kteří se po první polovině sezony seřadili na prvních šesti místech hodnocení SP.

Michele Cinotto (Polaris) ovládl úvodní podnik v Rusku a od té doby drží první příčku průběžné klasifikace ve skupině T3. Po předchozí Baje Aragón se na druhou pozici vyhoupl Santiago Navarro (Can-Am).

A Španělova forma v posledních měsících konstantně rostla. Po třetím místě v Dubaji a druhém v Itálii triumfoval před dvěma týdny na domácí půdě. Díky tomu jej od vedoucího Itala dělí jen čtyři body. Navarrovo sebevědomí před maďarským závodem navíc jistě povzbudí i druhé místo, které na soutěži vybojoval ve skupině T3 před dvanácti měsíci.

Fjodor Vorobjov, Italian Baja 2019
Fjodor Vorobjov/Kirill Šubin, Can-Am Maverick X3, Zavidovo Racing Team. Italian Baja 2019. © South Racing

O pouhý bod méně zatím nasbíral vítěz italské baji Fjodor Vorobjov (Can-Am). Boj o titul zdaleka nevzdává ani Adel Abdulla (Can-Am). Katařan byl nejrychlejší v Dubaji, ale na dalších bajách se na stupně vítězů neprosadil. Na Cinotta ztrácí 17 bodů a je průběžně čtvrtý. Loni v Maďarsku zvítězil ve skupině T2.

Odstup pátého Abdullaha Al Zubaira a šestého Alexandra Dorossinského (oba Can-Am) je už výraznější. Ovšem před čtyřmi zbývajícími závody je v banku stále ještě rovných 100 bodů. Druhá polovina sezony proto může být hodně dramatická a zajímavá.

V samostatném hodnocení maďarského národního šampionátu (TROB) je přihlášeno 25 speciálů, včetně čtyř českých dvojic.

Hvězdnou posádku tvoří Dirk von Zitzewitz a Ola Fløene. 50letý von Zitzewitz patří v cross-country rally již dlouhá léta k navigátorským hvězdám a na svém kontě má i dakarské vítězství z roku 2009 (po boku Giniela de Villierse). Příležitostně se ale na závodech objevuje za volantem SxS i za řídítky motocyklů.

Conrad Rautenbach, Merzouga Rally 2019
Conrad Rautenbach/Ola Fløene, Can-Am Maverick X3. Merzouga Rally 2019 © ASO/Aurelien Vialatte

O čtyři měsíce mladší Fløene postupně opouští scénu mistrovství světa v rally (WRC) a svou závodnickou budoucnost vidí právě v cross-country. Bývalý spolujezdec Andrease Mikkelsena, Madse Østberga a Pontuse Tidemanda vplouvá s Němcovou pomocí do nového prostředí velmi úspěšně. Na dubnové Merzouga Rally dovedl ke druhému místu v kategorii SxS Zimbabwana Conrada Rautenbacha, pilotujícího Maverick von Zitzewitzova týmu.

První soutěž od lednového Dakaru společně absolvují Olga Roučková s Danielem Zelenkou. Can-Am týmu Orion – Moto Racing Group dostal během jara nové tlumiče a doznal několika dalších úprav, jejichž funkčnost posádka v okolí Várpaloty a Veszprému prověří.

Ladislav Zavrtálek s Ivem Ševčíkem (Can-Am) startují v maďarském šampionátu pravidelně a po třech ze sedmi podniků jsou v kategorii SxS průběžně třetí. Sestavu českých účastníků zkompletují František Brutovský s Pavlem Šebákem (Can-Am) a František Macháček s Petrem Hauptmannem (Trexton).

Hungarian Baja 2019 odstartuje krátkou superspeciálkou v pátek 9. srpna. V sobotu a v neděli čekají na posádky další čtyři měřené úseky. Celkem pořadatelé připravili 589 kilometrů rychlostních zkoušek.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu