Hungarian Baja: Všichni uchazeči o titul i pětice Čechů

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Hungarian Baja  
/ Aktualizováno:

Tucet posádek s vozy nejprestižnější kategorie T1 zdobí startovní listinu Hungarian Baja 2019. A minimálně polovina z nich může reálně pomýšlet na umístění na stupních vítězů. Zajímavou podívanou slibuje nejen souboj o vítězství v soutěži, ale také o vedení v průběžném hodnocení světového poháru.

V Maďarsku se sezona Světového poháru FIA v cross-country bajách přehoupne do druhé poloviny. V jejím průběhu se o titul mohou poprat ještě čtyři jezdci.

Vladimir Vasiljev bodoval na všech čtyřech úvodních podnicích, ačkoliv jeho letošním maximem zůstávají dvě druhá místa (Rusko, Itálie). S navigátorem Konstantinem Žilcovem a Toyotou Hilux vlastního týmu VRT se v Maďarsku pokusí uhájit vedení ve světovém poháru, i když hlavními favority nejsou. Na předchozí Baje Aragón skončili jako obhájci loňského vítězství až pátí. V Maďarsku dosud nikdy nezvítězili, před rokem brali bronz.

Vladimir Vasiljev, Hungarian Baja 2018
Vladimir Vasiljev/Konstantin Žilcov, Toyota Hilux, G-Energy Team. Hungarian Baja 2018. © VRT

Na lepší aktuální formu mohou spoléhat Orlando Terranova a Ronnie Graue. S Mini JCW Rally z dílen německého X-raidu vyhráli Argentinci poměrně přesvědčivě předchozí dvě baji v Itálii a Španělsku a na Rusy ztrácejí pouhé čtyři body. Terranovův kurz sice mírně sráží relativně menší zkušenost s maďarskými tratěmi, nicméně také on se může pochlubit třetím místem z roku 2014.

Loňský vítěz světového poháru v cross-country rally Kuba Przygoński neprožívá úplně ideální sezonu a ve „velkém mistráku“ už přišel o šanci na obhajobu. Nicméně svou sbírku může o další trofej rozšířit díky bajám. Polák triumfoval v Dubaji a v Aragónu byl třetí. Díky tomu figuruje v tabulce poháru s osmnáctibodovým odstupem na třetí příčce. V Maďarsku vsadí na osvědčené Mini JCW Rally. S pomocí německého „mitfáry“ Tima Gottschalka se pokusí zkompletovat kolekci maďarských pohárů. Předloni byl třetí, loni druhý.

Kuba Przygoński, Hungarian Baja 2018
Kuba Przygoński/Tom Colsoul, Mini JCW Rally, Orlen Team/X-raid. Hungarian Baja 2018. © X-raid

Rovných dvacet bodů ztrácí na Vasiljeva průběžně čtvrtý Martin Prokop. 36letý Čech se letos zatím dvakrát prosadil na stupně vítězů (Dubaj, Itálie) a v červenci v Aragónu skončil těsně pod nimi. S Fordem Raptor RS Cross-Country týmu MP-Sports a navigátorem Janem Tománkem cílí na pódium i tentokrát, byť se tak vysoko v Maďarsku ještě nikdy neprosadili. Před dvanácti měsíci obsadili pátou příčku, o rok dříve byli při premiéře na této soutěži čtvrtí.

Jak chutná vítězství na Hungarian Baja, ví už od roku 2007 Miroslav Zapletal. Dřevohostický matador posbíral na soutěži i v dalších letech celou řadu úspěchů a o další bude usilovat společně se slovenským navigátorem Markem Sýkorou a Fordem F-150 Evo svého týmu Offroadsport.

Miroslav Zapletal, Hungarian Baja 2018
Miroslav Zapletal/Marek Sýkora, Ford F-150 Evo, Offroadsport. Hungarian Baja 2018. © Hungarian Baja Media

Petr Hozák s Reném Kilianem s Hummerem v barvách Rockstar Energy AVE Teamu se v Maďarsku pokusí utnout smolnou sérii odstoupení, která je postihla v Itálii i Španělsku.

Zdeněk Pořízek a Pavel Vaculík patří s dalším Fordem F-150 k pravidelným účastníkům maďarského šampionátu. S Fordem Ranger jsou přihlášeni také Tomáš Ouředníček a David Křípal.

Bernhard ten Brinke letos obnovil spolupráci s navigátorem Tomem Colsoulem. Při první soutěži v Kataru si připsali slibné páté místo, ale na žádném dalším podniku světového poháru v cross-country rally nebodovali. A do cíle nedojeli ani při nedávné Baje Aragón. Podobně jako Hozák s Kilianem i nizozemsko-belgická posádka věří, že počínaje Maďarskem dostane její sezona nový náboj.

Hungarian Baja 2019 odstartuje krátkou superspeciálkou v pátek 9. srpna. V sobotu a v neděli čekají na posádky další čtyři měřené úseky. Celkem pořadatelé připravili 589 kilometrů rychlostních zkoušek.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu