Abu Dhabi: Nabitá startovka slibuje velkou bitvu

Martin Prokop nebude mít obhajobu loňského triumfu na Abu Dhabi Desert Challenge vůbec jednoduchou. Seznam posádek, které se přihlásily na letošní ročník, budí respekt. Minimálně osm jezdců patří k horkým favoritům na umístění na stupních vítězů, další se pak mohou dostat do pozice černých koní.

K druhému podniku Světového poháru FIA v cross-country rally je v kategorii automobilů přihlášeno celkem 39 posádek.

Vítězství, které před rokem při Abu Dhabi Desert Challenge (ADDC) vybojoval společně s Davidem Pabiškou, bude Martin Prokop obhajovat s novým navigátorem. Stálého spolujezdce Jana Tománka stále limitují zdravotní problémy a David Křípal, jenž zaskočil při baje v Dubaji, není k dispozici, neboť se připravuje na dubnovou Morocco Desert Challenge. Premiéru po Prokopově boku tak ve Fordu F150 Evo týmu MP-Sports zažije Viktor Chytka.

Dvojnásobné zastoupení bude mít Česko díky Miroslavu Zapletalovi, který se svým Fordem a se slovenským spolujezdcem Markem Sýkorou absolvoval už úvodní podnik SP v Kataru. Po technických problémech obsadili desáté místo.

S Fordem, který pro něj Zapletal postavil a připravuje, se v Abu Dhabi představí také Kazach Andrej Čerednikov.

Domácí želízko v ohni

Khalid Al Qassimi pojede stejně jako při březnové Dubai International Baja (DIB) s francouzským navigátorem Xavierem Panserim a Peugeotem 3008 DKR od PH Sportu. V roce 2017 obsadil pilot týmu Abu Dhabi Racing v Dubaji druhé místo, aby se o dva týdny později radoval z premiérového triumfu na domácí soutěži. Druhý byl na DIB také letos…

Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Mini JCW Buggy, Orlen Team. Dubai International Baja 2019. © X-raid

Silná sestava X-raidu

Kuba Przygoński se pokusí smazat bodovou ztrátu, kterou nabral kvůli diskvalifikaci po závěrečné technické kontrole při Qatar Cross-Country Rally (QCCR). Jezdec Orlen Teamu podruhé usedne za volant Mini John Cooper Works Buggy, kterou počátkem dubna dovedl k premiérové výhře při Dubai International Baja.

S druhou buggy od X-raidu se představí Cyril Despres. Francouz na letošním Dakaru skončil pátý, těsně před Martinem Prokopem. Zatímco v Peru jej navigoval velezkušený Jean-Paul Cottret, v Emirátech si poprvé vyzkouší spolupráci s Danielem Oliverasem Carrerasem. Španěl je stejně jako Despres bývalý motocyklista. Na Dakaru 2019 dovedl Gerarda Farrése Güella (také bývalý motorkář) k druhému místu v kategorii SxS.

Despres vyhrál ADDC pětkrát v kategorii motocyklů a před rokem se na její start poprvé postavil s automobilem. S buggy Ford obsadil čtvrtou příčku.

Stéphane a Andrea Peterhanselovi absolvují první společný start s Mini JCW Rally a pod křídly X-raidu. Se starším Mini All4 Racing pojede Stephan Schott, jenž před rokem na ADDC obsadil pátou příčku.

Boj o cenné body

Z hlavních hvězd, které letos bojují o celkové vítězství ve světovém poháru, bude chybět pouze Nasser Al-Attiyah, jenž se ve stejném termínu zúčastní marocké Merzouga Rally. Absence leadera průběžného hodnocení SP se kromě Przygońského budou snažit využít také průběžně druhý Yazeed Al-Rajhi (Toyota) a zatím třetí Vladimir Vasiljev (BMW). Rus ADDC vyhrál v letech 2014 a 2015, loni byl třetí za Prokopem a Przygońskim.

Po nepříliš vydařené QCCR si bude chtít spravit chuť Nizozemec Bernhard ten Brinke s další Toyotou.

Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Qatar Cross-Country Rally 2019. © Toyota

Černí koně

Yasir Hamad Seaidan si při únorové QCCR a při své premiéře za volantem Mini dojel pro body za čtvrté místo. ADDC pojede s Nissanem Navara. Přesto bychom s jezdcem ze Saúdské Arábie měli počítat přinejmenším v boji o umístění kolem poloviny elitní desítky.

Světovou špičku bude chtít potrápit také jeho krajan Essa Al Dossary. Své kvality s Nissanem prokázal například vítězstvím ve dvou posledních ročnících saúdskoarabské Hail International Rally nebo při loňské Jordan Baja.

Zkušenosti z předchozích startů na ADDC má na svém kontě také ambiciózní Polák Aron Domżała (Toyota). V roce 2016 obsadil na soutěži druhé místo ve třídě T3.

Eugenio Amos / Sébastian Delaunay, Ford 2WD Buggy. Qatar Cross-Country Rally 2019. © QMMF/RallyZone

A zapomenout bychom neměli ani na Eugenia Amose, který se svou buggy Ford bojoval při QCCR o umístění v první pětce. O skvělý výsledek Itala připravily zdravotní problémy ve třetí etapě.

Pětietapová Abu Dhabi Desert Challenge 2019 oficiálně startuje na okruhu Yas Marina v sobotu 30. března. První pouštní etapa se jede o den později.

Exit mobile version