Dubai Baja 2019: Przygoński vybojoval první výhru pro Mini Buggy

Rubrika: Auto, Dubai International Baja, FIA SP baja  
/ Aktualizováno:

Výhru na Dubai International Baja 2019 slaví Kuba Przygoński a Timo Gottschalk. Polsko-německá dvojice přitom společně absolvovala teprve druhý závod. Vítěz loňského Světového poháru FIA v cross-country rally navíc úplně poprvé závodil s vozem Mini John Cooper Works Buggy a postaral se o premiérové vítězství tohoto speciálu.

Do druhé etapy vyrážel Kuba Przygoński ze druhé pozice s 48sekundovým mankem na vedoucího Khalida Al Qassimiho s Peugeotem. Rychlostní zkoušku, která měřila 205 kilometrů a opět provedla posádky pouští Al Qudra, zvládl jezdec Orlen Teamu za dvě hodiny a 32 minut. Jeho soupeř ze Spojených arabských emirátů byl v sobotu o minutu a 58 sekund pomalejší. Polák tak v celkovém hodnocení zvítězil s náskokem rovných 70 sekund a obhájil tak loňskou výhru na této soutěži.

„Z vítězství v Dubaji máme radost hlavně proto, že je první s Mini Buggy. Máme za sebou dobré závody a v poslední etapě také tvrdý boj,“ bilancuje Kuba Przygoński. „Dojeli jsme Al Qassimiho a pak jsme jeli s ním. Deset kilometrů před cílem jsme zapadli, což bylo hodně stresující. Věděli jsme, že pokud se vyhrabeme rychle, budeme mít stále šanci na výhru. V závěru jsme hodně riskovali, skákali jsme ze všech dun, ale auto vydrželo a my jsme zvítězili. Buggy Mini je dokonalá a s Timem se mi spolupracovalo dobře. Jsem rád, že se mi dubajskou baju podařilo vyhrát podruhé. Je to další dobré znamení.“

Speciál Mini John Cooper Works Buggy představil tým X-raid poprvé v listopadu 2017 v Paříži. Od té doby absolvoval buginy Mini Rally Dakar 2018 a 2019 a loni se představily také na Rallye du Maroc. Dosud nejlepším výsledkem německého speciálu bylo třetí místo, které s ním právě v Maroku vybojoval Cyril Despres.

Khalid Al Qassimi, Dubai International Baja 2019
Khalid Al Qassimi / Xavier Panseri, Peugeot 3008 DKR, Abu Dhabi Racing. Dubai International Baja 2019. © ATCUAE Media

Khalid Al Qassimi, jehož navigoval zkušený Francouz Xavier Panseri, se musí stejně jako v roce 2017 spokojit s druhým místem.

„Tohle byla poměrně vyčerpávající etapa a Przygoński do toho šel opravdu naplno, aby se před nás dostal. Proto jsme museli držet dobré tempo,“ popisuje Khalid Al Qassimi. „Vždycky je těžké jet jako první a vyjíždět stopy ostatním, zatímco sami nemáte čeho se držet.“

Češi v Dubaji poprvé na pódiu

Sestavu na stupních vítězů zkompletovala pro soutěž nově zformovaná česká posádka Martin Prokop, David Křípal. Jejich Ford byl třetí v obou etapách a třetí příčka patří reprezentantům týmu MP-Sports i v konečném pořadí.

„Nakonec jsme udrželi třetí místo, i když jsme chtěli trošku bojovat,“ připouští Martin Prokop. „Ale ráno jsme neměli dobrý rytmus, dvakrát jsme se museli otáčet, lehce jsme zapadli a ztratili jsme hodně času. Když nás dojel Vasiljev, věděli jsme, že máme problém, že se musíme bát i o třetí místo. Proto jsme posledních 150 kilometrů do cíle jeli úplně naplno. S Vasiljevem jsme se předjížděli, byl to boj úplně na krev. Občas jsme se málem trefili. Jsme šťastní za třetí místo. Shrek fungoval parádně, mitfára David taky.“

Martin Prokop, Dubai International Baja 2019
Plnou parou vpřed aneb "dunobití" v dubajské poušti Al-Qudra. © MP-Sports

Důležité body do SP

O umístění na stupních vítězů bojovali ze všech sil také Vladimir Vasiljev s Konstantinem Žilcovem, kteří před rokem v Dubaji obsadili druhou příčku. Letos skončili celkově čtvrtí, přesto mohou být alespoň částečně spokojení.

„Dokázali jsme dojet Martina a pak jsme hráli na honěnou. Vzájemně jsme se předjížděli a tlačili jeden na druhého. Měli jsme menší problém s pravým předním kolem, ale nejednalo se o nic vážného,“ říká Vladimir Vasiljev.

Se svou Toyotou Hilux vyhráli Rusové druhou etapu, když dnes druhého Przygońského porazili o více než dvě a půl minuty. Díky bodům z Dubaje a dalším za druhé místo na úvodním podniku sezony v Rusku se navíc posunuli do čela průběžného hodnocení Světového poháru FIA v cross-country bajách 2019.

Slušný vstup do světového poháru má za sebou také Benediktas Vanagas (Toyota). Přestože stejně jako v Rusku startoval i v Dubaji poprvé, i tentokrát se prosadil mezi pětici nejlepších.

Miroslav Zapletal, Dubai International Baja 2019
Miroslav Zapletal / Marek Sýkora, Ford F-150 Evo, OffroadSport. Dubai International Baja 2019. © OffroadSport.cz

Po smůle v Rusku i v Kataru, který před necelými dvěma týdny hostil úvodní podnik SP v cross-country rally, prožili konečně soutěž bez zásadnějších problémů Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou. Česko-slovenská posádka týmu OffroadSport získala body za šesté místo celkově.

Smolař a skokan dne

Štěstí ve druhé etapě opustilo Fernanda Álvareze Castellana (VW Amarok), kterému po první etapě patřila sedmá pozice. Dnes však Španěl ztratil více než půl hodiny a v konečném hodnocení soutěže klesl až do druhé desítky.

Opačným směrem celkovým pořadím putoval v sobotu Martin Kaczmarski (Toyota). Polák se na scénu cross-country rally vrátil po téměř dvouleté přestávce a po první etapě dubajské baji byl čtrnáctý. Dnes se však blýsknul pátým časem a poskočil na osmou příčku absolutní klasifikace.

Body za vítězství v kategorii T2 si z Dubaje odvážejí Rusové Alexandr Baraněnko a Alexandr Gorkov (Toyota Land Cruiser). Ve skupině T3 (side-by-side) zvítězil Katařan Adel Abdulla s francouzským spolujezdcem Jeanem Michelem Polatem (Can-Am).

Po svižném úvodu bude mít Světový pohár v cross-country bajách nyní více než tříměsíční přestávku. Třetím podnikem sezony bude Italian Baja, která se pojede ve dnech 20. až 23. června.

Výsledky Dubai International Baja 2019:

1. Przygoński / Gottschalk Mini JCW Buggy 5:15:10
2. Al Qassimi / Panseri Peugeot 3008 DKR +1:10
3. Prokop / Křípal Ford F-150 Evo +3:12
4. Vasiljev / Žilcov Toyota Hilux +5:42
5. Vanagas / Boba Toyota Hilux +11:46
6. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +24:06
7. Novikov / Novikov G-Force Bars +30:11
8. Kaczmarski / Suominen Toyota Hilux +34:21
[foogallery id="4064"]

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu