Abu Dhabi: Etapa pro Przygońského, Peterhansel zvyšuje náskok

Kuba Przygoński s buggy Mini vyhrál třetí etapu Abu Dhabi Desert Challenge 2019 a v průběžném hodnocení kategorie automobilů se přiblížil pódiovým příčkám. Stéphane Peterhasel byl na nejdelší rychlostní zkoušce celé soutěže druhý nejrychlejší. Díky tomu Francouz téměř zdvojnásobil svůj náskok na čele.

Kuba Przygoński s Timem Gottschalkem dohánějí menší ztrátu z úvodní etapy, kdy je do cíle musel na laně dotáhnout Martin Prokop. Úterní rychlostní zkoušku dlouhou 298 kilometrů zvládla polsko-německá posádka za tři hodiny a 48 minut. Obhájce loňského vítězství ve světovém poháru v cross-country rally tak byl o dvě minuty a devatenáct sekund rychlejší než Peterhansel s Mini JCW Rally.

„V prostřední části rychlostní zkoušky jsme se sjeli do tříčlenné skupiny. Chvíli jsme jeli za Qassimim a pokusili jsme se ho předjet, ale jel skvěle a my jsme ho předstihnout nedokázali,“ popsal Kuba Przygoński, jemuž i jízda v této skupině pomohla k vítězství v etapě.

Stéphane Peterhansel / Andrea Peterhansel, Mini JCW Rally, X-raid. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © X-raid

Peterhansel, kterého na soutěži naviguje manželka Andrea, se včera ujal vedení a dnes si jej upevnil. Průběžně druhého Bernharda ten Brinkeho s Toyotou porazil o minutu a 57 sekund a v celkovém součtu tak má před Nizozemcem k dobru už téměř čtyři a půl minuty.

„Začali jsme velice rychle, dojeli jsme Yazeeda [Al-Rajhiho] a viděli jsme, že má problém. Pak jsme dostihli Jakuba [Przygońského]. Bohužel jen o chvíli později nám na rychlém rovném úseku explodovala levá přední pneumatika. Vyměnili jsme ji, ale po deseti kilometrech jsme měli další defekt,“ popisoval Bernhard ten Brinke.

Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing SA / Overdrive Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © ATCUAE/RallyZone

Silná smečka pronásledovatelů

Ten Brinke navíc nemůže pomýšlet jen na útok dopředu, ale musí si také hlídat záda. Ve výsledcích etapy se mezi něj a druhého Peterhansela vklínil ještě Khalid Al Qassimi s Peugeotem. Domácí pilot zůstává po dnešku průběžně třetí, ovšem od Ten Brinkeho jej dělí už pouze třináct sekund.

„Dnešní rychlostní zkouška byla pěkná a bylo příjemné jet jako první,“ pochvaloval si Khalid Al Qassimi. „Udrželi jsme se ve formě a nikdo nás nedokázal předjet. Byl to příjemný den se spoustou měkkého písku.“

Zezadu se přibližuje také čtvrtý Przygoński, jehož ztráta na třetí pozici je méně než dvouminutová.

Khalid Al Qassimi / Xavier Panseri, Peugeot 3008 DKR, Abu Dhabi Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © ATCUAE/RallyZone

Martin Prokop s Viktorem Chytkou si připsali pátý čas dne (+ 6:00 min) a na páté příčce zůstává posádka Fordu týmu MP-Sports i celkově.

„Včera jsme měli příležitost jít do vedení, ale nevyužili jsme jí. Dnešní etapu jsme projeli v pohodě, ale nevymysleli jsme nic extra. Jeli jsme jenom standardně,“ připustil Martin Prokop. „Neprojelo kolem nás žádné auto, proto jsme neměli žádnou referenci. Nevěděli jsme, že nejedeme moc rychle. V cíli jsem byl smutný, protože čas nebyl dobrý. Je strašně těžké odhadnout, jestli jedeme rychle, nebo pomalu. V autě to cítit není. Nejdelší erzeta se nám nepodařila, ale dnes to bylo spíš takové na oddechnutí, technicky náročné to nebylo. Myslím si, že zítra a pozítří pořadatelé zase něco vytáhnou. Snad ještě dostaneme šanci něco s výsledkem udělat.“

Navzdory mírnému zklamání, které z něj bylo po etapě cítit, zůstává Prokop stále mezi uchazeči o nejvyšší příčky. Od vedoucího Peterhansela dělí českého závodníka jen čtvrt hodiny a v dalších dvou dnech na posádky čeká ještě 500 kilometrů rychlostních zkoušek.

Martin Prokop / Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © MP-Sports

Velký závod i ve druhé polovině elitní desítky

Střídavě horší a lepší dny zatím při letošní ADDC prožívá Vladimir Vasiljev. Po nevydařené úvodní etapě se Rus se svým BMW včera posunul na šestou pozici, ale dnes o ni přišel na úkor Poláka Arona Domżały (Toyota).

„Dnes to pro nás nezačalo dobře. Yazeed [Al-Rajhi] vypadl kousek po startu, takže jsme z aut jeli jako první a projížděli jsme stopu, což nikdy není snadné. Pak jsme zapadli do hluboké prolákliny. Cyril [Despres] nám pomohl a vytáhl nás, za což jsem mu velice vděčný. Nebýt jich, byli bychom tam ještě teď,“ děkoval Vladimir Vasiljev.

Ani Aron Domżała však neprožil právě bezproblémový den: „Dvakrát jsme uvízli, podruhé v hnusné díře, ve které jsme poničili levou přední část auta. Ale počasí dnes bylo o hodně lepší a my jsme rádi, že jsme v cíli.“

Také ve třetí etapě pokračoval napínavý duel o osmé místo absolutně a hlavně o první příčku ve třídě T3 (SxS). Casey Currie byl o 61 sekund rychlejší než Reinaldo Varela (oba Can-Am) a celkově má před Brazilcem k dobru minutu a deset sekund.

„Varela do toho šel opravdu zostra a my jsme se drželi za ním. Nechali jsme ho jet vpředu a hráli to na jistotu. Jeli jsme naplno, neudělali jsme žádnou chybu a před koncem jsme se do toho mohli opřít ještě o něco víc a předjet ho,“ popsal Casey Currie další dějství dramatu, jehož hlavními hrdiny jsou kolegové z továrního týmu Can-Am.

Po protrápeném pondělku klesl Cyril Despres (Mini JCW Buggy) z první na desátou pozici, na které zůstává s výraznou ztrátou i nadále. Šestý čas ve třetí etapě (+19 min) Francouzi nijak zvlášť nepomohl.

„Dnes to bylo o poznání jednodušší než včera, kdy jsme ohnuli hever, tekl nám olej a porouchalo se řízení,“ vrátil se k událostem předchozí etapy Cyril Despres. „První půlka dnešní rychlostní zkoušky byla hodně rychlá se spoustou dlouhých sjezdů z dun. Bylo to skvělé a s autem jsme neměli žádné problémy.“

Miroslav Zapletal/Marek Sýkora, Ford F-150 Evo, Offroadsport. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © Offroadsport.cz

Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou (Ford) nedokončili druhou etapu kvůli technickým problémům, ale s penalizací v závodě pokračují. V úterý byla posádka týmu Offroadsport jedenáctá (+ 37 min).

Ve středu 3. dubna pokračuje Abu Dhabi Desert Challenge 2019 předposlední etapou, jejíž rychlostní zkouška měří 286 kilometrů.

Průběžné pořadí Abu Dhabi Desert Challenge 2019

Automobily po 3. etapě

1. Peterhansel / Peterhansel Mini JCW Rally 11:07:29
2. Ten Brinke / Colsoul Toyota Hilux +4:23
3. Al Qassimi / Panseri Peugeot 3008 DKR +4:36
4. Przygoński / Gottschalk Mini JCW Buggy +6:28
5. Prokop / Chytka Ford F-150 Evo +15:00
6. Domżała / Marton Toyota Hilux +39:26
7. Vasiljev / Žilcov BMW X3 +46:37
8. Currie / Lichtleuchter Can-Am Maverick X3 +1:12:21
9. Varela / Gugelmin Can-Am Maverick X3 +1:31:31
10. Despres / Oliveras Mini JCW Buggy +3:45:48
19. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +121:30:10
Exit mobile version