Kazachstán: Zapletal zabodoval, Al-Attiyah 40 minut opravoval

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Rally Kazakhstan  
/ Aktualizováno:

Předposlední etapa Rally Kazakhstan 2019 přinesla velké drama. Přestože se jednalo o třetí nejkratší speciálku celé soutěže, velké časové rozestupy mezi předními posádkami důkladně zamíchaly pořadím. Z problémů soupeřů a vlastních dobrých výkonů v pátek nejvíce vytěžili Stéphane Peterhansel a Miroslav Zapletal.

Součástí okružní etapy se startem a cílem v Aktau byla rychlostní zkouška dlouhá 290 kilometrů. Z druhého etapového vítězství v řadě se radovali Yazeed Al-Rajhi s Dirkem von Zitzewitzem. S Toyotou Hilux týmu Overdrive Racing potřebovali na zdolání speciálky bez dvou minut tři hodiny. Po havárii ve třetí etapě a následné penalizaci za porušení sportovních pravidel Al-Rajhi vypadl z boje o medailové příčky, přesto si dnes opět polepšil a je už osmý.

Yazeed Al-Rajhi, Rally Kazakhstan 2019
Yazeed Al-Rajhi/Dirk von Zitzewitz, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Rally Kazakhstan 2019. © Rally Kazakhstan Media

Jinak jsou na tom Stéphane a Andrea Peterhanselovi (Mini JCW Buggy). Francouzsko-německý manželský pár dokončil páteční etapu se ztrátou čtyř minut a 21 sekund na druhém místě. Ze čtvrté na druhou pozici poskočili Peterhanselovi i v průběžné klasifikaci, když profitovali z odstoupení Nizozemce ten Brinkeho (Toyota) a ztráty Poláka Przygońského (Mini).

„Včera jsme byli čtvrtí a dnes nastala zvláštní situace, kdy tři jezdce, kteří byli před námi, potkaly technické problémy. Nasser ztratil třicet minut a další ještě víc. Teď jsme druzí, což je lepší, než jsme čekali. Zítra se pokusíme dostat Nassera pod tlak a uvidíme, co se stane. Tohle je motorsport, proto můžeme říct, že šanci máme,“ věří Stéphane Peterhansel.

Kuba Przygoński s Timem Gottschalkem spadli do jámy ve druhé polovině speciálky a s poškozeným Mini JCW Rally strávili na trati speciálky o hodinu více než Al-Rajhi. Celkově tak klesli ze druhého místa na třetí s více než půlhodinovým odstupem od druhého Peterhansela.

„Timo nepřečetl jednu poznámku v roadbooku a čelně jsme spadli do obrovské díry. Byla to rána, jako bychom vrazili do zdi. My jsme naštěstí v pořádku, ale auto hodně utrpělo. Musíme držet palce hochům od X-raidu, aby se jim podařilo vůz připravit na poslední etapu,“ řekl Kuba Przygoński. „Byl to smolný den, ale bojovali jsme o sekundy s ten Brinkem a v takových situacích se podobné věci občas stávají.“

Bernhard ten Brinke, Rally Kazakhstan 2019
Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Rally Kazakhstan 2019. © Toyota

Ani v Kazachstánu se Bernhard ten Brinke a Tom Colsoul nedočkají kýženého výsledku. O třetí místo celkově přišli kvůli technickým problémům tovární Toyoty.

„Tohle byl špatný den. Kvůli zlomené hnací hřídeli jsme uvízli v dunách a po dalších padesáti kilometrech se nám zasekla převodovka. Na palubní desce nám svítili snad všechny výstrahy, proto jsme se rozhodli zastavit, abychom nezničili auto,“ popsal Bernhard ten Brinke„Závod nicméně dokončíme.“

Krušné chvilky dnes prožili i ten Brinkeovi týmoví kolegové. Nassera Al-Attiyaha a Mathieu Baumela zastavily už na pětatřicátém kilometru problémy s jedním ze senzorů. Bylo potřeba přenastavit software vozu tak, aby údaje čidla ignoroval. Operace trvala přibližně 40 minut.

„V závěru speciálky jsme doslova letěli,“ přiznal Nasser Al-Attiyah, jehož navigátor v cíli připustil, že měl tentokrát ve voze chvílemi strach. „Bohužel jsme ztratili v úvodní části. Tyto vozy jsou tak sofistikované, že vás někdy může malý problém zdržet mnohem déle, než byste si přáli.“

Do cíle dorazil Al-Attiyah jako čtvrtý s více než 33minutovou ztrátou. Přesto uhájil vedení v soutěži. Před závěrečnou krátkou etapou má před Peterhanselem k dobru pět minut a 38 sekund.

„Ještě se může stát cokoliv. Ale stále vedeme a budeme doufat, že se nám zítra vyhnou problémy. Mít Stéphana Peterhansela za sebou je o hodně lepší, než kdyby byl před námi. Přesto budeme bedlivě sledovat, jak si bude počínat,“ upozornil Al-Attiyah.

Nasser Al-Attiyah, Rally Kazakhstan 2019
Nasser Al-Attiyah, Toyota Hilux, Nasser Al-Attiyah Team. Rally Kazakhstan 2019. © Red Bull Content Pool

Zřejmě nejlepší den v dosavadním průběhu letošní sezony Světového poháru FIA v cross-country rally prožili Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou. Česko-slovenská posádka byla s Hummerem týmu Offroadsport třetí nejrychlejší (+24:30 min) a posunula se na čtvrtou příčku celkově. Navíc zvýšila svůj náskok před Rusy Denisem Krotovem a Dmitrijem Cyrem (Mini), které dnes porazila o 11 a tři čtvrtě minuty.

V sobotu vyvrcholí Rally Kazakhstan závěrečnou šestou etapou, jejíž speciálka měří 149 kilometrů a je nejkratší z celé soutěže.

Rally Kazakhstan 2019
Průběžné pořadí po 5. etapě
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 16:41:02
2. Peterhansel / Peterhansel Mini JCW Buggy +5:38
3. Przygoński / Colsoul Mini JCW Rally +36:45
4. Zapletal / Sýkora Hummer H3 Evo +1:21:52
5. Krotov / Cyro Mini JCW Rally +1:39:07
6. Čerednikov / Falkov Ford F-150 Evo +3:04:27
7. Sotnikov / Achmadějev / Achmetzjanov Kamaz 43509 +3:24:30
8. Al-Rajhi / von Zitzewitz Toyota Hilux +4:46:53
9. Varela / Gugelmin Can-Am Maverick X3 +5:47:31
10. Pena Campo / Tornabell Polaris RZR 1000 +7:18:31

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu