Silk Way: Předposlední etapa měnila pořadí na medailových pozicích

Rubrika: Auto, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Předposlední den devátého ročníku Silk Way Rally nebyl šťastný pro dva ambiciózní Francouze. Jérôme Pelichet už podruhé během soutěže přišel o druhou příčku. Ještě hůř skončila stíhací jízda Mathieua Serradoriho.

Devátá etapa zavedla účastníky Silk Way Rally 2019 z Che-lan-šanu do Ťia-jü-kuanu. Celkem měřila 501 kilometrů, z nichž se 290 jelo v rámci rychlostní zkoušky. Znovu se závodilo v dunách pouště Gobi i na rychlejším tvrdším povrchu.

Jediný závodní den a 255 měřených kilometrů dělí Nassera Al-Attiyaha a Mathieua Baumela (Toyota) od premiérového vítězství na Silk Way Rally. Katarsko-francouzská dvojice vyhrála osmou etapu v řadě a před svými soupeři má k dobru více než 70 minut.

„Dnes to byla velice náročná etapa. Absolvoval jsem spoustu Dakarů, ale nikdy jsem se nesetkal s takhle vyčerpávající speciálkou,“ přiznal v cíli očividně zmožený Nasser Al-Attiyah. „Bylo to stejně zajímavé jako včera, ale už tak unavené tělo dnes dostalo skutečně zabrat.“

Nasser Al-Attiyah, Silk Way Rally 2019
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Nasser Al-Attiyah Team. Silk Way Rally 2019. © Red Bull Content Pool

O dramata není nouze ani v závěru závodu. Jérôme Pelichet a Pascal Larroque (Optimus) do soutěže vstoupili druhým časem v úvodní etapě a o den později klesli za Liu Kuna na třetí příčku. Po Číňanových problémech se včera vrátili na druhé místo, ale opět na něm nevydrželi dlouho.

Francouzi v pondělí prohráli o půl hodiny s Han Weiem. Druhý čas dne vynesl pilota buginy Geely za vedoucího Al-Attiyaha. Třetí Pelichet ztrácí před závěrečnou etapou na čínského rivala 29 minut a o umístění na stupních vítězů bude muset ještě zabojovat s Han Weiovým krajanem Sun Pingem (SMG).

Mathieu Serradori, Silk Way Rally 2019
Mathieu Serradori/Fabian Lurquin, Century CR6, SRT Team. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Ovšem i takovou pozici může Pelichetovi závidět Mathieu Serradori. Jeden z černých koní závodu měl ve čtvrté etapě problémy s akcelerátorem a vypadl z první desítky. V dalších dnech útočil, pravidelně dojížděl mezi nejlepšími a po včerejšku vystoupal až na šestou příčku. I dnes bojoval o první trojku, avšak uražené kolo 50 kilometrů před cílem znamená konec nadějí na solidní umístění.

I dnes naopak pokračovala velká stíhací jízda Erika van Loona a Sébastiena Delaunaye. Nizozemsko-francouzská dvojice klesla na chvost pole kvůli čtyřhodinové ztrátě ve druhé etapě. Následně ale patřila k nejrychlejším, dnes byla třetí a postoupila do první desítky.

Erik van Loon, Silk Way Rally 2019
Erik van Loon/Sébastien Delaunay, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Silk Way Rally 2019. © Van Loon Racing

Stávkující technika během soutěže přibrzdila i Denis Krotov a také on se teď pokouší o závěrečný nápor. Čtvrtý čas v předposlední etapě posunul ruského pilota Mini na šestou pozici. Od pátého Zhang Minga (SMG) jej dělí tři minuty a 23 sekund.

V úterý 16. července dorazí účastníci Silk Way Rally 2019 do cíle v čínském Tun-chuangu. Ještě před tím však budou muset cestou z Ťia-jü-kuanu zdolat rychlostní zkoušku dlouhou 255 kilometrů. Po techničtějším úvodu v horách bude následovat rychlejší závěrečná polovina.

Silk Way Rally 2019
AUTOMOBILY
Průběžné pořadí po 9. etapě
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 21:57:59
2. Han / Min Geely SMG Buggy +1:10:46
3. Pelichet / Larroque Optimus +1:39:43
4. Sun / Ma Hanwei Motor. SMG Buggy +1:44:27
5. Zhang / Qin Hanwei Motor. SMG Buggy +2:34:38
6. Krotov / Cyro Mini JCW Rally +2:38:01

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu