Silk Way: Al-Attiyah se dočkal. A psal historii

Rubrika: Auto, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Konečně. Už tak úctyhodnou sbírku cenných sportovních trofejí Nassera Al-Attiyaha obohatila v úterý 16. července 2019 soška bílého tygra určená pro vítěze Silk Way Rally. S navigátorem Mathieuem Baumelem devátý ročník soutěže v kategorii automobilů naprosto opanovali.

Navzdory respektu ke všem účastníkům je potřeba přiznat, že po odstoupení Yazeeda Al-Rajhiho s další Toyotou neměli Al-Attiyah a Baumel rovnocenné soupeře. Přesto potvrdili své současné mimořádné postavení ve světě cross-country rally. Ještě nikdy v historii této sportovní disciplíny se nestalo, aby některý ze závodníků vyhrál na mezinárodní soutěži srovnatelného významu všechny etapy.

Se svou Toyotou excelovala katarsko-francouzská dvojice na blátivých a technických cestách v lesích sibiřské tajgy, na velice rychlých tratích v mongolských stepích i v píscích čínské části pouště Gobi. Díky tomu dorazila do cíle v Tun-chuangu s náskokem jedné hodiny a 25 minut před nejbližšími ze svých pronásledovatelů.

Nasser Al-Attiyah, Silk Way Rally 2019
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Nasser Al-Attiyah Team. Silk Way Rally 2019. © Red Bull Content Pool

„Dvakrát jsem byl na Silk Way Rally druhý, proto jsem neuvěřitelně šťastný, že jsem ji konečně vyhrál,“ radoval se Nasser Al-Attiyah. „Bylo to pro mě důležité, protože se jedná o velký a krásný závod. Projeli jsme třemi odlišnými zeměmi s naprosto rozdílnými etapami a krajinou. Nikdy nezapomenu na první rychlostní zkoušku v Číně. Myslím, že byla jednou z nejtěžších za celou mou kariéru. Vítězství ve všech etapách je jednoduše třešinkou na dortu. Letos jsme zvítězili posedmé v řadě. To je samozřejmě výsledek práce celého týmu a mého navigátora Mathieua, bez něhož by nic z toho nebylo možné.“

„Zásadní ingrediencí úspěchu, na niž často zapomínáme, je fakt, že Nasser je sice nejrychlejším z jezdců, kteří tu jsou, ale zároveň jede v absolutní harmonii se svým vozem,“ připomněl manažer týmu Overdrive Racing Jean-Marc Fortin.

Al-Attiyah a Baumel letos ještě neokusili hořkost porážky. A to jak v cross-country rally, tak v klasických automobilových soutěžích. Nejcennější trofej si odvezli z lednového Dakaru, jezdcovi domácí Qatar Cross-Country Rally i z Rally Kazakhstan. Na marocké Merzouga Rally přetavili ve zlato svůj premiérový start v kategorii SxS. Výčet úspěchů doplňují dva triumfy na soutěžích blízkovýchodního šampionátu v rally (MERC).

Nasser Al-Attiyah, Silk Way Rally 2019
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Nasser Al-Attiyah Team. Silk Way Rally 2019. © Red Bull Content Pool

Před závěrečnou etapou z Ťia-jü-kuanu do Tun-chuangu zůstával otevřený souboj o další medailové pozice. Han Wei a Liao Min s buggy Geely sice ztratili na Al-Attiyaha čtrnáct minut a byli na 255kilometrové speciálce až desátí, ale i to čínské posádce stačilo k pojištění druhého místa absolutně. Han Wei tak na SWR o příčku vylepšil své dosavadní maximum z roku 2017.

„Od začátku jsme měli problémy s vozem kvůli písku, který se dostal do válce při předchozí rally. Proto jsme po celou soutěž museli neustále dolívat olej a nevěděli jsme, jestli vůbec dokážeme dojet až do cíle,“ prozradil Han Wei.

Jérôme Pelichet a Pascal Larroque (Optimus) vstupovali do posledního dne s náskokem čtyř minut a 44 sekund před průběžně čtvrtým Sun Pingem (SMG). Se soutěží se Francouzi rozloučili třetím časem, Číňanovi „nadělili“ dalších šest minut a uhájili poslední ze stupňů vítězů.

Jérôme Pelichet, Silk Way Rally 2019
Jérôme Pelichet, Optimus, Raid Lynx. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

„Před startem závodu jsem věděl, že je tu několik aut, která jsou rychlejší než my. Proto jsem doufal v umístění v první pětce. Ale třetí místo? Na to bych si nikdy nevsadil,“ tvrdil v cíli Jérôme Pelichet. „Po včerejších problémech jsme dnes přepnuli do útočného módu. Udělal jsem chybu, když jsem nepožádal o posunutí vpřed ve startovním pořadí. Vyráželi jsme tudíž jako patnáctí a já jsem se obával jistého taktizování ze strany bugin týmu Shanxi Yunxiang. Proto jsem jel naplno, abych si třetím časem pojistil třetí místo celkově. Tohle je jeden z největších zážitků mé kariéry. Klidně bych teď v poušti Gobi závodil ještě další dva dny!“

Denis Krotov se dnes pokusil smazat tříminutový odstup od pátého Zhang Minga (SMG), ale svou snahu přehnal. Rus utrhl kolo svého Mini, ztratil přes 80 minut a klesl na osmé místo.

Erik van Loon, Silk Way Rally 2019
Erik van Loon/Sébastien Delaunay, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Podobně jako Krotova přibrzdily v prvním týdnu soutěže technické problémy také Erika van Loona. Pak ale Nizozemec s Toyotou a francouzským spolujezdcem Sébastienem Delaunayem zářili. Pravidelně dojížděli mezi nejlepšími, druzí byli i dnes a z úplného chvostu startovního pole dokázali vystoupat až do první desítky.

Silk Way Rally 2019 se jela jako kandidátský podnik Světového poháru FIA v cross-country rally. Skvěle organizovaná soutěž se zajímavými a pestrými tratěmi by mohla být jednou z ozdob letos poněkud skomírající série. A zařazení do kalendáře SP by bylo přínosné i pro samotný podnik. Přítomnost dalších předních jezdců by mohla jubilejní desátý ročník proměnit v mimořádnou sportovní událost.

Silk Way Rally 2019
AUTOMOBILY
Konečné výsledky
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 24:25:29
2. Han / Min Geely SMG Buggy +1:25:04
3. Pelichet / Larroque Optimus +1:43:39
4. Sun / Ma Hanwei Motor. SMG Buggy +1:54:19
5. Zhang / Qin Hanwei Motor. SMG Buggy +2:42:59
6. Zi / Xing Hanwei Motor. SMG Buggy +3:33:04
7. Chen / Wang LXTX +3:49:00
8. Krotov / Cyro Mini JCW Rally +3:58:04
9. Bergounhe / Brucy MCM Original +3:58:58
10. Van Loon / Delaunay Toyota Hilux +4:35:57

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu