Sunderland prvním motocyklistou mezi vítězi Silk Way Rally

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Sam Sunderland se stal vítězem prvního ročníku Silk Way Rally, který byl vypsán také pro motocyklisty a čtyřkolkáře. Mezi šesti nejlepšími má své zastoupení každý z pěti továrních týmů, které se soutěže zúčastnily.

Silk Way Rally se v roce 2019 otevřela motocyklistům a rovnou se jela jako druhý podnik Mistrovství světa FIM v cross-country rally. Díky tomu se na startu sešla velmi silná konkurence. Z největších hvězd chyběli pouze Ricky Brabec a po zranění rehabilitující trojice Matthias Walkner, Toby Price, Pablo Quintanilla.

Přestože ruské, mongolské a čínské tratě byly novinkou pro jezdce všech továrních týmů, KTM a Sam Sunderland potvrdili roli mírných favoritů. Rozhodla maratonská etapa. Brit byl nejrychlejší v obou jejích částech, když vůbec poprvé v kariéře dokázal vyhrát speciálku, do níž startoval jako první. Celkem si připsal tři dílčí úspěchy a do cíle v čínském Tun-chuangu dorazil s 20minutovým náskokem. Díky bohatému bodovému přídělu si výrazně upevnil vedení v průběžném hodnocení MS.

„Vyhrát tady v Číně je vážně cool. Bylo to obrovské dobrodružství, na které budeme dlouho vzpomínat. To je jisté. Jet tak různorodou krajinou byla úžasná zkušenost. To je jedna z věcí, které mám na našem sportu opravdu nejraději. Gratuluji organizátorům, kteří tohle všechno dali dohromady. Odvedli skvělou práci,“ pochválil Sam Sunderland. „Byl to těžký závod. Na začátku jsem se cítil velice dobře a dokázal jsem si vybudovat solidní náskok. V prostřední části to nebylo ideální, ale zvládl jsem to a udržel dobré tempo až do konce. Hlavně poslední tři dny v Číně byly drsné. Těším se, že si teď trochu odpočinu.“

Sam Sunderland, Silk Way Rally 2019
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, KTM Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © Red Bull Content Pool

Svůj vlastní stín překročil v posledních dvou etapách Andrew Short. Včera si bývalý motokrosař připsal první etapové vítězství na soutěži MS a poskočil z pátého na druhé místo. Ovšem před třetím Adrienem Van Beverenem a čtvrtým Kevinem Benavidesem měl jezdec Husqvarny k dobru jen 51 sekund, resp. tři minuty a 17 sekund. V poslední speciálce navíc otevíral trať, což je v cross-country rally vždy nevýhoda.

Jenže Američan obstál na výbornou. Za dnes nejrychlejším Benavidesem zaostal o dvě minuty a dvě sekundy, s druhým Van Beverenem prohrál o pouhých 12 sekund a díky tomu si z Číny odváží stříbro.

Andrew Short, Silk Way Rally 2019
Andrew Short, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © Husqvarna

„Rally pro mě nezačala úplně nejlépe. Chvíli mi trvalo, než jsem si v Rusku zvykl na rychlou jízdu mezi stromy, kamením a kalužemi. Ale postupně jsem se zlepšoval a výsledek překonal má očekávání,“ přiznal Andrew Short. „Během soutěže jsem zažil spoustu skvělých věcí. Poprvé jsem vyhrál etapu a dnes jsem tudíž také prvně otevíral trať. Podmínky byly ideální. Myslím, že jsem měl štěstí, protože závěrečná speciálka byla velmi rychlá a trať poměrně jasná. Navigačně to nebylo nijak zásadně složité. Bylo tam jen pár zrádných úseků. Dobrá zkušenost, protože do budoucna vím, že mohu jet první a bude to OK.“

Adrien Van Beveren se v Rusku a Mongolsku neprezentoval právě oslnivými etapovými výsledky, ale důvodem byla i absence šestého rychlostního stupně u jeho Yamahy. Šestistupňovou převodovku dostane tým k dispozici v září. Francouzovou doménou se staly terény pouště Gobi. Ve všech třech etapách na čínském území se prosadil mezi tři nejlepší a odměnou mu bylo třetí místo absolutně.

Kevin Benavides, Silk Way Rally 2019
Kevin Benavides, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Silk Way Rally 2019. © HRC

„S Andrewem a Kevinem jsme svedli velký souboj. Vedl jsem, ale několik kilometrů před cílem jsem nechal dvě nebo tři minuty v řečišti, když jsem nemohl najít správnou cestu ven. Ztratil jsem všechno, co jsem do té doby najel,“ přiznal Adrien Van Beveren. „Jsem zklamaný, protože jsem celou etapu jel naprosto na limitu. Chyby v závěru lituji. Smazat sekundy je tak těžké, zatímco minuty ztratíte tak snadno. Ale tak to je. Každopádně jsem rád, že jsem na takhle pěkném závodě na stupních vítězů!“

Kevin Benavides posbíral o jedno etapové vítězství víc než Sunderland, přesto zůstal celkově těsně pod stupni vítězů. Argentinec vedl od úvodního do třetího dne, pak ale absolvoval většinu nejdelší rychlostní zkoušky soutěže s uvolněnou brzdou a na trati prohospodařil osmnáct a půl minuty. Nepomohlo mu ani bloudění o dva dny později.

Adrien van Beveren, Silk Way Rally 2019
Adrien van Beveren, Yamaha WR450F Rally, Yamalube Yamaha Racing Team. Silk Way Rally 2019. © Yamaha

„Zajel jsem dobře, vyhrál jsem speciálku, ale nestačilo to. Těsně mi uniklo umístění na stupních vítězů a mám smíšené pocity,“ neskrýval Kevin Benavides. „Když udělám závěrečnou rekapitulaci, mohu být spokojen se čtyřmi vyhranými etapami, což je nejvíc ze všech jezdců. Cítil jsem se dobře a jel jsem rychle. Dokonce i v etapě, kdy jsem měl problémy s uchycením brzdy. Tam jsem ztratil a pak jsem taky udělal navigační chybu. V součtu to bylo čtyřicet minut, které všechno změnily. Musíme dál tvrdě pracovat, aby se zlepšily naše celkové výsledky.“

Pátou příčku obsadil Kevinův mladší bratr Luciano (KTM), jenž zároveň zvítězil v kategorii juniorů.

Do boje o medailové pozice promlouvali v průběhu soutěže také jezdci týmu Hero MotoSports. Oriol Mena – stejně jako Short – poprvé vyhrál na soutěži MS některou z etap a celkově obsadil šesté místo.

Paulo Gonçalves & Sam Sunderland, Silk Way Rally 2019
Paulo Gonçalves a Sam Sunderland v cíli poslední speciálky Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Pro Paula Gonçalvese byla Silk Way po odchodu od Hondy první soutěží v barvách nového týmu. Zkušený Portugalec byl po páté etapě čtvrtý celkově, o den později jej však zastavila porucha motoru. Zatížen penalizací za nedokončenou etapu byl nakonec klasifikován jako patnáctý. Tým Hero však znovu potvrdil, že se opět o kus přiblížil tradičním hráčům.

Královnou cross-country rally zůstává Laia Sanz. Španělská závodnice továrního týmu KTM dokončila závod sedmá absolutně. Druhé místo v kategorii žen obsadila Mongolka Bat-Undral Byambasuren (Huqvarna). Další dvě účastnice, Gabrielu Novotnou a Rusku Anastasiji Nifontovou, vyřadila zranění, jež obě motocyklistky utrpěly při pádech ve čtvrté etapě.

Třetím podnikem Mistrovství světa FIM cross-country rally 2019 bude Atacama Rally, která se pojede v Chile od 1. do 7. září.

Silk Way Rally 2019
MOTOCYKLY
Konečné výsledky
1. Sam Sunderland KTM 450 Rally 26:12:47
2. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +20:22
3. Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally +21:01
4. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +21:37
5. Luciano Benavides KTM 450 Rally +36:50
6. Oriol Mena Hero 450 Rally +51:50
7. Laia Sanz KTM 450 Rally +1:56:26
8. Adam Tomiczek Husqvarna FR450 Rally +2:08:04
9. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +2:54:25
10. Maciej Giemza Husqvarna FR450 Rally +3:10:31

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu