Baja Poland: Souboj o titul pokračuje bez Prokopa

Rubrika: Auto, Baja Poland  
/ Aktualizováno:

Seznam přihlášených na Baja Poland 2019 v rámci světového poháru v bajách čítá dvě desítky posádek. Své umění by měli na přelomu srpna a září v Západopomořanském vojvodství předvést také dva čeští piloti automobilů, jeden čtyřkolkář a jedna posádka kamionu.

Jakub Przygoński, Baja Poland 2018
Jakub Przygoński/Tom Colsoul, Mini JCW Rally, Orlen Team/X-raid. Baja Poland 2018. © X-raid

Martin Prokop to avizoval už na začátku sezony a své plány nezměnil. Letos o celkové umístění v žádném ze šampionátů neusiluje. V době konání Baja Poland se v ruské Kazani zúčastní závodu světového poháru v motosurfingu, a do vyvrcholení souboje o titul ve Světovém poháru FIA v cross-country bajách se nezapojí.

Čtveřice favoritů

S ohledem na vývoj sezony tak budou body ze šestého z osmi podniků důležité hlavně pro trojici Terranova, Vasiljev, Przygoński.

Orlando Terranova, Hungarian Baja 2019
Orlando Terranova/Ronnie Graue, X-raid. Hungarian Baja 2019. © X-raid

Orlando Terranova a Ronnie Graue naskočili do světového poháru až při třetí baje v Itálii, ale po sérii tří výher v řadě odjížděli před dvěma týdny z Maďarska jako noví leadeři průběžného hodnocení. Chybět nebudou ani v Polsku, byť tentokrát pojedou se starším Mini All4 Racing.

Argentinci z první příčky sesadili Vladimira Vasiljeva a Konstantina Žilcova (Toyota). Rusové letos pravidelně sbírají body, ale na výhru ještě nedosáhli. Nyní jsou s desetibodovým odstupem druzí a pokud ještě chtějí pomýšlet na titul, musí rychle najít způsob, jak s Terranovou srovnat krok. Před rokem byli v Polsku třetí.

Kuba Przygoński se pokusí využít domácího prostředí. Průběžně čtvrtý Polák ztrácí už 32 bodů, ale loni polskou baju poprvé vyhrál. S německým navigátorem Timem Gottschalkem budou doufat, že se jim tentokrát vyhnou technické problémy, které je při předchozím závodě v Maďarsku připravily o umístění na stupních vítězů.

Krzysztof Hołowczyc, Baja Poland 2018
Krzysztof Hołowczyc/Łukasz Kurzeja, Mini JCW Rally, X-raid. Baja Poland 2018. © X-raid

Souboje o důležité body by měl zmíněné trojici podle očekávání ztěžovat Krzysztof Hołowczyc. Polská legenda sice v roce 2015 oficiálně ukončila kariéru, ale ani následující tři ročníky Baja Poland nevynechala. Hołowczycova bilance na tomto závodě je skvostná: z deseti prvních ročníků pět vyhrál a dvakrát byl druhý. Letos se o další úspěch pokusí s Mini JCW Rally a navigátorem Łukaszem Kurzejou.

Černí koně

Miroslav Zapletal už na polské baje vybojoval pohár za druhé místo (2012) a dvakrát byl bronzový (2009 a 2013). Se slovenským spolujezdcem Markem Sýkorou a Fordem F-150 Evo mohou na velmi dobrý výsledek pomýšlet i letos, ačkoliv jim kromě souboje se špičkou SP půjde také o co největší počet bodů do polského, českého a středoevropského šampionátu. Loni byl Zapletal pátý, Marek Sýkora dovedl k šestému místu Petra Hozáka.

V sezoně 2019 startuje Petr Hozák společně s Reném Kilianem. Západočeská dvojice zatím hlavně laborovala s technikou a do SP se vracejí po vynechaném závodě v Maďarsku. Teď je na řadě Polsko, kde se Hozák před rokem představil ve světovém poháru poprvé s vlastním týmem a Hummerem H3 RS.

Petr Hozák, Baja Poland 2018
Petr Hozák/Marek Sýkora, Hummer H3 RS, Pubblicita Racing. Baja Poland 2018. © Violent Storm

V Maďarsku chyběl také Litevec Benediktas Vanagas, jenž v Polsku nastoupí s Toyotou a domácím spolujezdcem Sebastianem Rozwadowskim.

Další Češi

Tým Big Shock Racing se polské baji účastní už pravidelně a výjimku neudělá ani letos. Posádka Martina Macíka pojme soutěž jako další důležitý test nového Iveca PowerStar, ačkoliv v kategorii kamionů nebude mít žádného soupeře.

Zastoupení bude mít Česká republika i mezi účastníky evropského šampionátu FIM v bajách, kde se v kategorii čtyřkolek představí Jan Velička s Yamahou.

11. ročník Baja Poland odstartuje v pátek 30. srpna ve Štětíně. Během posledního prázdninového víkendu na účastníky čeká trať dlouhá 834 kilometrů, z nichž se 505 pojede na čas v rámci sedmi rychlostních zkoušek.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu